Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre cum se vede România de la Londra, despre proiecte educaționale în domeniul relațiilor internaționale

0

Proiecte și proiecții pentru România de la 2500 km distanță

Salut! Ne face placere sa continuăm serie de interviuri online cu romani aflati la km distanta de tara. Raspunde intrebarilor RomaniaPozitiva *Andreea Novanc, impartasind cu noi cateva ganduri si proiecte despre Romania de la 2500 de km distanta de tara, tocmai din Londra.

RomaniaPozitiva: Ce-ți oferă România și nu găsești afară?

Voi da un răspuns foarte clișeic la această întrebare, și anume România îmi oferă acel sentiment unic de „acasă.” România, cu absolut toate particulăritățile și valorile ei culturale, sociale, economice și politice, va rămâne mereu locul în care am crescut, în care m-am maturizat și dezvoltat ca persoană, locul cu care mă voi putea identifica mereu, care de altfel mă definește într-o oarecare măsură și este o parte esențială din mine.

La un nivel mai puțin personal, România oferă tot ceea ce este „românesc” – de la Transilvania și povești cu vampiri la filmele lui Mungiu, Puiu & Co. din noul val. Nu insinuez aici că românii au reinventat roata, însă există foarte multe lucruri la noi în țară care denotă un anumit stil și o identitate idiosincratică, inexistente în străinătate din cauza faptului că s-au născut dintr-o experiență tipic românescă, iar asta e un lucru important de menționat în ceea ce mă privește.

RomaniaPozitiva: Care sunt lucrurile pe care le-ai descoperit despre România în străinătate?

Cel mai important lucru legat de România pe care l-am descoperit în acest an și jumătate de când sunt în Londra este realizarea faptului că un număr din ce în ce mai mare de români, care  sunt la studii sau la muncă în străinătate, doresc nu numai să se întoarcă în România, dar și să încerce să schimbe ceva spre bine și să contribuie activ la dezvoltarea țării. România suferă de ani buni de un „brain drain” substanțial, iar faptul că acest „trend” e posibil să se schimbe sau să devină mai puțin acut este foarte îmbucurător.

Colega mea, Eliza Gheorghe, spunea într-un interviu anterior că „impactul pe care îl putem avea în România este net superior celui pe care îl putem avea într-o țară străină” și țin să menționez asta pentru că este foarte adevărat, în special dacă acea „țară străină” este una vestică. E la fel de adevărat că există în momentul de față foarte multe probleme în România care îndeamnă lumea să plece, dar cred că ar fi o mare greșeală să cădem în cercul vicios al unui „brain drain” susținut care nu poate decât să perpetueze problemele actuale de care ne plângem cu toții, mentalitățile învechite, non-valorile și așa mai departe.

RomaniaPozitiva: Ce faci pentru România din străinătate?

Momentan, cea mai mare contribuție pe care consider că o aduc României este activitatea ca voluntar în GRASP (Societatea Globală a Tinerilor Profesioniști Români), mai exact în cadrul programului educațional YoungDiplo, care a debutat în mod oficial pe 4 februarie la Ambasada României din Londra cu o conferință despre politica externă a României în contextul internațional actual și care se adresează studenților români interesați de domeniul afacerilor externe prin oferirea unor cursuri de vară specializate, cu tutori de la cele mai bune universități din lume și facilitarea unor internship-uri relevante.

Din punctul meu de vedere, YoungDiplo punctează pertinent o deficiență a sistemului universitar românesc în ceea ce privește disciplina relațiilor internaționale și vine ca o completare a acestuia pentru a valorifica și a îmbunătăți atât dezvoltarea academică, cât și cea profesională a studenților vizați de o astfel de inițiativă. Fiind și eu studentă la relații internaționale, îmi doresc să generez un impact pozitiv în acest domeniu întrucât consider că România, ca și orice altă țară de altfel, are și va avea în continuare nevoie de experți de calibru, bine pregătiți și racordați la contextul global actual.

RomaniaPozitiva: Ce te-a motivat/îndemnat să pleci?

Ideea de a studia în Londra mi-a fost gravată în minte de câțiva ani buni pentru că, pe de-o parte, am dorit să călătoresc, să experimentez, să cunosc lucruri, locuri și oameni noi, să mă descopăr mai bine ca persoană. Pe de altă parte, însă, mi-am dorit să am parte de o educație mai bună într-un mediu cosmopolit și de oportunități noi.

RomaniaPozitiva: Un vis de-al tău despre România.

Îmi doresc o Românie activă, competentă, justă și democratică, dezvoltată din punct de vedere social, politic și economic, de care să nu ne mai plângem atâta, o Românie cu care să ne putem mândri constant și pe care să nu ne dorim să o mai părăsim. Îmi doresc ca România să conteze.

 

*Andreea Novanc

Sunt studentă în anul II de licență la Queen Mary, University of London, specializarea Relații Internaționale. Am o experiență de voluntariat de aproape 5 ani, iar în prezent fac parte din echipa YoungDiplo în cadrul GRASP.

Despre autor

avatar

Asociația Globală a Tinerilor Studenți și Profesioniști Români (GRASP) este o organizație neguvernamentală fondată în 2008 la iniţiativa unui grup de tineri români aflaţi la studii în străinătate. GRASP este o reţea deschisă care contribuie activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice, transfer de cunoştințe şi know-how, încurajarea dialogului şi dezbaterilor publice și susținerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.