Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Drumuri noi spre centre istorice vechi: cand modernul se impleteste cu vechiul efectul e mereu pozitiv

0

InauguRO: Episodul 16

Botosani: centrul istoric

Pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, va avea loc inaugurarea simbolica a Centrului Vechi din Botosani, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare. Reabilitarea Centrului Vechi a costat 7,6 milioane de euro fara TVA, bani din fonduri Phare. Au fost reabilitate 18 cladiri, s-a refacut intreaga retea de utilitati din zona (apa-canal, gaz, energie electrica), au fost amenajate trei parcari, s-a montat mobilier urban si zona a fost pavata. De asemenea, in Centrul Vechi s-au construit doua fantani arteziene – una la intrarea in Piata 1 Decembrie dinspre Pietonalul Transilvaniei si una in dreptul Bisericii “Uspenia” – si un amfiteatru in aer liber.

Cladirile situate in Ansamblu urban “Str. 1 Decembrie” si  Ansamblu urban “Piata 1 Decembrie” din municipiul Botosani dateaza de la sfarsitul sec. XIX si sunt inscrise in Lista Monumentelor Istorice, elaborata elaborata de Institutul National al Patrimoniului din cadrul Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Centrul Vechi este partea cea mai veche a orasului din punct de vedere arhitectonic, care grupeaza un numar mare de cladiri cu destinatie comerciala. Cladirile sunt dispuse sub forma de L, iar fatadele spre strada au forme arhitecturale din cele mai diverse, mai ales de factura apuseana, prelucrate creator in forme traditionale, specifice acestui tip de constructii. Curtile interioare prezinta ordonanta clasica a caselor de targoveti.

Sursa (si foto): Caietul. Info

Judetul Prahova: «Drumul Voievozilor »

„Drumul Voievozilor” îşi propune promovarea a 18 obiective turistice din comunele Filipeştii de Pădure, Filipeştii de Târg, Floreşti, Ariceştii Rahtivani şi nu numai. Este vorba de Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, Ruinele Conacului Matei şi Toma Cantacuzino din Filipeştii de Pădure, Ansamblul Conacul Mavros Cantacuzino, Capela Romano-Catolică, Palatul Micul Trianon, Biserica Sfânta Treime, Monumentul Eroilor şi Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Floreşti, Conacul Pană Filipescu, Spitalul Filipeştii de Târg, Pisania Bisericii şi piatra de mormânt a comisului Vintilă, Ruinele Palatului postelnicului Constantin Cantacuzino, Crucea Negustorilor şi Moara veche de apă din comuna Filipeştii de Târg, dar şi Biserica Sfântul Ilie şi Sfântul Nicolae, Conacul lui Tomiţă Vasilescu, Biserica Sfinţii Voievozi şi Crucea de Piatră din comuna Ariceştii Rahtivani.  În cadrul proiectului „Drumul Voievozilor” se vor executa şi patru mari lucrări de restaurare a unor monumente şi clădiri de patrimoniu, cu o mare încărcătură istorică. „După acest proiect, care cred că îl vom finanţa undeva la sfârşitul lunii noiembrie, va începe atât promovarea acestor 18 obiective turistice cât şi restaurarea a patru mari lucrări arhitehtonice, printre care şi una aici, la Filipeştii de Târg, pe domeniul Pană Filipescu”

Sursa: Telegraful de Prahova (prezentare video aici)

Strehaia (Mehedinti): Centru de Permanenta

Locuitorii oraşului Strehaia, dar şi ai comunelor arondate, nu vor mai parcurge zeci de kilometri pentru a beneficia de servicii medicale, întrucât pot apela la unul din cei şapte medici de familie, care acordă asistenţă medicală la centrul de permanenţă proaspăt inaugurat. Adio drumuri până la Spi­talul Judeţean pen­tru tratarea unor plă­gi minore, pentru a primi tra­tament în cazul toxiin­fec­ţiilor alimentare, în cazul ră­celilor, precum şi a altor simp­tome care nu le pun viaţa în pericol. Strehăienii pot apela cu încredere la medicii de fa­milie Constantin Colţan, Mi­haela Bolocan, Livia Stoenică, Mărioara Viaşu-Bolocan, Da­niela Popescu, Otilia Popescu sau Ileana Marinoiu, care îşi desfăşoară activitatea conform unui program bine stabilit.

Sursa: Informatia de Severin

Oravita (Caras Severin): primul parc eolian operationa in vestul tarii

La Oraviţa, în judeţul Caraş Severin, a fost inaugurat primul parc eolian operaţional din vestul ţării, rezultat al colaborării dintre o firmă din Monaco şi o alta din Timişoara. Valoarea investiţiei depăşeşte 15 milioane de euro, o treime din bani fiind obținuţi din fonduri europene atrase prin Programul Operaţional Sectorial.

Sursa: Adevarul

(vezi si Romania Pozitiva)

Cluj: centura ocolitoare a Clujului, Vâlcele – Apahida

Centura ocolitoare Vâlcele-Apahida a fost inaugurată, vineri după-amiază, în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului Transporturilor, Anca Boagiu. Ajuns la Apahida, premierul s-a urcat într-un autoturism Dacia Duster, la volanul căruia a testat tronsonul de 24 de kilometri ai centurii de ocolire.[…] Centura de ocolire de 24 de kilometri lungime a costat 530 de milioane de lei, lucrările fiind începute în 2006.

Sursa: Adevarul

Pitesti: prima maternitate privata

Viitoarele mame au o alternativă modernă unde pot naște în siguranță: maternitatea de la spitalul privat Muntenia Medical Hospital. Ieri, maternitatea a fost inaugurată. Ieri, a fost inaugurată la Pitești, în cadrul spitalului privat Muntenia Medical Hospital, o maternitate cu două compartimente, dotate cu aparatură modernă. La această maternitate, mămicile vor putea să-și monitorizeze sarcina și să nască pe cale naturală sau prin operație de cezariană.

Sursa: Adevarul

Bucuresti: Parcul Sfântul Pantelimon

Parcul Sfântul Pantelimon din Capitală, dotat cu aparate de fitness pentru toate vârstele, zone de pescuit sportiv, de şah şi table, a fost inaugurat sâmbătă de primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, Agerpres, de Primăria Sectorului 2, noul parc Sfântul Pantelimon, aflat pe strada Ciocârliei, în spatele complexului comercial Delfinul, are o suprafaţă de 2 hectare şi a fost construit în doar o lună, într-o zonă pitorească, pe malul lacului Fundeni. Iniţiativa a vizat crearea unui parc într-un perimetru cu o mare aglomerare de blocuri, cu mii de locatari care aveau nevoie stringentă de un loc pentru petrecerea timpului liber.

Sursa: Puterea

Campulung Moldovenesc (Suceava): fosta baie a orasului a fost transformata in cel mai modern complex de agrement din judet, AQUARIUS

Astfel, pe o suprafata de o jumatate de hectar sunt amenajate tenuri de tenis, minifotbal si fotbal, piscina pentru aduti si copii, iar centrul SPA este dotat cu sauna uscata, sauna cu sare baie de aburi, masaj, solar, sala fitness, salon pemtru tratamente corporale si un stage-club. “Oferim altceva in statiunea Campulung Moldovenesc. In zona, sunt structuri de cazare si mass, iar turistului nu-i poti oferi doar atat”, a spus Troase. El a mai aratat ca statiunea devine un punct de atractie in Bucovina, mai ales pentru ca in zona se construieste una dintre cele mai mari partii de schi din Romania, iar aceasta baza sportiva si de agrement vine in completarea ofertei de turism a zonei.

Sursa: Stirea de Suceava

Savarsin (Arad): Garajul regelui Mihai de la Săvârşin este primul obiectiv finalizat din Satul Regal

Garajul, aflat la intrarea în parc, face parte din ansamblul de clădiri numit „Satul Regal”. Garajul Regal are o lungime de 44 de metri și o lățime de opt metri și cuprinde, în partea sa dreaptă, un ate­lier mecanic auto, în care se va lucra la ceea ce l-a pasionat pe rege de-o viață: recondiționarea Jeep-urilor de război. „Inițiativă a Principesei Moștenitoare Margareta, care în urmă cu zece ani a început o minuțioasă și răbdătoare muncă de reconstituire a proprietății, Parc, Sat Regal, Castel. Garajul Regal va avea o dublă rânduire: va folosi drept adăpost pentru mașinile Majestății Sale și Familiei Regale și va fi muzeu des­chis vizitatorilor, mai ales copiilor, elevilor, studenților și profesorilor”, a scris principele Radu pe blogul său, povestind acest eveniment.

Sursa: Glasu Aradului

Targu-Mures: Traseu de biciclete pe malul raului Mures

Este vorba despre un traseu alternativ, experimental, pentru biciclete pe segmentul Târgu Mureş – Reghin, cu locuri de popas, realizat de voluntarii Asociaţiei unDAverde. Numele proiectului este „Faţă de Mureş” şi reprezintă un traseu deschis tuturor: navetiştilor pentru un plus de siguranţă şi con­fort, sportivilor pentru diversitate şi posibilitatea de antrenament în aer liber, turiştilor pentru informare şi descoperirea obiectivelor într-un mod atractiv, localnicilor pentru agrement – în special locuitorilor din mediul urban care vor să iasă la aer proaspăt pentru o zi sau pentru un weekend. Traseul de aproximativ 40 de km a fost inaugurat astăzi de biciclişti de toate vârstele. Cei mai fericiţi au fost cei mici, care s-au ales şi cu gogoşi din partea organizatorilor

Sursa: Radio Mures

Iasi: cel mai nou centru de afaceri

Cel mai nou centru de dezvoltare si sprijinire a afacerilor, Ideo, a fost inaugurat ieri de presedintele Tester-Casa Auto, Bogdan Pitigoi, in prezenta directorului general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol. Investitia, de peste 8 milioane de euro, a fost cofinantata din fonduri europene si guvernamentale. „Oferim in premiera pentru Iasi sistemul office sharing, adica nu inchiriem birouri la metrul patrat, ci la necesitate. Adica, o firma nou-infiintata poate lua chiar si un singur birou, pe care sa-l foloseasca”, a explicat Bogdan Pitigoi. Centrul Ideo include, pe langa sedii de firma complet dotate, trei sali de conferinta, o sala pentru intalniri cu partenerii de afaceri, doua sali de training, un restaurant, centru de copiere si o parcare cu 183 locuri. „Proiectul a fost gandit pentru a-i sprijini pe cei care au o idee si vor sa demareze o afacere. La Ideo punem ideea afacerii mai presus de orice, astfel incat antreprenorii aflati la inceput de drum nu trebuie sa se preocupe de mobilier, spatiu sau internet”, a adaugat Bogdan Pitigoi.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Sanpetru (Brasov): centru de îngrijire a bătrânilor

La Sânpetru a fost inaugurat recent un centru modern de îngrijire a bătrânilor din judeţul Braşov, oferindu-le beneficiarilor condiţii asemănătoare unui hotel de 3 – 4 stele. Pentru moment, în unitate sunt disponibile 100 de locuri pentru îngrijirea vârstnicilor, investiţia de la Sânpetru fiind una privată. Conducerea centrului de vârstnici doreşte să schimbe viziunea populaţiei asupra azilelor de bătrâni şi de aceea desfăşoară diverse activităţi pentru cei aflaţi în unitate, benefice pentru bătrâni: ,,Noi  ne ocupăm ca în fiecare săptămână să le organizăm bătrânilor tot felul de activităţi ocupaţionale, pictură sau la bucătărie de exemplu, pentru cine vrea să ajute la gătit.

Sursa: Total Expres

Constanta: Maritimo Shopping Center

Maritimo se intinte pe o suprafata totala de 50.000 de metri patrati. Este situat pe Bulevardul Aurel Vlaicu si gazduieste nu mai putin de 130 de magazine, restaurante, cafenele, un centru de fitness, squash si biliard. In primavara anului 2012 se va deschide si un cinematograf Cinema City, cu opt sali. Parcarea centrului comercial are 2.200 de locuri. Totodata, in Maritimo se afla si cel mai mare hypermarket din oras, Auchan, a carui suprafata este de 16.000 de metri patrati. Costructia noului mall a costat 100 de milioane de euro, generand pana in prezent 1.200 de locuri de munca.

Sursa: Evenimente Constanta

Cluj-Napoca: Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie”

Să reamintim că piatra de temelie a Centrului a fost aşezată la 25 septembrie 2009, la această oră lucrările fiind finalizate în proporţie de 95 %, cu o investiţie de peste 4.000.000 lei proveniţi din donaţii, sponsorizări, dar şi din partea autorităţilor locale şi centrale. Construcţia va fi finalizată pînă la finele anului 2011 (acum se lucrează la finisajele interioare), urmînd ca, după primirea acreditărilor medicale, Centrul să poată oferi servicii primilor bolnavi încă din primăvara anului viitor. Acum aproape un an, cînd ne-am „înrolat” şi noi în echipa susţinătorilor proiectului, prin promovarea Campaniei de informare şi strîngere de fonduri, scriam cu speranţă şi încredere despre gestul a 28 de artişti români reprezentativi pentru plastica românească contemporană, din ţară şi dinafara graniţelor, de a dona una din lucrările lor pentru a fi cîştigate, prin tragere la sorţi, de cei care vor dona 1000 Euro pentru edificarea Centrului.

Sursa: Ziarul Faclia (Foto aici)

Judetul Sibiu: drum nou pe Valea Hartibaciului

Locuitorii de pe Valea Hârtibaciului beneficiază acum de cel mai nou drum judeţean. Ieri, a început recepţia la terminarea lucrărilor pentru DJ 106G Sibiu – Agnita, ceea ce înseamnă finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare. Este vorba despre tronsonul cuprins între Daia şi Agnita, deoarece pe Dealu Dăii lucrările au ca termen de finalizare 14 decembrie. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, cei ai constructorilor, proiectanţilor, precum şi ai instituţiilor abilitate în acest gen de investiţii au făcut vizita în teren, pentru a verifica lucrările la fiecare podeţ şi pod de pe traseul drumului, zonele de parcări şi starea asfaltului.

Sursa: Tribuna

Alte inaugurari:

–          Comunitate: terenul de sport de lângă şcoala din comuna Albesti (Constanta), centrul pentru vârstnici „Vovidenia” din Iasi, centru specilizat de arte martiale in Cluj, bază sportivă modernă pentru juniorii clubului de fotbal „U” Cluj, noul sediu al Sectorului 3 Poliţie şi al Secţiei 10 Poliţie din Bucureşti, prima filială teritorială a Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) deschisa la Galaţi, sediul Politiei Rutiere din Constanta, Tribunalul IIfov, adapostul pentru copiii neajutorati Casa Soarelui din satul Coca (Satu-Mare), proiectul rezidential Domenii Park din Bucuresti, scoala generala din comuna Mariselu (Bistrita-Nasaud), baza sportiva din comuna Prisacani (Iasi), camin de copii la Fundu Moldovei (Suceava), biserica din Seica Mica (Sibiu), scoala din Petresti (Satu Mare), sala de sport la Rovinari (Gorj), Sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Panciu (Vrancea), parcul din Lacu Dulce (Braila), piata agroalimentara in Giurgiu, statie de epurare la Braila, Centrul de Creatie din Braila, magazinul social din Satu Mare, asezamant social pentru batrani in Orastie (Hunedoara), Centru de Conferinţe al Notariatului Român „Auditorium Pallady” din Bucuresti, Piata Badea Cartan din Timisoara, strada pietonala Metianu din Arad, magazin oficial Poli Timisoara,

–          Sistemul medical: laborator medical MedLife in Lugoj (Timis), laborator medical Romgermed in Bucuresti, Centrul Tineretului la Agigea (Constanta), secţia de terapie intensivă la Spitalul “Victor Babeş” din Bucuresti, Centru SMURD Aeroport Arad, Clinica de Dermatologie Estetica MedLife din Bucuresti, noua maternitate din Gura Humorului (Suceava), Ambulatoriul Clinicii de chirurgie cranio-maxilo-faciala din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Timisoara,  ambulatoriului de specialitate al Spitalululi Clinic de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara, centru oftalmologic modern la Suceava,

–          Infrastructura rutiera: drumuri noi date în folosinţă la Beliu, Almaş şi Sebiş (Arad), drum nou in Socodor (Arad), drumul judetean DJ 116 ce leaga localitatile Tirgu Ocna – Pirgaresti – Oituz (Bacau), drumul agricol asfaltat care face legătura între Ciugud, Berghin şi Daia Română (Alba), drum de 2,6 km care leagă satele Agrişu Mare şi Arăneag (Arad), tronsonul Curtici-Arad, podul de peste raul Olanesti (Valcea), podul de la Aninoasa (Hunedoara),

–          Afaceri: o noua hala a Societatatii Maschio Gaspardo din Chisineu-Cris (Arad), cel mai mare depozit de produse petroliere din Ardeal la Teiuş (Alba), fabrica Delphi de la Miroslava (Iasi), cea mai mare fabrica de lactate din Romania la Halchiu (Brasov), staţia de biogaz de la fabrica Bergenbier de la Ploieşti, producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a investit în două linii de producţie de la fabrica GSK din Brasov,

–          Turism: un tronson al Podului lui Apolodor din Damasc in Drobeta Turnu Severin, Monumentul Eroilor din comuna Scorteni (Bacau), soseaua dintre orasul si plaja Sulina,

Alte stiri «pozitive»:

–          Bucurestiul are, pe zi ce trece, alura de capital europeana,

–          romancele sunt din nou campioane mondiale la spada,

–          investitiile CFR continua, eficienta CFR creste

–           domeniul schiabil din Romania se extinde,

–          Autostrada Transilvania se va face din fonduri europene

–          inventarul investitiilor din Romania la «Proiect: Romania »

–          un institut privat din Petroşani a venit cu o alternativă la drumurile de asfalt

–          Studentii Facultatii de Economie din Timisoara pot face practica in cadrul Ministerului Finantelor Publice (sursa: Timis Online)

–          orasele romanesti au imbracat haine de sarbatoare de 1 decembrie (de exemplu, Arad, vezi foto aici; Botosani, vezi foto aici)

–          proiecte mari de investiţii deschise în două luni (sursa: Evenimentul Zilei)

Publicitatea  “pozitiva” a Romaniei in strainatate:

–          Reportaj France5 despre Romania

–          The Telegraph: “Romania: On the trail of Count Dracula”

–          Kulturrama: «Quand Bucarest débarque sur les ondes…»

–          Financial Times: «Lost in Transilvania» (vezi si Romania Pozitiva)

–          Hurriyet Daily News: “Romanian-born artist wins top French prize”

 

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.