Decor de sărbătoare, cu personalitate

0

E mijlocul lunii decembrie şi-n aer miroase a sărbătoare, a cadouri şi a vacanţă. Ce alt subiect mai potrivit am putea găsi, dacă nu cel al podoabelor de Crăciun. Nu orice podoabe, ci dintr-acelea lucrate manual. Prietenii de la PravaliadeAcasa.ro ne-au ajutat să aflăm mai multe informații despre aceste podoabe de sezon.

Am stat de vorbă cu doamna Ruxandra Stoi de la Verii Botez, magazin specializat în vânzarea de produse artizanale româneşti. Aceasta lucrează îndeaproape cu meşteri populari şi artişti, întrucât sprijină, promovează şi vinde creaţiile acestora.

Ce produse realizează meşterii pe care ii promovati?

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, meştesugarii se întrec în creaţii deosebite, aşa că aveţi de unde alege. De la decoraţiuni de pom, la clopoţei şi zurgălăi, felicitări pictate manual, traiste pentru colindat, şi chiar măşti populare. În fiecare produs, se poate distinge vocea şi personalitatea fiecărui artizan.

Un exemplu concret, decoraţiunile de brad lucrate din piele. Un astfel de set conţine obiecte de diferite forme, umplute cu lână şi brodate cu fir de mătase. Sunt mai trainice decât globurile clasice şi sunt mai mult decât simple obiecte decorative. Păstrează şi transmit peste generaţii tradiţia broderiei specifice Văii Bârgăului, Bistriţa Năsăud.

Care sunt sursele de inspiraţie? Dar motivele cele mai des folosite?

Colaboratorii noştri se insipiră din obiceiurile specifice sărbătorilor, cele mai utilizate motive rămân cele tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie. Sunt unii meşteri care păstrează întru-totul chiar şi tehnica de realizare. De exemplu, artistii populari din Horezu încă mai folosesc cuptoarele din cărămidă , pentru obiectele din ceramică.

Avem şi produse care s-au născut, ca să zic aşa, la iniţiativa noastră. Un exemplu de acest gen sunt sorcovele din pănuşe, realizate de către meşteri din judeţul Harghita şi Covasna

Fiecare zonă a ţării are produse specifice, ne puteţi da câteva exemple?

Aşa este. Obiectele pe care noi le promovăm provin din toate regiunile ţării, câteva dintre cele cu specific de Crăciun sunt: podoabele de piele din Bistriţa Năsăud, obiectele din ceramică – Baia Mare, Horezu şi Vlădeşti, în timp ce măştile sunt “marca” zonei de sud a Moldovei.

De unde putem cumpăra produse lucrate manual?

De cele mai multe ori produse artizanale sunt cumpărate din pieţele de Crăciun organizate în marile oraşe sau de la târgurile de profil. Mai rar, direct de la meşteri sau prin intermediul unor retaileri specializaţi.

Ce v-a determinat să alegeți www.pravaliadeacasa.ro ca partener?

Faptul că magazinul se adresează tocmai celor care apreciază produsele autentic româneşti, românilor din străinătate, dar și străinilor care au prins drag de România.

Interviurile RomaniaPozitiva, decembrie 2011

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.