De ce-ai face-o dacă nu îți aduce bani?

0

Ai mers la curățenia națională. Ai ajut pe cineva în mod benevol. Te implici în multe proiecte în urma cărora primește zâmbete și mulțumiri, dar prea mulți bani.  Ești fidel(ă) unei cauze sociale ori pur și simplu îți investești timpul cu un scop nobil.

interviurile-romaniapozitivaVoluntariatul. Un cuvânt iubit de multă lume, dar cu siguranță un cuvânt cel puțin străin pentru un număr mare de oameni. Cât de voluntari sunt românii, de ce o fac și mai ales de ce nu? De ce voluntariatul nu are loc în aceași teacă cu individualism precum și alte opinii despre acest fenomen aflăm din interviul RomâniaPozitivă cu Beatrice Manolache, Project Manager  la Volunteers Fest.

 

Oamenii pentru care voluntariatul aduce beneficii mai mari decât o slujbă plătită.

Interviurile RomâniaPozitivă, martie 2014

RomâniaPozitivă: De ce voluntariat? 3 motive pentru care merită să faci voluntariat. 

Beatrice: În primul rând, voluntariatul aduce cu sine o împlinire pe plan personal pe care nu ai cum să o găsești în altă parte. Să te implici din proprie inițiativă, să îi ajuți pe cei din jurul tău și comunitatea în care trăiești aduce beneficii mai mari decât o slujbă plătită. În al doilea rând, mediul în care faci voluntariat va scoate la iveală persoane care-ți pot deveni prieteni pe viață pentru că așa cum se spune, cine se aseamănă se adună.  Nu în ultimul rând, voluntariatul îți pune la dispoziție șansa de a acumula cunoștințe într-un anumit domeniu,  iar acest lucru se întâmplă fără șefi încruntați sau ore de lucru peste program.

Voluntariatul înseamnă, pe lângă responsabilitate, zâmbete, prietenie, dezvoltare și o experiență pe care fiecare persoană ar trebui să o trăiască.

RomâniaPozitivă: Cine ești?

Beatrice ManolacheBeatrice: Sunt o tânără care crede în viitorul țării sale și îți dorește să îmbunătățească punctele slabe ale sistemului românesc. Îmi place să văd jumatatea plină a paharului și să găsesc soluții pentru a-l umple. România este o țară care se poate dezvolta armonios, tot ce îi trebuie e un catalizator care poate fi găsit în fiecare dintre noi. Prin acțiunile pe care le facem, cu toții putem contribui la îmbunătățirea situației în care ne aflăm.

RomâniaPozitivă: Care crezi ca sunt principalele 2-3 domenii în care avem nevoie de voluntari în România?

Beatrice: Întotdeauna trebuie să ne gândim la planeta noastră, ecologia este foarte importantă și consider că ar trebui ca mai multe persoane să se alăture asociațiilor care depun eforturi pentru conservarea naturii. Totodată, nu trebuie să uităm grupurile defavorizate și persoanele discrimante care au nevoie de suportul semenilor sai.

Citește și alte informații de Bine despre România!

RomâniaPozitivă: Voluntariat și comunitate vs. individualism.

Beatrice: Consider că a te cunoaște mai bine pe tine însuți presupune cunoașterea celorlalte ființe umane și a mediului în care trăim. De aceea, trebuie să trecem de ignoranța care pândește după colț și să înfruntăm realitatea, aducându-ne propriul aport în periplul nostru prin viață. Acest lucru presupune interacțiunea cu persoanele din comunitatea de care aparținem și să dăm ce e mai bun pentru dezvoltarea acesteia.

Pentru a putea trăi fericiți trebuie să fim deschiși spre a-i înțelege pe ceilalți și a-i ajuta, iar individualismul poate reprezenta o cotitura în viața fiecărui om, cotitura de care trebuie să avem curajul să trecem.

TedX

RomâniaPozitivă: Spune-ne o poveste care te-a marcat în experiența ta de voluntar.

Beatrice: Voluntariatul m-a ajutat foarte mult să devin mai tolerantă cu semenii mei și să îi apreciez pentru ceea ce sunt. La un moment dat am fost animator într-un campus pentru copii, iar acolo am întâlnit cel mai cuminte și isteț băiat pe care l-am văzut vreodată. Acesta făcea parte dintr-o minoritate și ceilalți copii îl respingeau, deși el era foarte drăguț cu ei. Într-o zi a venit la mine cu ochii în lacrimi și m-a întrebat de ce pe el nu îl iubește Dumnezeu. L-am intrebat de ce crede asta și mi-a zis că pe el l-a făcut mai închis la culoare și ca nu e la fel de curat ca ceilalți copii. A fost o adevarată provocare să le transmit copiiilor mesajul ca suntem diferiți, dar totuși suntem cu toții ființe umane și ca trebuie să ne acceptam unii pe ceilalți.

RomâniaPozitivă: De ce să ne „voluntariem” pe ceva ce ar trebui să fie rezolvat de autoritățile publice?

Beatrice: Pentru ca așa cum a spus Mahatma Ghandi, trebuie sa fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. Exemplul personal este mult mai puternic decat orice plângere pe care o avem la adresa autorităților. Cu cât mai multe persoane se mobilizează cu atât șansa de a schimba ceva crește.

RomâniaPozitivă: Un vis al tău despre România?

Beatrice: Îmi doresc ca țara mea să își păstreze bogațiile naturale și oamenii care o locuiesc să coopereze, nu să se afle în competiție pentru orice. Mi-ar plăcea să existe egalitate între toți cetățenii români și să simt altruism în fiecare pesoana pe care o întâlnesc.

Brigada de Voluntari - RHCP

Mulțumim, Beatrice!

Interviurile RomâniaPozitivă, martie 2014

 

Cel mai mare cros dedicat voluntarilor și peste 25 de activități educative la cea de-a doua ediție Volunteers Fest

Volunteers Fest oferă tuturor voluntarilor acces gratuit la activități creative, aplicative, educative, sportive, precum și culturale.

Evenimentul se desfășoară în perioada 22 martie – 6 aprilie 2014.

Volunteers Fest, singurul festival din România dedicat voluntarilor, își redeschide porțile în perioada 22 martie – 6 aprilie. Evenimentul își propune să stimuleze dezvoltarea pe mai multe segmente a voluntarilor, facilitându-le accesul gratuit la diverse activități și, în aceeași măsură, să promoveze și să susțină voluntariatul în rândul tinerilor.

Pe 22 martie dăm startul celei de-a doua ediții a Volunteers Fest cu un maraton de filme de animație. Voluntarii pasionați de cinematografie sunt așteptați să vizionăm împreună cele mai apreciate filme din cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație Anim`est.

Mai multe informații aici.

logo Volunteers Fest 2014

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.