Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dragă Românie – Episodul 1

0

Scrisorile lui Cristian Dinu către România. Cristian este invitatul rubricii Dreptul la Cuvânt, ianuarie 2014.

Scrisoarea 1 către România.

Dragă Românie,

Iartă-mă că nu ți-am scris de ziua ta; nici atunci nu îți era prea bine, am zis să nu te deranjez. Numai că s-au adunat iată mai multe lucruri: copiii tăi au probleme la Pisa, tot ei termină școala fără să știe să facă mare lucru acasă și la muncă. Iar părinții și profesorii lor în loc să-i ajute, mai rău le fac.

Știu că te-ai săturat să îi auzi pe toți cum se plâng de tine și îți găsesc fel și fel cusururi. Pe o parte sigur că lei ai, dar nici criticii nu îți sunt altfel. Nu-ți scriu ca să mă plâng. Vreau doar să știu ce mai faci și să te rog să le dai unor oameni de-ai tăi câteva scrisori pe care le-am pus tot în acest plic. Îi rog niște lucruri; poate o parte din ele le vor face, nu pot decât să sper că îi convingi să te ajute.

Ziceai data trecută că ai de-a face cu prea mulți mitocani, că ei sunt pe deasupra corupți și dezgustători. Că îi ai prin autobuze, prin spitale, prin Guvern, prin presă, peste tot. Că ei ți-i sufocă pe oamenii tăi buni și e păcat și de ei și de tine. Că nu ești de tot rău, dar că sigur ești puțin bolnavă din cauza acestor mitocani care îți produc pete, mâncărimi și migrene.

Dar uite am o idee cum să scăpăm de ei. Durează ceva mai mult, dar altă modalitate nu cred că avem: hai să le educăm copiii. Copiii care știu gramatică, matematică sau arte nici nu vor parca pe trotuar, nu vor scuipa semințe de la geam și nici nu vor mai permite să se construiască blocuri odioase în cartiere de case.

Dacă am convinge câțiva dintre oamenii tăi buni să ne ajute (și să-i păcălim și pe o parte dintre pe cei răi), în 10–15 ani ai fi ravisantă: cu spirit tânăr, creativ, mai bogată și mai în putere decât oricând. Invidiată de prietenele tale din Europa și din lume.

Dar hai că mă iau cu vorba și te plictisesc.

Dă-le deci când poți scrisorile și apoi spune-mi cât de repede cum le-au primit. Sunt tare curios…

VA URMA…

litere

foto Florin Ghindă, 2012

Despre Cristian Dinu 

cristi dinu FBCristian este Managing Partner la Read Forward, creatori de manuale și platforme de educație HTML5, instructor înflăcărat de management și antreprenoriat. Acum în București, România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.