Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre educaţie şi European BEST Engineering Competition, într-un interviu cu Romina Popescu, coordonator al evenimentului

0

European BEST Engineering Competition” (EBEC) este un proiect organizat de către “Board of European Students of Technology” şi adresat studenţilor de la universităţile tehnice de top din Europa. Misiunea EBEC este de a pune în legătură studenţii cu lideri din diverse ramuri ale societăţii, ajutându-i să-şi dezvolte abilităţile tehnice şi să-şi lărgească orizontul gândirii în cadrul unei competiţii. Am stat de vorbă cu Romina Popescu, coordonator al evenimentului EBEC Romania & Republic of Moldova, și ne face plăcere să îți prezentăm rezultatele în interviul RomâniaPozitivă.

RomaniaPozitiva: Cine sunteţi?

Noi suntem BEST – organizatie studenteasca la nivel european care pune accentul pe dezvoltarea tinerilor din universitatile tehnice. Existam in Europa de 23 de ani, iar in Romania de 21. Organizam diverse evenimente: de la cursuri academica la targuri de cariera si competitii ingineresti, cum este cazul in acest moment. Suntem 8 persoane la nivel national si inca cel putin 20 din Iasi care lucram la acest eveniment – EBEC Romania & Republic of Moldova de aproximativ 4 luni si asteptam cu nerabdare inceperea evenimentului.

RomaniaPozitiva: Povestiţi-ne puţin despre câteva dintre proiectele voastre cu care vă mândriţi.

Proiectele principale care fac organizatia sa existe sunt cursurile academice la nivel international, unde cel putin 20 de tineri din Europa se strang pentru a invata cate ceva despre un anume subiect si pentru a cunoaste putin din cultura unei tari. Dar la fel de importante sunt si Competitiile de inginerie (BEST Engineering Competition) care aduc in fata studentilor diverse teme propuse fie de companii, membri BEST sau universitate.

RomaniaPozitiva: Care sunt obiectivele BEST Engineering Competition? Cui se adresează proiectul?

BEST Engineering Competition este un eveniment dedicat exclusiv studentilor tehnici din universitatile in care exista un grup local BEST. Acestea exista pe 3 nivele: local, regional si european. EBEC Romania & R. of Moldova este etapa regionala a acestei comeptitii. Scopul ei este sa reuneasca echipele castigatoare de la faza anterioara si sa le provoace la noi probe. Castigatorii vor merge bineinteles la urmatoarea etapa care se va desfasura la Zagreb la inceputul lunii august.

RomaniaPozitiva: Ce pot învăţa studenţii care participă la acest eveniment?

In primul rand, este un eveniment in cadrul caruia studentii pot incerca practic diverse concepte prezentate in facultate. Si pot face aste lucru intr-un mod simplu si atractiv. In acelasi timp, invata sa lucreze in echipe si sa isi prezinte propriile proiecte. Un alt punct important al evenimentului este ca reuseste sa creeze conexiuni intre studenti din diverse medii culturale si este un bun punct de pornire in creerea unei noi viziuni.

RomaniaPozitiva: Ce credeţi că s-ar putea face pentru a îmbunătăţi educaţia formală din România?

Cred ca cel mai important lucru este practica. Si cand spun practica, nu ma refer la practica de vara de 4 credite. Ar fi ideal ca studentii sa poata aplica la diverse proiecte care le-ar permite sa vada cu adevarat efectele care la universitate le sunt doar descrise. In acelasi timp, orice fel de activitati de gen dezbateri, cursuri academice sau competitii ar putea fi un mod bun prin care studentii ar deveni mai deschisi la ideea de a invata ceva nou. Pentru ca in final nu este indeajuns ca ceea ce ti se preda la scoala sa fie bun, ci trebuie sa devi cu adevarat interesat de subiect. Si asta nu se intampla decat atunci cand inveti ceva nou, cand iti dai seama cate moduri inedite exista pentru a folosi teoria invatata.

RomaniaPozitiva: Un vis despre România?

Desi granitele noastre sunt deschise, si putem vizita aproape orice loc folosind doar cartea de identitate, nu suntem inca deschisi la acesta oportunitate cu adevarat.

Mi-as dori sa ne vedem pe noi insine asa cum suntem cu adevarat, sa nu ne cenzuram si sa nu ne cramponam de imagini negative prezentate de altii in lume. Si cred cu tarie ca putem face asta in momentul in care ne deschidem catre exterior si invatam sa apreciem alte culturi. Pentru ca acesta cunoastere a lor ne-ar invata sa analizam tot ceea ce avem si noi de oferit si sa putem face un pas inainte.

 

——–

Mulţumim pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, mai 2012

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.