Decor de sărbătoare, cu personalitate

0

E mijlocul lunii decembrie şi-n aer miroase a sărbătoare, a cadouri şi a vacanţă. Ce alt subiect mai potrivit am putea găsi, dacă nu cel al podoabelor de Crăciun. Nu orice podoabe, ci dintr-acelea lucrate manual. Prietenii de la PravaliadeAcasa.ro ne-au ajutat să aflăm mai multe informații despre aceste podoabe de sezon.

Am stat de vorbă cu doamna Ruxandra Stoi de la Verii Botez, magazin specializat în vânzarea de produse artizanale româneşti. Aceasta lucrează îndeaproape cu meşteri populari şi artişti, întrucât sprijină, promovează şi vinde creaţiile acestora.

Ce produse realizează meşterii pe care ii promovati?

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, meştesugarii se întrec în creaţii deosebite, aşa că aveţi de unde alege. De la decoraţiuni de pom, la clopoţei şi zurgălăi, felicitări pictate manual, traiste pentru colindat, şi chiar măşti populare. În fiecare produs, se poate distinge vocea şi personalitatea fiecărui artizan.

Un exemplu concret, decoraţiunile de brad lucrate din piele. Un astfel de set conţine obiecte de diferite forme, umplute cu lână şi brodate cu fir de mătase. Sunt mai trainice decât globurile clasice şi sunt mai mult decât simple obiecte decorative. Păstrează şi transmit peste generaţii tradiţia broderiei specifice Văii Bârgăului, Bistriţa Năsăud.

Care sunt sursele de inspiraţie? Dar motivele cele mai des folosite?

Colaboratorii noştri se insipiră din obiceiurile specifice sărbătorilor, cele mai utilizate motive rămân cele tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie. Sunt unii meşteri care păstrează întru-totul chiar şi tehnica de realizare. De exemplu, artistii populari din Horezu încă mai folosesc cuptoarele din cărămidă , pentru obiectele din ceramică.

Avem şi produse care s-au născut, ca să zic aşa, la iniţiativa noastră. Un exemplu de acest gen sunt sorcovele din pănuşe, realizate de către meşteri din judeţul Harghita şi Covasna

Fiecare zonă a ţării are produse specifice, ne puteţi da câteva exemple?

Aşa este. Obiectele pe care noi le promovăm provin din toate regiunile ţării, câteva dintre cele cu specific de Crăciun sunt: podoabele de piele din Bistriţa Năsăud, obiectele din ceramică – Baia Mare, Horezu şi Vlădeşti, în timp ce măştile sunt “marca” zonei de sud a Moldovei.

De unde putem cumpăra produse lucrate manual?

De cele mai multe ori produse artizanale sunt cumpărate din pieţele de Crăciun organizate în marile oraşe sau de la târgurile de profil. Mai rar, direct de la meşteri sau prin intermediul unor retaileri specializaţi.

Ce v-a determinat să alegeți www.pravaliadeacasa.ro ca partener?

Faptul că magazinul se adresează tocmai celor care apreciază produsele autentic româneşti, românilor din străinătate, dar și străinilor care au prins drag de România.

Interviurile RomaniaPozitiva, decembrie 2011

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează