Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De ce e important să plantăm?

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm de ce e important să plantăm.

Importanța plantărilor nu constă neapărat în numărul copacilor sădiți, ci mai ales, în nevoia de arbori pe care o are o anumită zonă.

239_file1Cei peste 250.000 de copaci plantați până acum de compania Petrom în parteneriat cu organizația nonguvernamentală MaiMultVerde pe o suprafață de 68 de hectare plantate, cu ajutorul a aproape 6.000 de voluntari, pot părea doar o picătură într-un ocean dacă facem o comparație cu suprafața de aproximativ 18.300 de hectare aflată, anual, în lucrări de regenerare desfășurate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva (rosilva.ro). Însă, dacă ne uităm unde anume au avut loc aceste plantări, importanța lor crește.

Astfel, anul trecut au fost plantați 102.500 de copaci pe 16 hectare din șase județe, printre care Prahova și Bacău, zone aflate între primele locuri la capitolul ”tăieri ilegale”, potrivit unui raport al organizației Greenpeace România. ”În perioada 2009-2011, la nivel național, s-au înregistrat, în total, 31.456 de tăieri ilegale de arbori. […] Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale de arbori s-au înregistrat în județele Argeș (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacău (aproape 2.000)”, se arată în raportul menționat.

”[…] dorim să popularizăm şi un model de bună practică şi să readucem în prim-plan responsabilitatea dezvoltării şi îngrijirii pădurilor în România.”

”Observăm în România o lipsă acută de modele sustenabile, pădurile fiind în continuare un subiect dureros prin tăierile ilegale şi lipsa planurilor de regenerare. Prin plantările pe care le realizăm împreună, dorim să popularizăm şi un model de bună practică şi să readucem în prim-plan responsabilitatea dezvoltării şi îngrijirii pădurilor în România”, declară Ştefan Bradea, director de proiecte MaiMultVerde.

Doar înţelegând de cât efort este nevoie pentru ca frumuseţile naturii să se dezvolte, oamenii pot deveni mai responsabili cu pădurile şi cu mediul în general”

Parteneriatul dintre Petrom și Asociația MaiMultVerde a continuat și anul trecut. În fiecare primăvară și toamnă, cele două entități, în urma consultărilor cu autoritățile locale, organizează activități de plantare care răspund nevoilor din comunitățile locale în care compania activează. ”Dincolo de impactul lor direct, benefic pentru mediu, acţiunile de plantare cu voluntari iniţiate şi derulate de Petrom şi MaiMultVerde în toţi aceşti ani au devenit un adevărat model de bună practică în colaborarea dintre sectorul de afaceri, cel neguvernamental şi autorităţile publice, spre beneficiul comunităţilor locale şi al mediului”, spune Ştefan Bradea.

242_file1Prin plantările realizate sunt preîntâmpinate probleme printre care se numără alunecările de teren, deșertificarea solului şi nu numai. ”Plantațiile instalate îndeplinesc un rol protectiv multiplu, cum ar fi: fixarea “nisipurilor zburătoare” (Mârșani, județul Dolj – în “Sahara României”), fixarea terenurilor alunecătoare (Moreni, județul Dâmbovița; Moinești, județul Bacău; Videle, județul Teleorman), rol de purificare a aerului (Ploiești, județul Prahova), rol de protecție a căilor de comunicație (Roata de Jos, județul Giurgiu) rol de protecție a unei acumulări de apă – parțial (Talpa, județul Teleorman), rol estetic (toate), rol de ajutorare a regenerării unor specii pretențioase, cum ar fi stejarul (Băicoi, județul Prahova), rol de conștientizare a opiniei publice privind importanța plantațiilor forestiere”, explică Mihai Enescu, doctor în silvicultură, inginer silvic şi asistent universitar al Facultăţii de Agricultură.

Anul trecut, în acest sens, au fost plantați 80.000 de puieți, dintre care 35.000 în cadrul unei singure operațiuni de plantare, la Talpa (județul Teleorman) la care au participat 800 de voluntari.

”În primii cinci ani de viaţă, pădurile au nevoie de îngrijire constantă, asemenea unui nou-născut.”

Dincolo de acţiunile de plantare, alături de MaiMultVerde, au loc şi verificări ale culturilor, prin care se evaluează starea de sănătate a copacilor plantaţi până acum. Mihai Enescu, specialistul în silvicultură care s-a ocupat de monitorizarea copacilor spune că ”lucrările de mentenanţă (descopleșirea puieților, mobilizarea solului) au o importanţă sporită, concentrându-se în direcția promovării speciilor principale de arbori. Este foarte importantă realizarea de completări acolo unde puieţii nu s-au putut dezvolta, completari stabilite în urma unor evaluări sezoniere (de preferat toamna sau primăvara excepțional). Evaluarea necesarului de completări se realizează conform normelor tehnice silvice în vigoare.” Mai multe despre situaţia plantărilor din perioada 2010 – 2012 găsiţi aici.

”Pentru fiecare puiet ajuns copac matur, a existat cel puţin un altul care nu a supravieţuit, răpus de secetă, păşunat, buruieni sau ger.”

 238_file1

Pentru ca puieții să se transforme în copaci și acțiunile de despădurire să fie contracarate eficient, devine din ce în ce mai clar că este important să plantezi şi, în acelaşi timp, la fel de important este să ai grijă de ceea ce ai plantat. ”În primii cinci ani de viaţă, pădurile au nevoie de îngrijire constantă, asemenea unui nou-născut. Pentru fiecare puiet ajuns copac matur, a existat cel puţin un altul care nu a supravieţuit, răpus de secetă, păşunat, buruieni sau ger. Doar înţelegând de cât efort este nevoie pentru ca frumuseţile naturii să se dezvolte, oamenii pot deveni mai responsabili cu pădurile şi cu mediul în general”, adaugă Ştefan Bradea.

Povestea în cifre

50.000 euro Acţiuni de plantare şi împădurire

7 comunităţi beneficiare

102.500 de copaci plantaţi pe 16 hectare de teren

2.250 de voluntari

250_file1

 

241_file1

 

243_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.