Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Craiova, dans oriental la poarta modernitatii

1

Am descoperit în centrul orașului Craiova un melanj de vremuri! Amestec de stiluri de viață cu de parfum de epocă franțuzească, vestigii de țară românească, amintiri orientale, iz de târg interbelic, aer muncitoresc dar și energie studențească. Craiova centrală este – parcă – adresa unde probabil soliile mai multor vremuri și culturi s-au așezat la o vorbă, la ceas de taină.

craiova-palaceCentrul orașului frumos aranjat te lasă să te bucuri de arhitectura deosebit de interesantă a clădirilor vechi ale urbei. Universitatea, primăria, bisericile centrale, dar și amenajările urbane moderne, spațiul pietonal destul de generos oferă pașilor perspectiva de a descoperi oferta urbană a capitalei Olteniei. Desigur, construcțiile comuniste nu sunt tocmai potrivite în atmosfera centrală a orașului, dar probabil că acesta este destinul majorității orașelor românești: acela de a integra în peisaj cei 50 de ani de rețetă de succes a „omului nou”… Craiova centrală reușește totuși să facă acest lucru într-un mod neagresiv, cel puțin pentru ochiul turistic neavizat într’ale urbanismului.

La pas, la colț de stradă spiritul de aventurier urban îți este satisfăcut de „apariții feerice” ale clădirilor de epocă. “Patinate” de vreme, dar păstrate în memoria locului, ele, clădirile istorice domină frumos străzile orașului chiar și acolo unde blocurile gri s-au grăbit să ocupe spațiul și frumosul orașului. Un motiv de bucurie pentru ochiul turistic este un început de revigorare a zonei vechi comerciale a orașului, de pildă strada Lipscani (noi nu știam că există același tip de stradă comercială în București și în Craiova cu același nume?!).

parcul-romanescu-craiovaDe remarcat este și parcul Romanescu de o frumusețe specială în coloritul arămiu de sezon. Lacul, statuile și copacii cu frunzele galbene fac repetiții împreună cu amurgul de soare pentru a-ți oferi ochiului încântarea de toamnă. Intrearea este liberă. Trebuie doar să vrei să le vezi spectacolul și să te bucuri de prestația actorilor.

Bucură-te de melanjul cultural și parfumului oriental într-un oraș care luptă pentru modernitate!

La bună plimbare!
RomaniaPozitiva, 13 noiembrie 2009

(foto Florin Ghinda)

craiova

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Craiova, dans oriental la poarta modernitatii | Lume Buna

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.