Legume bio + brutarie + integrare sociala. Se poate in Romania?

0

Pe Laurentiu Ionescu l-am intalnit la un program de training pentru antreprenoriat social impreuna cu NESsT. Laurentiu este Manager de Proiect la Biohrana in cadrul Asociatiei Prietenia si are ca preocupare hrana bio si …integrarea sociala. Cum se „leaga” aceste doua mari domenii si cum se poate construi o astfel de afacere sociala in Romania – acestea au fost curiozitatile noastre.

Ne face placere sa iti povestim si tie despre raspunsurile lui Laurentiu in interviul  despre cum stam cu legumele bio si antreprenoriatul social in Romania. 

Cum stam cu legumele bio?

RomaniaPozitiva: Cine sunteti?

Biohrana Prietenia este o întreprindere sociala ce produce si comercializeaza legume ecologice iar in prezent construim, cu ajutorul partenerilor si sponsorilor, o brutarie bio.

Scopul nostru principal este susţinerea pe termen lung a unei importante cauze sociale: îmbunătăţirea calităţii vieţii şi integrarea în muncă a tinerilor cu dizabilităţi intelectuale si asociate. Grupul vizat primeşte în prezent asistenţă şi terapie în Centrul de Socioterapie Pantelimon al Asociaţiei Prietenia.

Mai specific, un obiectiv principal pentru urmatorii 3 ani este cresterea autofinantarii Asociatiei cu 13-15%, astfel incat numarul beneficiarilor de servicii in Centrul de Socioterapie sa creasca de la 33 (cat sunt in prezent) la 50. Crearea a 2-3 locuri de munca ce valorifică competenţa persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, în activităţi anexe procesului de producţie, este un alt scop al intreprinderii sociale.

Moralul celor care se lupta cu limitele impuse de dizabilitate creste considerabil atunci cand ii implicam in activitati la care pot contribui, cum este lucrul in gradina sau in atelierele de tesatorie si tamplarie ale Centrului. Atunci cand le punem la dispozitie conditiile necesare ei se simt motivati sa fie persoane active, utile celor din jur si lor insisi.

RomaniaPozitiva: De ce bio?

In primul rand din dorinta de a oferi un produs sanatos si benefic pentru consumatorul final, care sa ajute la formarea unui stil de viata sanatos. Biohrana răspunde si la o nevoie identificată pe piaţa românească de produse ecologice proaspete.

RomaniaPozitiva: Care sunt provocarile pentru a face sa functioneze o astfel de afacere?

Principala provocare este obtinerea intregului buget necesar finalizarii brutariei, procurarii echipamentelor  de panificatie si inceperea productiei. Cu ajutorul sponsorilor si partenerilor am ajuns aproape de stadiul “la rosu” cu constructia, si pentru aceasta le suntem foarte recunoscatori.

Avem incredere in cei care ne sustin si in sprijinul pe care il vom gasi si de acum incolo in comunitatea de afaceri locala pentru ca deschiderea brutariei sa fie facuta cu succes.

Multumim din suflet pentru suportul material si moral pe care il primim de la UniCredit TiriacBank si directorul financiar al acesteia domnul Stanislav Georgiev, de la Ascendis, Horvath & Partners, NESsT, Sonnhalde Gempen, Carpatcement, UniCredit Consumer Financing, Wienerberger, Lindab, KPMG, Viessmann, Hormann, Rehau, BASF, Wilo, MobilPay, Dacris, ACI Euroconsiv (firma care ne construieste brutaria), doamna arhitect Codina Dusoiu si de la peste 200 de persoane fizice. Fara acestia proiectul brutariei bio ar fi ramas numai un vis frumos.

RomaniaPozitiva: Cum poate un bucurestean sa cumpere de la voi?

Este simplu: orice persoana sau firma interesata de legume proaspete si alte produse ecologice ne poate trimite un e-mail la adresa: contact@biohrana.ro sau contacta telefonic la 021 367 10 50, dupa care primeste oferta noastra. La primirea comenzii se stabilesc si detaliile pentru livrare.

RomaniaPozitiva: Daca Romania este un fel de mancare (bio) atunci ce este? 🙂

Interesanta intrebare; sunt multe lucruri “dulci” in Romania, dar si lucruri “mai putin dulci”. Ma duce gandul la sosul dulce acrisor…

RomaniaPozitiva: Un vis despre Romania.

Se spune ca fericirea vine atunci cand ii faci pe ceilalti fericiti, si chiar este adevarat; ar fi frumos daca o mai mare parte din gandurile noastre s-ar indrepta catre ceea ce putem face in mod altruist pentru altii. Fiecare lucru marunt conteaza.

Asociatia Prietenia, www.prietenia.org

Intreprinderea Sociala Biohrana Prietenia este si pe Facebook

Multumim Laurentiu pentru interviu! 

Interviurile RomaniaPozitiva, iulie 2012

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează