Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Legume bio + brutarie + integrare sociala. Se poate in Romania?

0

Pe Laurentiu Ionescu l-am intalnit la un program de training pentru antreprenoriat social impreuna cu NESsT. Laurentiu este Manager de Proiect la Biohrana in cadrul Asociatiei Prietenia si are ca preocupare hrana bio si …integrarea sociala. Cum se „leaga” aceste doua mari domenii si cum se poate construi o astfel de afacere sociala in Romania – acestea au fost curiozitatile noastre.

Ne face placere sa iti povestim si tie despre raspunsurile lui Laurentiu in interviul  despre cum stam cu legumele bio si antreprenoriatul social in Romania. 

Cum stam cu legumele bio?

RomaniaPozitiva: Cine sunteti?

Biohrana Prietenia este o întreprindere sociala ce produce si comercializeaza legume ecologice iar in prezent construim, cu ajutorul partenerilor si sponsorilor, o brutarie bio.

Scopul nostru principal este susţinerea pe termen lung a unei importante cauze sociale: îmbunătăţirea calităţii vieţii şi integrarea în muncă a tinerilor cu dizabilităţi intelectuale si asociate. Grupul vizat primeşte în prezent asistenţă şi terapie în Centrul de Socioterapie Pantelimon al Asociaţiei Prietenia.

Mai specific, un obiectiv principal pentru urmatorii 3 ani este cresterea autofinantarii Asociatiei cu 13-15%, astfel incat numarul beneficiarilor de servicii in Centrul de Socioterapie sa creasca de la 33 (cat sunt in prezent) la 50. Crearea a 2-3 locuri de munca ce valorifică competenţa persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, în activităţi anexe procesului de producţie, este un alt scop al intreprinderii sociale.

Moralul celor care se lupta cu limitele impuse de dizabilitate creste considerabil atunci cand ii implicam in activitati la care pot contribui, cum este lucrul in gradina sau in atelierele de tesatorie si tamplarie ale Centrului. Atunci cand le punem la dispozitie conditiile necesare ei se simt motivati sa fie persoane active, utile celor din jur si lor insisi.

RomaniaPozitiva: De ce bio?

In primul rand din dorinta de a oferi un produs sanatos si benefic pentru consumatorul final, care sa ajute la formarea unui stil de viata sanatos. Biohrana răspunde si la o nevoie identificată pe piaţa românească de produse ecologice proaspete.

RomaniaPozitiva: Care sunt provocarile pentru a face sa functioneze o astfel de afacere?

Principala provocare este obtinerea intregului buget necesar finalizarii brutariei, procurarii echipamentelor  de panificatie si inceperea productiei. Cu ajutorul sponsorilor si partenerilor am ajuns aproape de stadiul “la rosu” cu constructia, si pentru aceasta le suntem foarte recunoscatori.

Avem incredere in cei care ne sustin si in sprijinul pe care il vom gasi si de acum incolo in comunitatea de afaceri locala pentru ca deschiderea brutariei sa fie facuta cu succes.

Multumim din suflet pentru suportul material si moral pe care il primim de la UniCredit TiriacBank si directorul financiar al acesteia domnul Stanislav Georgiev, de la Ascendis, Horvath & Partners, NESsT, Sonnhalde Gempen, Carpatcement, UniCredit Consumer Financing, Wienerberger, Lindab, KPMG, Viessmann, Hormann, Rehau, BASF, Wilo, MobilPay, Dacris, ACI Euroconsiv (firma care ne construieste brutaria), doamna arhitect Codina Dusoiu si de la peste 200 de persoane fizice. Fara acestia proiectul brutariei bio ar fi ramas numai un vis frumos.

RomaniaPozitiva: Cum poate un bucurestean sa cumpere de la voi?

Este simplu: orice persoana sau firma interesata de legume proaspete si alte produse ecologice ne poate trimite un e-mail la adresa: contact@biohrana.ro sau contacta telefonic la 021 367 10 50, dupa care primeste oferta noastra. La primirea comenzii se stabilesc si detaliile pentru livrare.

RomaniaPozitiva: Daca Romania este un fel de mancare (bio) atunci ce este? 🙂

Interesanta intrebare; sunt multe lucruri “dulci” in Romania, dar si lucruri “mai putin dulci”. Ma duce gandul la sosul dulce acrisor…

RomaniaPozitiva: Un vis despre Romania.

Se spune ca fericirea vine atunci cand ii faci pe ceilalti fericiti, si chiar este adevarat; ar fi frumos daca o mai mare parte din gandurile noastre s-ar indrepta catre ceea ce putem face in mod altruist pentru altii. Fiecare lucru marunt conteaza.

Asociatia Prietenia, www.prietenia.org

Intreprinderea Sociala Biohrana Prietenia este si pe Facebook

Multumim Laurentiu pentru interviu! 

Interviurile RomaniaPozitiva, iulie 2012

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.