Tema? Participarea tinerilor in activitati si miscari de natura politica. Este o tema relevanta cu atat mai mult cu cat protestele si mobilizarile generale au ajuns de peste ocean sau din Africa si in Romania.
Pe parcursul urmatoarelor saptamani comunitatea Edgeryders incearca sa raspunda la intrebarea: ce fac tinerii europeni pentru a reinventa democratia in conditiile in care s-a ajuns la un capat de linie, asa zisa criza a democratiei prin reprezentanti?
In deschiderea campaniei ne sunt prezentate urmatoarele date:
- doar 5% dintre tinerii Europeni sunt membri intr-un partid sau organizatie politica, conform Flash Eurobarometer; prin comparatie de trei ori mai multi sunt implicati intr-un ONG care militeaza pentru drepturile omului, dezvoltare globala sau locala
- in acelasi timp, tehnologia si internetul reconfigureaza canalele de participare si circumstantele: oricine poate sa se alature instantaneu unui protest folosind retelele sociale, sau poate deveni activist din fata calculatorului – asa s-au propagat revolutiile Twitter sau Facebook, miscarile #Occupy : cu ajutorul propagarii rapide a informatiei si amplificarii globale
Cum ne-am obisnuit, echipa proiectului si institutiile europene lanseaza o calduroasa invitatie acelora dintre voi doritori sa puna punctul pe i, sa se angajeze intr-un schimb de strategii cu ceilalti europeni pentru a aduce schimbarea in plan decizional.Cei dintre voi care sunteti activisti convinsi puteti face cunoscuta cauza la nivel global prin intermediul Edgeryders. Participati la una sau mai multe din patru misiuni, fie prin accesarea lor directa fie trimitand un email la
edgeryders@gmail.com cu experienta voastra!
2.
Democratia in strada: credeti ca Primavara Araba sau miscarea Occupy ori spaniolii Indignados, prin cauzele pentru care militeaza, vor avea rezultate concrete?
3.
Hacking pentru schimbare: cunoasteti vreun proiect menit sa impiedice supravegherea online vazuta ca fiind nedemocratica? povestiti comunitatii in ce consta acest proiect si ce fel de rezultate are.
4.
Open government: cum putem reforma sistemele de guvernanta folosind accesul liber la date de interes public si colaborarea online a cetatenilor cu reprezentantii lor politici?
Nu uitati, contributiile voastre vor avea ecou in documentul de propunere a unei viziuni exacte asupra generatiei tinerilor de astazi, o generatie gresit etichetata ca fiind „pierduta”. Edgeryders demonstreaza ca acesti tineri nu sunt nicidecum pierduti, ci mai degraba dinamici, creativi, reuniti in acest spatiu pentru a aduce o schimbare de viziune la nivelul Europei, si mai ales de politica publica.