Cum a fost la prima ediție a Zilei Întreprinderilor Sociale? VEZI CÂȘTIGĂTORII COMPETIȚIEI!

3

A avut loc prima ediție a Zilei Întreprinderilor Sociale

Miercuri, 7 noiembrie 2012, a avut loc  Ziua Întreprinderilor Sociale, eveniment organizat de Fundaţia NESsT România. Evenimentul, desfăşurat în Bucureşti, la Hotel Novotel, a reunit peste 30 de întreprinderi sociale din România, Ungaria, Croaţia, Cehia şi Slovacia, precum şi oameni de afaceri, decidenţi din domeniul politicilor publice şi reprezentanţi a numeroase organizaţii non-guvernamentale din ţară.

 

În căutarea savorii pe care o aveau legumele în copilărie? O grădină ce produce legume bio, cultivate de către persoane cu dizabilităţi, este chiar întreprinderea socială BioHrana dezvoltată cu sprijinul NESsT de către Asociaţia Prietenia din Pantelimon. De asemenea, cu toţii suntem conştienţi că aruncăm în mediul înconjurător cantităţi considerabile de produse de unică folosință din material plastic. Ca soluţie de afaceri la această problemă de mediu, organizaţia RODA (Croaţia) vinde scutece textile cu imprimeuri simpatice, iar în Atelierul de Pânză (România) se croiesc sacoşe chic de pânză care scutesc mediul de mii de sacoşe de plastic. Întreprinderile sociale sunt, întocmai cum le spune numele, afaceri propriu-zise, viabile, stabile, dar create de la bun început cu scopul de a rezolva prin însăşi funcţionarea lor probleme sociale grave dintre cele mai diverse, de la lipsa locurilor de muncă la probleme de mediu sau de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi în societate şi în piaţa muncii.

Pentru a-i pune, aşadar, în lumina reflectoarelor, pe inimoşii cu spirit antreprenorial, Fundaţia NESsT a organizat prima ediţie din România a Zilei Întreprinderilor Sociale, după ediţiile organizate în vara acestui an în Croaţia şi în Ungaria. Din agenda evenimentului au făcut parte prezentări şi panel-uri pe subiecte concrete şi de prim interes în domeniu, ca rolul fondurilor europene în dezvoltarea întreprinderilor sociale, dar şi discuţii despre surse alternative de finanțare, precum investițiile sociale și finanțarea prin împrumuturi. Programul a cuprins şi un Târg al Întreprinderilor Sociale, unde au expus peste 30 de întreprinderi sociale din Europa Centrală şi de Est.

În cadrul evenimentului a avut loc şi festivitatea de premiere a organizaţiilor câştigătoare în Competiţia Întreprinderilor Sociale 2011-2012 organizată de NESsT România.

Cei şase câştigători sunt: Agapis (Zalău), Village Life (Bucureşti), Mai Bine (Iaşi), Ruhama (Oradea), Gaspar, Baltasar & Melchior (Piscu, Ilfov) şi Împreună pentru Ei (Baia Mare). Cele şase organizaţii au fost premiate pentru calitatea excepţională a planului de afaceri dezvoltat cu sprijinul Fundaţiei NESsT  România.

Despre Ziua Întreprinderilor Sociale

Organizator: Fundația NESsT România

Partener strategic al NESsT România: Romanian-American Foundation

Parteneri: UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Foundation, Private Equity Shares

Susţinător: RBS România

Parteneri media: Think Outside the Box (totb.ro), Startups.ro, RomaniaPozitiva.ro

Despre autor

avatar

NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente. NESsT combină instrumentele și strategiile specifice sectorului de afaceri și al investițiilor de capital cu misiunea și valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului său să planifice mai bine, să își îmbunătățească capacitatea de management, să se dezvolte și să își crească impactul social. www.nesst.org

3 comentarii

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.