ECOLLECT, primul serviciu de colectare separată a deşeurilor de la birou din România

0

Eco-Rom Ambalaje lansează ECOLLECT: primul serviciu de colectare separată a deşeurilor de la birou din România.

100 de companii înscrise în proiect şi peste 6 tone de deşeuri de ambalaje colectate separat în primele 3 luni de la lansarea programului

containere Ecollect

 

 

Eco-Rom Ambalaje, cea mai importantă organizație de preluare de la agenții economici a obligației de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje din România, anunță lansarea ECOLLECT – primul serviciu complet de colectare separată a deşeurilor de hârtie-carton şi plastic-metal de la birou.

Serviciul, unic în România, a fost dezvoltat împreună cu compania Antalis – lider european în distribuția de hârtie pentru tipar şi soluții de ambalare, Munplast – producător de renume în industria maselor plastice şi a ambalajelor, Ecopack Ghimbav – cel mai vechi producător de ambalaje din carton ondulat şi hârtie din România şi agenția de creație Wopa. Acest serviciu se adresează spațiilor de birou şi are drept obiectiv protejarea mediului înconjurător prin creşterea cantității de deşeuri reciclate şi încurajarea unui comportament responsabil în rândul organizațiilor privind managementul deşeurilor.

Serviciul este disponibil GRATUIT pentru orice organizație, instituție sau companie din Bucureşti şi Sectorul Agricol Ilfov, urmând a fi extins la nivel național. ECOLLECT a demarat ca proiect pilot în luna noiembrie 2013, iar rezultatele foarte bune obținute într-un timp foarte scurt au determinat inițiatorii să extindă şi să dezvolte acest serviciu.

Cum funcționează ECOLLECT?

Infrastructură şi colectare gratuite

Orice organizație care doreşte să introducă serviciul în spațiul propriu de birou, trebuie să acceseze  www.ecollect.ro, de unde poate comanda gratuit infrastructura necesară colectării separate a deşeurilor din hârtie-carton şi plastic-metal (saci şi containere speciale pentru colectarea separată a deşeurilor). De pe aceeaşi platformă, se poate comanda şi serviciul gratuit de ridicare a deşeurilor, asigurat de compania Antalis, se poate urmări istoricul comenzilor şi se pot monitoriza online cantitățile de deşeuri de ambalaje colectate. Serviciul ECOLLECT este implementabil în maximum 48 h de la lansarea comenzii online.

vizual program Ecollect

Toate containerele şi sacii utilizați de către ECOLLECT pentru colectarea separată a deşeurilor sunt realizați 100% din materiale reciclate, iar în caz de deteriorare, se pot oricând înlocui GRATUIT. În plus, Eco-Rom Ambalaje garantează deşeurilor colectate separat.

Programe de motivare a angajaților şi CSR

Inițiatorii programului au prevăzut şi metode de motivare a companiilor care implementează serviciul ECOLLECT. Astfel, pentru fiecare 500 kg de deşeuri de hârtie colectate separat, fiecare companie participantă primeşte automat 1 top de hârtie A4 reciclată.

ECOLLECT marchează şi o premieră la nivel de comunicare şi cultură eco. Programul pune GRATUIT la dispoziția companiilor participante o platformă amplă de HR, comunicare internă şi responsabilitate socială, sub care companiile participante pot derula programe de comunicare internă şi de motivare a angajaților, competiții interne precum şi campanii complexe de comunicare externă.

Rezultate spectaculoase în primele 3 luni:

100 de companii înscrise şi peste 6 tone de deşeuri de ambalaje colectate separat

100 de companii din Bucureşti şi Ilfov, având în total un număr de aproximativ 3000 de  angajați, au ales să colecteze separat deşeurile de la birou, prin înscrierea în faza pilot a programului ECOLLECT. În primele 3 luni de la lansarea acestuia, s-au colectat peste 5.700 kg deşeuri de hârtie-carton şi aproximativ 700 kg deşeuri de plastic-metal.

Până în acest moment, inițiatorii programului au distribuit gratuit în Bucureşti şi Ilfov 5.450  de saci şi 3300 de containere pentru colectarea separată (dintre care 1864 containere pentru colectarea deşeurilor de hârtie / carton şi 1437 de containere pentru colectarea deşeurilor de plastic / metal).

“Serviciul ECOLLECT este o inovație pe piața românească iar rezultatele înregistrate până în acest moment ne indică faptul că programul este un pas înainte spre serviciile de management al deşeurilor ale viitorului. Le mulțumim tuturor organizațiilor care au devenit deja membre ECOLLECT şi le stăm în continuare la dispoziție tuturor companiilor care doresc să se înscrie în program, cu o platformă simplu de accesat şi flexibilă, precum şi cu toate resursele necesare pentru colectarea separată a deşeurilor de la birou”, declară Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Partenerii Eco-Rom Ambalaje în programul ECOLLECT vorbesc despre aportul lor şi despre resursele implicate în implementarea serviciului.

Antalis şi-a concentrat acțiunile din ultimii ani pe reducerea amprentei de carbon în achiziții, în lanțul de aprovizionare şi, începând cu noiembrie 2013, şi pe managementul deşeurilor, fiind partener al proiectului ECOLLECT. 12 maşini, din care 9 de 1,5 tone, 2 sortatori, 1 operator presă balotat şi 1 coordonator al secției de sortare-balotare specialist în managementul deşeurilor reciclabile sunt resursele utilizate în acest proiectpunctează Lorett Mincu, Managing Director Antalis.

Ca producător al sacilor Ecollect, care sunt realizați din materiale reciclate, suntem interesați ca acest program să ducă la rezultate bune deoarece am fi beneficiari direcți. Şi asta pentru că necesarul în prelucrarea materialelor reciclate din material plastic este mult mai mare decât resursele colectate din România iar noi, pentru a acoperi acest necesar, uneori chiar importăm materiale reciclate” spune Ing. Marcel Mihai Diaconu, Preşedinte Munplast.

“Inițiativa Eco-Rom de a lansa pe piață un serviciu unic în România, programul de colectare separată la birou ECOLLECT, este una care poate aduce pe lângă efecte imediate şi o serie de avantaje pe termen lung în ceea ce priveşte o atitudine corectă, europeană, referitoare la reciclarea separată.  Acțiunile de acest gen direcționate spre stimularea colectării separate a deşeurilor, precum şi promovarea lor la nivel național, împreună cu implicarea companiilor care produc deşeuri şi a celor care le colectează, vor duce la o Românie mai curată precum şi la un acces la materii prime refolosibile în locul celor primare obținute din surse naturale” spune Remus Crăciun, Director General Ecopack Ghimbav.

Beneficiile aduse de serviciul ECOLLECT se simt deja, iar reprezentanții companiilor participante în faza pilot a programului vorbesc despre ele:

România este la început de drum în colectarea  separata a deşeurilor. Pentru respectarea dezideratelor de mediu din cadrul companiei noastre, nu simplu a fost să găsim cu adevărat un partener care să ofere servicii integrate de colectare separată, transport şi reciclare a deşeurilor. A fost o oportunitate că am găsit serviciul de colectare separată ECOLLECT a deșeurilor de hârtie-carton și plastic-metal de la birou. Serviciul ECOLLECT, prin originalitate şi inovație, ne ajută să colectăm separat, să transportăm şi să reciclăm deşeurile produse. Materialele promoționale, logistica şi interfața de comunicare sunt inedite şi logice, adaptându-se nevoilor prezente şi de viitordeclară Ene Teodor – Safety, Environment, Quality Manager, Enel Green Power România.

Minodora Iacob, Environment Manager Linde Gaz România, adaugă:ECOLLECT este o inițiativă frumoasă ce a apărut la timpul şi locul potrivit. Cutiile de carton în formatul accesibil oricărui spațiu, indiferent de dimensiuni, ce au fost puse la dispoziția fiecărui birou te îndeamnă să participi la ceea ce se cheamă protecție şi grijă față de mediul ce ne înconjoară şi încântă. Nu este un lucru complicat să te implici în protejarea mediului, dacă într-adevăr vrei. Reciclarea poate cuprinde mai mult decât hârtie, este un început şi încurajăm spre ținte mai înalte. Linde Gaz România va continua să implementeze proiectul ECOLLECT în  toate locațiile.

Companiile care activează în alte oraşe decât Bucureşti şi Ilfov şi doresc să acceseze în acest moment serviciul pot comanda gratuit infrastructura ECOLLECT, iar pentru serviciul de colectare sunt invitate să apeleze la un colector local.

Pentru detalii, www.ecollect.ro sau tel:  +40.0372.735.015.

Despre Eco-Rom Ambalaje

infografic Ecollect

ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizație înființată la sfărşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat inițiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în țara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca prima jumătate a anului 2013 să se încheie cu 2591 de companii responsabile în portofoliu.

Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligațiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi.

Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje ce vizează atât agenții economici, cât şi populația, care contribuie semnificativ la realizarea țintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În 2012, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de reciclare de 55% şi a valorificat 61% (398.463 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piață de membrii săi (651.126 tone). Creşteri semnificative în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri de ambalaje reciclată s-au înregistrat, în principal, la ambalajele de tip PET şi aluminiu. Astfel, la finalul anului 2012, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) şi 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone).

În prima jumătate a anului 2013, Eco-Rom Ambalaje a extins serviciile de colectare separată în 450 de localități, cu aproximativ 165 mai multe decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în prezent, aproximativ 45% din populația României – circa 9 milioane de români – au acces la sistemul de colectare separata prin cele aproximativ 17.500 pubele colorate puse la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje.

Datorită rezultatelor obținute şi a susținerii permanente a industriei, respectiv a producătorilor de bunuri ambalate, în dezvoltarea şi eficientizarea sistemului de colectare separată a deşeurilor de ambalaje la nivel național, Eco-Rom Ambalaje îndeplineşte 80% din obligația de reciclare a României pentru deşeurile de  ambalaje (conform ANPM 2011).

Despre Punctul Verde

“Punctul Verde” este un simbol internațional care semnalează cumpărătorului că firma producătoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligațiile de reciclare şi valorificare a cantităților de ambalaje puse pe piață, prin contribuția la dezvoltarea sistemului de colectare separata de la populație.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează