Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre îndrăzneală şi schimbare, într-un interviu cu Ioana Traistă, reprezentant GRASP

0

RomaniaPozitiva: Ce-ti ofera Romania si nu gasesti afara?

Ioana Traistă: Romania este mai mult decat locul unde imi regasesc mereu familia si prietenii. Este mediul care ma provoaca mereu la schimare si-mi da motive pentru a mai implica. Experienta mea din strainatate este legata de Europa de Vest (Olanda si Austria) unde lucrurile sunt deja aranjate, iar modul de viata este unul linistit.

Aici regasesc un avant pe care acolo nu l-am avut. Este genul de societate care imi da voie sa experimentez, iar flexibilitatea, perceputa in mod negativ de cele mai multe ori, imi da sansa de a contribui si de a indrepta lucrurile intr-o directie buna.

RomaniaPozitiva: Care sunt lucrurile pe care le-ai descoperit despre Romania cand erai in strainatate?

Ioana Traistă: M-am descoperit pe mine ca romanca si mi-am dat seama de unele trasaturi culturale pe care le ducem implicit cu noi. Am simtit adevarata semnificatie a cuvantului dor – o imbinare intre melancolia de a fi departe si bucuria de a simti atasamentul fata de Romania si oamenii dragi de acolo. Mi-am dat seama ca oriunde as trai in viitor, trebuie sa raman conectata la realitatea din Romania si sa ma implic activ chiar si de la departare.

De asemenea, mi-am descoperim revolta impotriva lucrurilor care nu merg bine in tara. In strainatate, mi-am dat seama ca a fi indiferent nu este o optiune. A nega si a respinge oscilatiile din societatea romaneasca nu este o solutie, ci evitarea ei. Am revenit incarcata de nevoia si dorinta de a fi parte activa din schimbare, chiar daca nu voi vedea rezultatele imediat.

RomaniaPozitiva: Ce ai facut pentru Romania din strainatate?

Ioana Traistă: Intre doua mutari in strainatate, am descoperit GRASP (Societatea Globala a Tinerilor Profesionisti Romani), o retea globala de oameni minunati, localizati in diferite parti ale globului, care cu multa energie dezvolta proiecte pe implicare, civica, transfer de cunostinte si polici publice. A fost si este si in prezent cea mai buna modalitate de a ma implica in proiecte pentru Romania de oriunde as fi in lume. Din 2008, m-am implicat activ in GRASP pe partea de comunicare.

De asemenea, mi-am mai dat seama ca pentru multi oameni care nu luasera contact cu Romania, reprezentam Romania, asa ca am incercat sa le povestesc in mod obiectiv despre locurile de unde proveneam. Am primit zambete, dar am avut parte si de mult scepticism, dar nu am ascuns niciodata faptul ca sunt romanca. Cred cu tarie ca avem motive sa fim mandri de Romania: sunt multe schimbari care s-au produs in ultimii ani, dar sa nu ne imbatam, totusi, de imagini grandioase. Atat timp cat suntem obiectivi si realizam avantajele si dezavantajele, avem o sansa in lupta cu schimbarea.

RomaniaPozitiva: Ce te-a indemnat sa pleci?

Ioana Traistă: Mi-am dorit mereu o experienta internationala. Maturizarea, experienta personala si profesionala vin numai atunci cand iesim din zona noastra de confort. In aceea perioada zona mea de confort era Romania si aveam nevoie de mai mult. Nu am plecat din tara pentru ca lucrurile nu ar fi fost pe fagasul normal – sincer, cred ca atunci nici nu eram atat de atenta la perspectiva macro -, ci pentru ca am dorit sa cunosc alte culturi, sa-mi testez (inter)culturalitatea si sa ma descopar ca romanca. Mi-am mai dat seama ca o astfel de experienta te face mult mai deschis, mai flexibil, dar, in acelasi, timp si mai incapatanat pentru ca vezi in jurul tau un alt model posibil de societate. Am aflat ca onestitea foarte directa a olandezilor este o dovada de respect, am descoperit prieteni minunati din medii diverse si mi-am dat seama ca nu totul este implicit. Am avut parte de provocari pe toate planurile: de la sistemul de inavatamant pana la interactiunile din grupul de prieteni. A meritat tot efortul! Si partea cea mai interesanta este ca fiecare plecare aduce o alta experienta, diferita si minunata, iar asta ne ajuta sa crestem.

RomaniaPozitiva: Un vis de-al tau despre Romania

Ioana Traistă: Noi toti formam mai multe Romanii. Imi doresc o singura Romanie, unita si toleranta si  (pro)activa in dorinta si procesul de schimbare. Iar acest lucru incepe cu fiecare dintre noi si cu un zambet pe care ar trebui sa-l daruim mai des!

—————-

Ioana a voluntariat si a lucrat pentru diverse ONG-uri: PRIME Romania, MaiMultVerde, Chance for Life, GRASP in special in activitati si programe de comunicare. In 2010 a terminat un master in European Communication Studies in cadrul Universitatii din Amsterdam. Dupa master, a urmat un stagiu de practica in cadrul departamentului de comunicare al Agentiei Europene pentru Drepturi Fundamentale din Viena. Din decembrie 2010, este coordonatorul departamentului de comunicare GRASP.

www.mygrasp.org

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.