Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre design vestimentar, consum responsabil si impact social

0

Despre design vestimentar, consum responsabil si impact social. Pare o asociere de elemente greu de impact, nu? La Chic & Ethic pare posibila asocierea acestor deziderate. Despre design vestimentar in Romania, despre consumul resposanbil dar si despre etica in acest domeniu aflam cateva ganduri de la Ana-Maria Paladus, Coordonatorul Chic & Ethic.

De ce Chic & Ethic?  (motivatia proiectului)

Chic & Ethic se inscrie in obiectivele Asociatiei REPER21 de a promova consumul responsabil – adica acele produse si servicii care au o valoare adaugata sociala si de mediu – ca alternativa la consumul de masa.

Membrele asociatiei sunt pasionate de industria vestimentara, insa in acelasi timp sunt constiente de impactul social si de mediu pe care acest sector il are: conditiile dificile de munca, exploatarea muncii copiilor si femeilor, cantitatile mari de insecticide si pesticide folosite pentru cultivarea materiilor prime, tonele de deseuri..

Prin urmare ne-am decis sa imbinam pasiunea cu misiunea REPER21 si de aici Chic & Ethic, care isi propune sa promoveze o industrie vestimentara alternativa, ce respecta Oamenii si Natura, continuand in acelasi timp sa ramana Chic.

Pentru cine este gandit si realizat acest eveniment? 3 argumente pentru a vizita expozitia.

Evenimentul ‘Chic & Ethic Manifesto’ este punctul culminant al proiectului Chic & Ethic, in cadrul caruia prezentam creatiile realizate de toti cei 7 parteneri din proiect si designerii cu care acestia au lucrat.

Evenimentul este in primul rand adresat publicului general, pe care incercam sa il sensibilizam privind problemele cu care se confrunta acest sector si caruia dorim sa ii aratam ca exista multe solutii prin care putem purta si promova vestimentatii responsabile. Este nevoie doar de putina creativitate!

Evenimentul este o ocazie unica pentru a admira colectii vestimentare responsabile din 7 tari europene si a interactiona cu designerii din spatele acestora.

Ce e special la designul romanesc?

In ultima perioada, scena designului romanesc este cucerita din ce in ce mai mult de colectii handmade si vintage. Ambele demersuri – in masura in care sunt autentice si au un nivel ridicat de calitate – se inscriu in logica industriei vestimentare responsabile, deoarece pun accent pe creatii individuale, personalizate, pe haina – obiect si pe refolosirea si reinnobiliarea hainelor vechi.

Care este principala provocare a unui designer in Romania?

Aceea de a gasi o nota personala, alternativa, pentru a-si crea o individualitate. Accentul pe demersuri responsabile, ce promoveaza calitatea, mediul inconjurator si munca decenta, pot oferi acest atuu.

Cine esti? Un vis despre / pentru Romania?

Vice-presedinte Reper21, coordonator Chic & Ethic. Un vis pentru Romania: sa fim mai ingaduitori unii cu altii!

 

Multumim Ana-Maria pentru interviul acordat!

Interviurile RomaniaPozitiva, iunie 2011

——

Sambata, 18 iunie 2011, incepand de la 18.00 la Mansarda Carturesti  Verona, Asociatia REPER21 impreuna cu alte sase asociatii, universitati, firme si institutii publice din Europa lanseaza un concept vestimentar ce nu dezbraca Oamenii si Natura!
Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.