De curând am avut plăcerea unui schimb de mesaje cu Florin Arjocu iniţiatorul unui site interesant în peisajul “turistic din online-ul românesc”. Este vorba despre drumliber.ro, iar în cele ce urmează redăm câteva din răspunsurile lui Florin la întrebările RomaniaPozitiva.
Ø RomaniaPozitiva: Ce este drumliber.ro?
Drumliber.ro: „Plecat de acasă în 2002, eram destul de limitat în legătură cu ce avem în România doar la ce ştiam din cărţile studiate în şcoală. Cândva în 2004 am vizitat Cheile Nerei şi porneam la drum cu ignoranţa de până atunci, nu ştiam nimic despre ce urma să văd. Iar când am văzut locurile cu adevărat deosebite, care pot concura ca frumuseţe cu cele mai vizitate locuri din lume, am deschis ochii şi mi-am dat seama că eu nu ştiu mai nimic despre România.
De atunci au trecut câţiva ani în care eu am avut norocul să călătoresc foarte mult, atât în România cât şi în alte ţări, iar acum pot să spun că am un punct de vedere destul de corect asupra a ce avem noi in ţară. Sunt 3 direcţii pe care mă axez în principal:
· Informare pentru călătorie, turism;
· Educaţie (vezi acţiunea de la şcoala din comuna Runcu, pe cheile Sohodolului);
· Ecologizare.
Drumliber.ro vrea să fie în primul rând locul de unde poţi afla locuri şi lucruri frumoase din România. Dar nu doar atât, vreau să particip la a crea puţină atitudine pozitivă, o mică mişcare pentru a schimba lucrurile şi a ne simţi mai bine ca români.”
Ø RomaniaPozitiva: De ce drumliber.ro?
Drumliber.ro: “E o întrebare bună. Este pe jumătate dorinţă şi jumătate întâmplare, că drumliber.ro era un domeniu liber. Voiam să se lege de călătorie, dar în acelaşi timp voiam ca şi numele să fie plăcut, dar şi cu o conotaţie pozitivă. Pe zi ce trece îmi place tot mai mult numele Drum Liber!”
Ø RomaniaPozitiva: Cum se vede România de pe drumuri?
Drumliber.ro: „Aş fi un ipocrit să zic că e doar lapte şi miere. Realitatea e atât cu rele, dar şi cu foarte multe lucruri bune.
Cred că e important ca fiecare din noi să avem un reper ca să putem compara situaţia de la noi cu ce e „dincolo”, căţei cu covrigi în coadă nu există nicăieri şi trebuie să vedem şi lucrul acesta.
Eu am văzut în România atât drumuri proaste, cât şi tot mai multe drumuri foarte bune. Am văzut şi locuri neîngrijite, dar cele îngrijite şi aranjate sunt tot mai multe, iar noi trebuie să remarcăm lucrul acesta. Mergând prin oraşele ţării poţi vedea că se lucrează la amenajarea centrelor istorice (Sibiu, Cluj, Oradea, etc.), se refac drumurile (vezi exemplul Braşovului, Aradului, Bucureşti, etc.), se restaurează peste tot cădiri şi se crează noi atracţii pentru turişti sau simpli trecători (parcuri, ansambluri de statui în Timişoara, fântâni în Craiova, Cluj, etc.).
Avem locuri cu istorie din cele mai vechi timpuri, avem chiar şi un festival dacic în judeţul Alba. Cetăţile dacice cred că ar trebui mult mai mult valorificate!
Tradiţiile şi mâncărurile tradiţionale merită să fie ştiute şi transmise mai departe. De exemplu, pentru mine nici un produs lactat nu e mai bun ca laptele proaspăt muls şi ca brânza de vacă, untoasă, care se topeşte pe limbă, de care mănânc de fiecare dată când mă duc la Peştera Muierilor. Natura este cu adevărat deosebită. Trebuie să învăţăm să o îngrijim şi să profităm de ea, dar cu cap.”
Ø RomaniaPozitiva: Ce-ai văzut până acum frumos / pozitiv în România?
Drumliber.ro: „Cât de lung trebuie să fie articolul? Doar 2 pagini?
Sunt foarte mult lucrurile frumoase din jurul nostru, fie că e vorba despre natură, oraşe sau oameni. Şi pe lângă ele, sunt şi tot mai multe activităţi culturale (şi nu numai) care umplu de viaţă oraşele şi fac viaţa noastră mai frumoasă. Tot mai des îmi pare rău că nu am mereu aparatul de fotografiat la mine. În ultimele săptămâni cred că de fiecare dată am găsit ceva „fain” şi ce ar merita împărtăşit cu ceilalţi! Chiar aseară eram în centrul Timişoarei şi vedeam balonul cu forma de cap („Capul lui Lenin”) ce stă culcat şi simbolizează căderea comunismului, iar în el sunt diverse expoziţii şi proiecţii.
Când vrei să vezi mai mult decât banalul, cu siguranţă ai ce să vezi!”
Ø RomaniaPozitiva: Ce nu-ţi place când călătoreşti prin România?
Drumliber.ro: „Indiferenţa oamenilor poate fi cel mai rău lucru pe care l-am întâlnit. Dacă nu îi pasă de cel de lângă el, îi va „tăia” calea la semafor, îl va claxona pe cel din faţa lui, va arunca resturile sandwich-ului pe jos. „Ce îmi pasă mie?”, „Nu-i treaba ta!” sunt des auzite. E treaba mea că stau în gunoiul aruncat de tine, e treaba mea că poate şi eu mă grăbesc la fel de tare când stau la semafor in coadă!
Am participat la o acţiune de ecologizare pe cheile Galbenului şi Cheile Olteţului (Gorj, la Peştera Muierilor şi Peştera Polovragi) şi acţiunile de acest gen cred că ar trebui repetate şi extinse foarte mult.”
Ø RomaniaPozitiva: Povesteşte-ne o întâmplare amuzantă din călătoriile tale prin ţară!
Drumliber.ro: „Ar putea fi amuzant felul în care anul trecut, în decembrie, am ajuns la Cabana Voina la 12 noaptea, într-o zi de sâmbătă. Pentru cine a auzit de locul acesta vă spun că e la vreo 30 de km de Câmpulung Muscel, din care mai mult de 20 km sunt pe munte, în sus. Eu venisem de pe un drum foarte lung şi abia la 11 noaptea am ajuns în Câmpulung. Deja mă vedeam făcând cale întoarsă, cum să ajung eu la cabană când nici o maşină nu circulă în acea direcţie?!
Aveam eu înţelegerea făcută cu un prieten care era deja la cabană să vină după mine, dar ghici ce? Acolo nu era semnal, iar la telefoanele fixe nu răspundea nimeni.
Am vorbit cu directorul cabanei şi mi-a oferit un loc la un hotel în oraş, pentru cazul în care nu găsesc o soluţie (de apreciat gestul!). Dar cum eu nu am venit 200 de km pentru a sta în Câmpulung, mi-am încercat norocul! O maşină opreşte şi după ce îi explic cazul meu spune „rezolvăm cumva”. Era deja o rază de lumină în noaptea de iarnă 🙂 Şi mă duce aproape tot drumul, prin zăpadă, iar în final nu acceptă să fie plătit. Am tot respectul pentru asemenea oameni, şi am întâlnit mai mulţi!”
Ø RomaniaPozitiva: Care este utilitatea site-ului?
Drumliber.ro: „Site-ul în primă fază poate fi informativ. Articole şi multe poze. Afli despre locuri şi lucruri care nu sunt prea ştiute. Câţi ştiu că cea mai mică dintre cărţile din România este în Iaşi, are 3×3 milimetri şi conţine Luceafărul? Câţi au văzut Defileul Dunării, cel mai lung din Europa? Câţi au văzut cum arată un zimbru, cum sunt cei din rezervaţia de la Haţeg? Sau că cel mai vechi sat de cehi din România este langă Moldova Nouă, în sud-vestul României, în Caraş-Severin?
Poate că mai important este că după ce citeşti despre asemenea locuri şi lucruri îţi poţi schimba părerea despre România. Poţi vedea mai uşor lucrurile frumoase din jurul tău, poţi să te bucuri mai tare de lumea din jurul tău.
Foarte recent mi-am dat seama că pot face încă un lucru. Pot ajuta cu sfaturi de călătorie pe oricine nu ştie unde să meargă în excursie. Cine e curios mă poate testa: să îmi trimită pe mail la contact(at)drumliber.ro zona lui / ei, cât vrea să fie de lungă excursia, perioada plecării, eventual preferinţe, iar eu îi fac o propunere de traseu de vizitat. Evident că e gratis! Mi-ar plăcea să primesc, în schimb, poze din locurile vizitate şi o mică descriere, pentru a afla şi alţii ce e de văzut în România.”
Ø RomaniaPozitiva: Ce recomandări ai pentru un turist care vrea să viziteze România ? (turist străin sau român)
Drumliber.ro: „Depinde ce vrea să vadă (şi cât timp are): oraşe, natura, istoria, ciudăţenii. Eu le-aş îmbina pe toate. Ce e de ştiut e că fiecare zonă are obiectivele ei.
Cheile Nerei, Bucegii, Făgăraşul, Sibiul, Braşovul, Timişoara, Clujul, Sighişoara, Târgu Mureş, munţii Apuseni, Vulcanii Noroioşi, Marile Saline, cetăţile de la Hudedoara / Neamţ / etc., Vadu (pe litoral), Delta Dunării, defileul Dunării, cetăţile dacice, şi lista continuă aici: http://drumliber.ro/vreau-sa-vad/”
RomaniaPozitiva: Mulţumim frumos!
Drumliber.ro: Cu plăcere!
RomaniaPozitiva, noiembrie 2009
3 comentarii
Pingback: Drum liber.ro si vezi Romania! | Lume Buna
Buna initiativa !
Pingback: Ghidul autostopistului! www.drumliber.ro | RomaniaPozitiva