Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre pasiunea pentru Bucureşti, într-un interviu cu organizatorii turului “Guided Bucharest – free city tours”

2

„Guided Bucharest” este un tur ghidat prin centrul Bucureştiului adresat atât turiştilor străini, cât şi românilor care doresc să afle mai multe despre capitală. Ştefan Munteanu, co-fondator “Guided Bucharest – free city tours”, ne povesteşte, într-un interviu, despre această iniţiativă şi despre cum se poate promova mai bine Bucureştiul:

RomaniaPozitivă: Cine sunteţi? Câteva informaţii despre voi.

Ştefan Munteanu, Guided Bucharest: „Guided-Bucharest” este proiectul Asociaţiei Cultour, un proiect născut din pasiunea unui grup de prieteni pentru călătorii şi în acelaşi timp pentru ospitalitatea românească, devenită mit în ultima vreme. Echipa actuală e formată din ghizi voluntari veniţi din diverse domenii de pregătire, studenţi, dar şi oameni cu un job full-time, fete şi băieţi, dar cu aceeaşi „chemare” pentru călătorii şi prietenii uşor de legat cu oameni de peste hotare.

Practic, inspiraţi de ce am văzut în alte oraşe şi de aproape totala lipsă de informare turistică de la noi, am înfiinţat primul tur ghidat gratuit din ţară. Începutul a fost greu, dar aprecierile pe care le-am primit ne-au făcut să contiunuăm. Şi am continuat..:). În prezent, turul nostru are loc în fiecare zi, de la ora 18.00 şi devine din ce în ce mai popular.

RomaniaPozitivă: Care sunt cele mai mari provocări cu care v-aţi confruntat în organizarea turului?

Ştefan Munteanu, Guided Bucharest: Cred că, la început, a fost greu să explicăm conceptul de free tour, mulţi asociind lucrurile gratis cu o calitate slabă, aşa că a trebuit să ducem o luptă de convingere. Ca în orice domeniu în care vii cu ceva nou si diferit.

Am mai avut provocări de natură tehnică; vremea neprielnică, în special în iarna trecută când am experimentat multe troiene şi temperaturi cu minus. Şi a mai fost perioada reparării centrului vechi în care mizeria şi accesul în sine în zonă era o încercare pentru fiecare oaspete al nostru, dar şi aşa, am reuşit să găsim multe lucruri interesante şi glume cu care să-i motivăm pe turişti să se aventureze pe scândurile pe post de pod.

În prezent, provocarea noastră este de a ne mări echipa, de a primi alături de noi voluntari care să îndragească oraşul lor şi oaspeţii acestuia şi în acelasi timp, să menţinem un nivel calitativ ridicat.

RomaniaPozitivă: Ce vă motivează în desfăşurarea acestei activităţi?

Ştefan Munteanu, Guided Bucharest: Sunt două lucruri esenţiale care ne plac şi care ne determină să ne implicăm în organizarea şi promovarea acestor tururi: îndrăgim Bucureştiul şi istoriile din spatele locurilor sale şi în egală măsură oamenii care ne sunt oaspeţi. Ne motivează interactivitatea tururilor: e distractiv, plin de feedback şi interpretări personale atât de diferite, încât fiecare tur este unic. Această dinamică ne motivează să participăm dar şi să ne îmbunătăţim pe zi ce trece şi cred că această evoluţie a fiecăruia dintre noi este un factor care ne ţine „în priză” pentru toate activităţile pe care le avem.

Ce e cel mai frumos e că fiecare voluntar e motivat cel mai tare de câte un trigger diferit : pentru unii dintre noi interacţiunea cu oameni noi şi diverşi în fiecare zi, pentru alţii plăcerea de a descoperi lucrui noi despre Bucureşti şi mai ales de a le împărtăşi dar şi plăcerea de a-i ajuta pe turişti să descopere şi să se descurce în oraşul nostru.

Pornind de la interactivitatea specifică tururilor noastre, cel mai mult ne motivează reacţiile pozitive ale turiştilor şi felul nou în care aceştia văd Bucureştiul după ce participă la tur. Uneori, se întâmplă să primeşti aplauze la final, chiar în faţa Ateneului şi, sincer, nu îmi pot inchipui ceva mai motivant decât acest mod în care ei îşi exprimă aprecierea faţă de acţiunile noastre.

RomaniaPozitivă: Care sunt reacţiile turiştilor care participă la tur?

Ştefan Munteanu, Guided Bucharest: Sunt foarte încântaţi. În primul rând de Bucureşti, care e o surpriză plăcută pentru majoritatea turiştilor. Unii ştiu deja din cărţi lucrurile obişnuite, că se găsesc din abundenţă câini vagabonzi, avem şi cerşetori şi una dintre cele mai mari clădiri ale lumii, dar majoritatea nu ştiu absolut nimic despre oraş. Suntem o pată albă, încă nedescoperită pe harta turistică a lumii.

După turul nostru, află un pic despre istoria şi istorisirile sale, despre clădirile importante, despre lucrurile reale, frumoase sau mai puţin frumoase, încep să se orienteze şi să se descurce mai uşor, aşa că oraşul devine deodată mult mai prietenos. Reacţiile sunt similare: zâmbet, uimire, zâmbet, AHA, şi în final mai mult curaj şi elan în explorarea oraşului.

Această descoperire a oraşului se face într-un mod foarte plăcut, interactiv şi prietenos, ceea ce face ca turul nostru să fie foarte apreciat.

RomaniaPozitivă: În ce relaţie sunteţi cu celălalte tururi gratuite din Europa?

Ştefan Munteanu, Guided Bucharest: În primul rând, de la alte tururi mai vechi ne-am inspirat pentru proiectul nostru, Amsterdam şi Beriln au fost primele oraşe în care a participat la un tur gratuit. Acum avem o relaţie foarte bună, de colaborare şi chiar de prietenie, aş putea spune.

Împreună cu alte câteva organizaţii, am pus bazele unei reţele de tururi gratuite, United Europe Free Tours (http://www.facebook.com/unitedeuropefreetours), prin care dorim să promovăm acest concept, care este destul de puţin cunoscut, mai ales în Estul Europei. De asemenea, am impus şi nişte standarde calitative, astfel încât, doar cei buni să poată face parte din această reţea.

RomaniaPozitivă: Ce credeţi că s-ar putea face pentru a promova mai bine Bucureştiul ca destinaţie turistică?

Ştefan Munteanu, Guided Bucharest: Aşa cum am spus, Bucureştiul este aproape necunoscut în străinatate iar cei care ajung aici sunt foarte plăcut surprinşi. Lista cu ce s-ar putea face pentru promovare e foarte lungă. În opinia noastră, ar trebui realizate cât mai multe evenimente internaţionale, care să atragă atenţia. Finala Europa League a fost o poveste de succes dar care trebuie repetată prin festivaluri, concerte, evenimente sportive, conferinţe internaţionale, etc.

În oraş, semne, hărţi şi panouri informative sunt cele mai simple metode prin care oaspeţii Bucureştiului vor descoperi atracţiile turistice şi mai ales nu se vor mai simţi nesiguri sau dezorientaţi.

E cu siguranţă nevoie de mai multe centre de informare turistică şi de servicii de calitate în toate punctele de contact cu turiştii. Cel mai important este ca turiştii să se simtă bine şi cu siguranţă recomandările lor viitoare vor fi cel mai eficient mod de promovare.

RomaniaPozitivă: Un vis despre România?

Ştefan Munteanu, Guided Bucharest: Visul nostru a început deja. Când fiecare îşi va începe visul în realitate, cu siguranţă va fi din ce în ce mai bine. Ne dorim pentru România o schimbare pe scara valorilor. Să creem o societate care să încurajeze onestitatea şi initiativa şi care să laude lucrul bine făcut dar să aibe şi o palmă grea pentru ce nu acceptăm.

În fond, lucrurile cele mai bune în viaţă sunt gratis.

——–

Multumim pentru interviu 🙂

Interviurile RomaniaPozitiva, iunie 2012

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

2 comentarii

  1. avatar

    Felicitari !
    Sunt mandra de voi si de ceea ce faceti,
    sa aveti spor si noroc…….

  2. Pingback: Descoperă poveştile Braşovului într-o plimbare cu iz de legendă! | Romania Pozitiva

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.