Despre dorul de „aer de acasa”, despre potentialul de schimbare in educatie, interviu cu Alice Teodorescu

0

Proiecte si proiectii pentru Romania

Salut! Ne face placere sa continuăm serie de interviuri online cu romani aflati la km distanta de tara. Raspunde intrebarilor RomaniaPozitiva *Alice Teodorescu, impartasind cu noi cateva ganduri si proiecte despre Romania de la 2000 de km distanta de tara, tocmai din Amsterdam.

RomaniaPozitiva: Ce-ti ofera Romania si nu gasesti afara?

Alice Teodorescu: In primul rand Romania va ramane mereu “acasa”, chiar daca poate viitorul mi se va aseza pe meleaguri straine. Insa e acel “ceva” greu de definit ori numit care este parte din tine si din ceea ce esti – mereu stau si ma intreb cum as fi aratat eu ca om, daca as fi fost nascuta in alta parte – asa, sunt nascuta in Romania, iar “radacinile” nu se pot smulge, ele pot creste si poate “multiculturaliza”. In al doilea rand, am redescoperit ori, mai bine zis, descoperit o spiritualitate aparte pe care nu stiam ca o am, cel putin nu in toata complexitatea ei, iar acest lucru este parte din cultura romaneasca, o parte de care sunt foarte mandra – nu degeaba se spune ca anumite lucruri sunt intraductibile, precum poezia ori intelepciunea noastra populara, la fel este si acest sentiment pe care il traiesc acum.

RomaniaPozitiva: Care sunt lucrurile pe care le-ai descoperit despre Romania cand erai in strainatate?

Alice Teodorescu: Inca ma aflu in strainatate, mai exact in Amsterdam, sunt abia la sfert de master, sfert de drum si pot spune ca sunt surprinsa intr-un mod foarte placut atunci cand intalnesc tineri din toate colturile lumii care imi povestesc despre prietenii lor romani, vizitele lor in Romania ori chiar incearca sa pronunte cat mai corect cateva cuvinte ori nume pe care le stiu in limba romana.

De asemenea, imi place sa redescopar identitatea europeana si identitatea latina a Romaniei prin ochii strainilor – este reconfortant si ma face sa imi fie dor de “aerul de acasa”. Imi dau seama ca exista oameni interesati de cultura si istoria noastra dincolo de vesnicele clisee cu vampiri si sportivi, ceea ce imi aduce un zambet pe buze de fiecare data si ma face sa imi doresc sa stiu, la randu-mi cat mai multe despre propria tara.

Si imi mai dau seama de faptul ca, asa cum am zis si mai sus, avem multe de oferit si de povestit, iar spiritualitatea noastra, atat cat poate fi surprinsa in cuvinte, merita impartasita.

RomaniaPozitiva: Ce ai facut pentru Romania din strainatate?

Alice Teodorescu: Tinand cont de faptul ca am plecat intr-o vreme a incertitudinilor politice si economice, am incercat de fiecare data sa prezint Romania cu bune si cu rele, cat mai obiectiv posibil, dar, mai ales sa reprezint Romania. De aceea am ales sa ma alatur celor din GRASP si sa ma implic in activitatile de voluntariat care isi doresc sa schimbe Romania, incet, dar sigur. De asemenea, am continuat sa scriu pentru diverse site-uri romanesti, tocmai pentru a arata ca se poate si ca diferentele Est-Vest nu sunt incomensurabile.

RomaniaPozitiva: Ce te-a indemnat sa pleci?

Alice Teodorescu: Nevoia de schimbare si curiozitatea, la care s-au adaugat indemnurile familiei, prietenilor si profesorilor de a incerca un alt sistem educational (pentru ca trebuie sa rescunosc faptul ca se acumulasera cateva nemultumiri fata de sistemul nostru educational) si experienta internationala ce nu se poate descrie suficient de bine pana cand nu o incerci “pe pielea ta” – asa as sumariza procesul destul de lung si complex care m-a indemnat sa iau decizia de a pleca. Nu am fost sigura daca voi reusi pana in ultimul moment si asteptam plecarea cu nerabdare si anxietate deopotriva, dar simteam ca este un punct pe care trebuia sa il “bifez” in acest moment al vietii mele, tocmai pentru ca ajunsesem intr-o stare in care imi doream un fel de “tabula rasa”.

RomaniaPozitiva: Un vis de-al tau despre Romania

Alice Teodorescu: Imi doresc ca educatia din Romania sa isi propuna din nou sa formeze “caractere”, sa formeze oameni care sa gandeasca pentru sine si care sa fie capabili sa produca schimbari, oricat de mici, pentru un mai bine general.

——————————————————————————————————————————————

*Alice Teodorescu este studenta in cadrul unui master de cercetare in studii media la Universitatea din Amsterdam. A voluntariat pentru mai multe asociatii printre care se numara PRIME Romania, UNICEF, Asociatia Culturala Momentum, cel mai recent fiind implicata in activitatile GRASP (Societatea Globala a Tinerilor Profesionisti Romani) unde este membru al departamentului de comunicare.

Interviurile RomaniaPozitiva, februarie 2012

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează