Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre casa solară și sustenabillă într-un interviu cu PRISPA, echipa românească de la competiția Solar Decathlon Europe 2012. Vezi FOTO!

0

Echipa PRISPA este reprezentanta României în cadrul concursului international Solar Decathlon Europe 2012. Te intrebi ce este Solar Decathlon si ce este PRISPA? Ne face plăcere să îți prezentăm câteva gânduri despre ce înseamnă o casă „verde”, o casă solară și sustenabilă construită de echipajul PRISPA pentru competiția internațională. Răspunde la întrebările RomaniaPozitiva, Adrian Pop, responsabil parteneriate și comunicare la PRISPA.

PRISPA la Solar Decathlon Europe 2012

RomaniaPozitiva: Cine sunteţi?

Adrian Pop, PRISPA: Suntem o echipă de 45 de persoane din 4 universități bucureștene (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Tehnică de Construcții din București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea de Arte) care ne-am calificat la concursul Solar Decathlon Europe 2012.

RomaniaPozitiva: În ce constă, mai exact, Solar Decathlon Europe?

Adrian Pop, PRISPA: SDE este cea mai importantă competiție universitară din lume, care promovează folosirea energiei solare pentru clădiri rezidențiale. A fost inițiată în anul 2002 de Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, iar din 2010 a început să existe și ediția organizată și în Europa, deși ambele au participare din întreaga lume. Pentru acest concurs, noi trebuie să proiectăm o casă ce funcționează exclusiv cu energie solară, să obținem toate resursele necesare pentru ca în final să o construim noi înșine.

RomaniaPozitiva: Descrieţi proiectul vostru pentru competiţia Solar Decathlon Europe.

Adrian Pop, PRISPA: Am ales din start să facem o casă pentru România, o casă simplă, modestă, dar foarte confortabilă. Este destinată mediului rural și peri-urban, unde ne dorim să avem astfel de modele care ulterior să influențeze mediul construit astfel încât să păstrăm tradițiile românești, integrând tehnologiile contemporane. Astfel, casa noastră preia elemente din arhitectura tradițională, cum ar fi prispa, acoperișul pe nord până la nivelul solului sau modul de organizare a încăperilor, însă este o casă gândită și echipată cu tehnologii care să asigure cel mai înalt nivel de confort.

Nu considerăm sustenabilitatea un statement extrem cu care să ne dorim să ieșim în față. Pentru noi sustenabilitatea constă într-un set de principii pe care le considerăm normale și pe care ar trebui să le respecte orice construcție. În acest sens, nu avem o casă pasivă. Ne bazăm pe o inerție și adaptabilitate a casei. Am folosit în acest sens materiale cu masă termică, ce înmagazinează umiditate sau căldură și o degajă atunci când aceasta lipsește.

RomaniaPozitiva: Care sunt, în viziunea voastră, soluţiile pentru eficientizarea energetică a locuinţelor?

Adrian Pop, PRISPA: Educația și puterea exemplului! Avem aceste provocări, ca să nu le numim probleme. Ne lipsește o educație care să ne facă să considerăm sustenabilitatea drept normalitate. Să proiectăm, să construim și să locuim sustenabil nu doar în cazuri excepționale, ci ca o regula de bun simț.
Să zicem că aceste concepte au fost foarte circulate și lumea a cam auzit de ele. Încă lipsesc exemplele pe care să le putem analiza, înțelege și apoi depăși. Asta ne dorim defapt cu PRISPA. Să învățăm experimentând, să învățăm unii de la alții, și să creăm un precedent, un exemplu.

RomaniaPozitiva: Ce credeţi că s-ar putea face pentru a stimula utilizarea energiilor regenerabile în România?

Adrian Pop, PRISPA: Un lucru cu efect foarte mare ar fi dacă companiile ce furnizează energie electrică ar permite producătorilor independenți să livreze surplusul de energie electrică în rețeaua publică. Asta ar elimina necesitatea de a avea baterii care să stocheze energia.
Vă dau exemplul casei PRISPA, care vara produce peste 200% din necesarul de energie pe care îl consumă, însă iarna produce uneori doar 40% din necesarul de energie electrică. Pe parcursul anului sistemul produce mai mult decât consumă, dar pentru a fi independentă energetic ar însemna să stocăm energie pe perioade prea lungi. Așadar, soluția ideală ar fi livrarea energiei produse direct în rețeaua publică.
Efectul ar fi eliminarea bateriilor din costul sistemelor fotovoltaice, implicit o cerere mai mare, care ar provoca o ofertă mai mare, care la rândul ei ar reduce imediat și costul panourilor fotovoltaice și mai mult.

RomaniaPozitiva: Un vis despre România?

Adrian Pop, PRISPA: O țară cu oameni profesioniști, liberi și entuziasmați să își unească forțele pentru a aduce de fiecare dată ceva bun lor și celor din jurul lor.
Mulțumim Adrian Pop & PRISPA!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.