Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curs online – Introducere în magia populară românească (13-17 iulie)

0

Formule magice, ritualuri, descântece și plante de leac – descoperă fabuloasa lume a imaginarului popular românesc la cursul online pregătit de Fundația Calea Victoriei și susținut de etnologul Antoaneta Olteanu.

Introducere în magia populară românească este un curs online, în cinci întâlniri cu frecvență zilnică, din 13 până pe 17 iulie, de la 19.00 la 21.00. Ca să participi, achită online, direct de pe pagina cursului, taxa de participare – 400 de lei. Cu o zi înainte de data începerii primești linkul unde poți urmări cursul.

Vei afla lucruri inedite, care ţin de domeniul magiei populare şi al interpretării actelor magice. Te vei bucura de o incursiune în imaginarul fantastic arhaic românesc.

Dincolo de magia văzută în filme şi realizată de vrăjitoarele specializate, adesea puse în legătură cu diavolul, există acte şi practici magice mult mai puţin periculoase, dar la fel de folositoare pentru oamenii din comunităţile tradiţionale.

Vei descoperi şi discuta noţiuni de bază ale magiei, timpul şi locul cînd trebuie performate anumite gesturi sau cuvinte pentru influenţarea în bine a viitorului, pentru aflarea lui sau, dimpotrivă, necesare pentru a te pune la adăpost într-un moment periculos.

Temele celor cinci întâlniri de curs sunt:

  1. Ce este magia? Principiile ei. Specializare – nespecializare. Cum era învăţată. Tipuri de practici magice.
  2. Stăpânitorii magiei: vrăjitori, fermecători, descîntători, solomonari, moaşe.
  3. Ajutoarele magice: obiecte, plante şi animale folosite de către magicieni
  4. De la sabat la luptele pentru fertilitate. Magia în comunităţile tradiţionale.
  5. Echilibre şi dezechilibre: de la obţinerea bunăstării la controlul total al vieţii.

Dacă ai întrebări suplimentare, trimite un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Foto: Antoni Moisei

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.