Conferinţă Naţională de Educaţie Urbană

0

În zilele de 9-10 decembrie, Asociaţia Komunitas organizează, în parteneriat cu Asociaţia pentru Tranziţie Urbană, Conferinţa Naţională de Educaţie Urbană, care va avea loc la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu” din Bucureşti (Sala Frescelor).

Această conferinţă reprezintă evenimentul de lansare a unui concept inovator, care va sta la baza unei noi discipline de studiu opţionale destinate elevilor de liceu si face parte dintr-o strategie pe termen lung a Asociaţiei Komunitas care promovează educaţia urbană ca o îmbinare a unor elemente specifice mai multor discipline: antropologie urbană, educaţie vizuală, participare publică, urbanism.

În prima zi a conferintei, vineri, 9 decembrie, între orele 16:30 – 19:00, se va lansa Ghidul de educaţie urbană, care adună la un loc concepte, noţiuni şi teorii specifice acestui tip de educatie. Ghidul este o publicaţie în premieră în România şi va sta la baza unui Manual de educaţie urbană care va fi elaborat în viitorul apropiat de către cele două asociaţii implicate în proiect. În cadrul evenimentului de lansare vor sustine o serie de alocuţiuni invitaţii speciali ai conferinţei. Printre aceştia se număra d-na Liliana Preoteasa, Director al Direcţiei Generale Educaţie Timpurie, Şcoli, Performanţă şi Programe din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării Tineretului si Sportului, dna Anca Ginavar, Director al Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, dl. Tiberiu Florescu, Conf. dr. arh., Decan al Facultătii de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”Bucuresti, dl. Vintilă Mihăilescu antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, Şerban Ţigănaş, preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România, d-na Mariana Celac, arhitect,Uniunea Arhitecţilor din România.

Cea de-a 2-a zi a Conferinţei va avea loc sâmbătă, 10 decembrie, între orele 10:30 şi 19:00, si va fi dedicată prezentărilor de bune practici din domeniul educaţiei urbane şi iniţiativelor de intervenţii urbane în spaţiul public, ce vor fi susţinute de o serie de ONG-uri, specialişti şi grupuri informale. Vom afla despre proiecte inedite derulate atât în Bucureşti, cât şi în ţară (Cluj, Timisoara, Tulcea etc) într-o atmosferă non-formală, care încurajează comunicarea, stabilirea de noi parteneriate sau lansarea unor idei urbane noi.

Conferinţa Naţională de Educaţie Urbană este organizată în cadrul proiectului de educaţie urbană ”Ia-ţi oraşul înapoi!’’ derulat de Asociaţia Komunitas în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012 în 7 licee şi 8 şcoli din Bucureşti cu sprijinul financiar al CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe şi în cadrul proiectului cultural „Manual de Educaţie Urbană”, coordonat de Asociaţia pentru Tranziţie Urbană în parteneriat cu Asociaţia Komunitas şi finanţat de Uniunea Arhitecţilor din România.

Parteneri media: România Liberă, Ginger Group, România Pozitivă, Sustinem.info

Alţi parteneri din cadrul proiectului ‘’Ia-ţi oraşul înapoi’’: Facultatea de Peisagistică din cadrul USAMV Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Asociatia Fabrica de Peisaj, Asociatia Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Primăria Muncipiului Bucuresti si Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

Accesul este gratuit si se face pe bază de invitaţie personalizată. Dacă doriţi să participaţi, vă rugăm  să trimiteţi un text scurt cu numele, vârsta, profesia şi motivaţia de a participa la conferinţă la următoarea adresă de e-mail: marius.komunitas@yahoo.com

Alte detalii despre conferinţă (program, ore, invitaţi etc.) se gasesc pe siteul proiectului: educatieurbana.wordpress.com si pe pagina de Facebook.

—————————————————————————————————————————————

CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE EDUCAŢIE URBANĂ

organizată în cadrul proiectului de educaţie urbană ‘”Ia-ţi oraşul înapoi!’’ derulat de Asociaţia Komunitas în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012 şi în cadrul proiectului cultural „Manual de Educaţie Urbană” coordonat de Asociaţia pentru Tranziţie Urbană

Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu” (Sala Frescelor)

Bucureşti, 9-10 decembrie 2011

PROGRAM

Vineri, 9 decembrie 2011

16:30 – primirea participanţilor

17:00 – 17:20 – cuvânt de bun venit şi prezentarea proiectelor în cadrul cărora are loc Conferinţa Naţională de Educaţie Urbană – Miruna Tîrcă (Asociaţia Komunitas), Vera Marin (Asociaţia pentru Tranziţie Urbană)

17:20 – 17: 40 – discurs de deschidere: De ce educaţie urbană? – Vintilă Mihăilescu (antropolog, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative)

17: 40 – 18:30 –  alocuţiuni din partea invitaţilor:

 • Liliana Preoteasa ( Director al Direcţiei Generale Educaţie Timpurie, Şcoli, Performanţă şi Programe din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului)
 • Anca Ginavar (Director General, Ministerul Dezvoltării şi Locuinţei)
 • Tiberiu Florescu (conf. dr. arh., Decan al Facultăţii de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”)
 • Şerban Ţigănaş (preşedinte OAR) sau Serban Sturdza (vicepreşedinte OAR)
 • Mariana Celac (arhitect, Uniunea Arhitecţilor din România)
 • Mirela Şisman (inspector pentru educaţie permanentă, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti)
 • Iuliana Rada (coordonator de proiecte, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile din România)

18:30 – 19:00 – prezentarea generală a Ghidului de educaţie urbană – Celia Ghyka (Asociaţia pentru Tranziţie Urbană)

19:00 – 19:30 – distribuirea Ghidului de educaţie urbană / Invitaţie la un pahar de vin şi la o gustare

 

Sâmbătă, 10 decembrie 2011

10:30 – Primirea participantilor

11:00 – 12:30 – Panel I:  Educaţia urbană pe înţelesul tuturor

 • Lidia Vişan – Centru European pentru Diversitate, Tulcea

Redescopera-ţi Oraşul! – un îndemn pentru toţi

Vom prezenta principalele activităţi şi etape de derulare ale proiectului „Redescopera-ţi Oraşul!” implementat de asociaţia noastră în Tulcea în 2009 – 2010, cu scopul de a încuraja tulcenii să îşi redescopere oraşul aşa cum a fost cândva, pitoresc şi plin de farmec şi de a pune în valoare ceea ce a mai rămas din Tulcea de altădată.

Website: eudivers.ro

profildecartier.eudivers.ro

 • Bogdan Alto, Amalia Alexandru – Odaia creativă, Bucureşti

Unde urbanismul întâlneşte joaca: Habitat şi Ghidul situaţiilor urbane

Odaia Creativă vă invită să intraţi în atmosfera jocului Habitat şi să experimentaţi cu propria viziune asupra oraşului. O iniţiativă de educaţie culturală, un mod plăcut de a petrece timpul liber, Habitat aduce noţiunile de „planificare urbană” şi „patrimoniu” mai aproape de bucureşteni prin joc. Totodată, vom prezenta şi „Ghidul situaţiilor urbane”, un îndrumar pentru neaşteptate întâmplări din dezvoltarea urbană.

Website: odaiacreativa.blogspot.com

 • Cristi Borcan, Alex Axinte  – studioBASAR, Bucureşti

Re:Start

Fără să caute soluţii pe termen lung, proiectul Re:Start şi-a propus să pună în discuţie mecanismele simple ce alcătuiesc spaţiul public comunitar contemporan şi relaţia de precaritate a arhitecţilor cu acesta, datorată conflictului permanent între privatizare şi interes public.

Website: http://www.studiobasar.ro/

 

 • Lavinia Pieptea – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Bucureşti

Ne vedem la TNB!

Te-ai întrebat vreodata ce ne influenţează când ne alegem un loc de întâlnire? Elevii de la colegiul „Eminescu” au fost mai curioşi ca oricine şi au luat oamenii la intrebări. Să fie popularitatea spaţiului? Proximitatea? Liniştea? Sau pur şi simplu nu sunt locuri atragătoare pemtru întâlniri în Bucuresti? Un film despre locurile preferate de bucuresteni pentru intalniri.

 • Ana Maria Ghitica, Istrati Gabriel Alin, Prodea Andreea, Mădularu Răzvan Mihai, Ciobănescu Ligia Ionela, Oana George Vlad, Nicoleta Păun – Liceul Teoretic „StefanOdobleja”, Bucureşti

Faţa nevăzută a oraşului

Elevii de la liceul „Odobleja” şi-au luat în serios rolul de exploratori urbani şi ne prezintă un film realizat chiar de ei în cadrul proiectului de educaţie urbană „Ia-ţi oraşul înapoi!”, derulat de Asociaţia Komunitas; filmul ne arată câteva din spaţiile abandonate ale Bucureştiului, care ar putea fi re-valorificate.

 • Monica Mureşanu / Asist.drd.arh. – Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Departamentul de Ştiinţe Tehnice , Bucureşti

Patrimoniul construit de secol XIX în peisajul segregat al Bucureştiului contemporan

Transferul de responsabilitate de la o categorie la alta a spaţiului, de la privat la public şi viceversa, a dus la apariţia unor categorii de spaţii segregate. Acestea au rezultat prin degradarea spaţiilor semipublice iniţiale, degradare datorată schimbãrii de percepţie a utilizatorilor lor faţã de ele şi faţã de concepte în sine. Spaţiile semipublice, de mediere între public şi privat, nu mai au rolul iniţial de transfer şi gradare a percepţiei spaţiale ci îşi pierd din semnificaţie şi subliniazã întoarcerea utilizatorului spre interior, spre spaţiul “ascuns” care neagã legãtura dintre funcţiune şi exterior, între obiectul singular şi peisajul urban.

 

12:30-13:00 – întrebări şi discuţii la final de panel I

 

13:00-13:30 – pauză de cafea/ceai/suc

 

13:30 – 15:00 – Panel II: Proiecte şi propuneri de intervenţii în spaţiul public

 • Erika Barth, Eszter Lukacs – Coop pe strada, Cluj

Experiment de CooPerare Urbană

Proiectul Coop pe Stradă prezintă o serie de încercări pentru  antrenarea publicului larg şi a celui profesionist în procesul participativ de implementare a obiectivelor comunitare urbane (spaţii publice, trafic, etc.). Interacţiunea se manifestă prin formularea soluţiilor de către specialişti, urmată de verificarea lor de către populaţia în cauză. Dupa o activitate de 9 luni a proiectului Coop,  vor fi prezentate experienţele şi concluziile trase până acum.

Website: coopcluj.blogspot.com

 • Ioana Ivanov, Reinhold Stadler, Gabriela Preda, Alina Anastasiu – Asociaţia 2020, Bucureşti

Comunitate şi spaţiu public

Spaţiul public în Bucureşti – cum este perceput; ce drepturi şi responsabilităţi avem; comunicare, participativitate  şi potenţial pentru iniţiative de tip grass root.  Prezentarea se va baza pe concluziile principale ale proiectului „Revitalizarea urbană orientată spre comunitate. Noi instrumente pentru revalorificarea spaţiilor publice ale cartierelor bucureştene” –  cunoscut sub numele de „Bucureşti-cartiere-comunitati”.

Website: http://comunitatibucurestene.blog.com/

Facebook: http://www.facebook.com/bucuresti.cartiere.comunitati

 • Stud. arh. Mihaela Serban, stud. arh.Sabrina Ahmad/anul 4 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti

Restituire Spaţiu

Proiectul vizează transformarea unui spaţiu rezidual într-un spaţiu public amenajat cu un buget redus, destinat locuitorilor unui cartier defavorizat din Bucureşti (zona Titan). Proiectul a luat naştere la iniţiativa profesorului Adrian Moiceanu (UAUIM), cu sprijinul AFCN. Materialele folosite au fost nu doar ieftine (sfoară, pânză), ci şi procurate fie de pe şantiere (resturi de cofraje lemn etc), fie din depozite de textile (tuburi de carton, resturi de materiale). Pavilionul a stat în picioare timp de 2 zile,acţionând mai degrabă ca proiect manifest, menit să ducă la conştientizarea ideii de spaţiu public.

 

 • Ina Stoian – Asociatia Plus Minus, Cluj

+/- PlusMinus

Arhitecţi care organizează evenimente culturale. De ce? Pentru cine? Analiza proiectelor plusminus desfăşurate în ultimii 2 ani în Cluj şi Galaţi şi formularea unor direcţii posibile de lucru în cadrul +/- Website: https://sites.google.com/site/asociatiaplusminus/home

 • Marius Huza – Asociaţia Komunitas, Bucureşti

Din inima cartierului meu – proiect de intervenţie urbană în Bucureşti (cartierul Ferentari)

Evoluţia proiectului, de la stadiul de schiţă până la revitalizarea parcului Aleea Livezilor prin evenimente socio-culturale şi amenajarea unor spaţii de relaxare şi joacă. Implicarea comunităţii şi autorităţilor pentru o dimensiune participativă şi durabilă.

Website: http://din-inima-cartierului-meu.blogspot.com/

 • Vlad Cătună – Make a point, Bucureşti

Rise Up  Pantelimon – oportunităţi de acţiune în cartierul Pantelimon

Asociaţia Make a Point doreşte lărgirea spaţiului de oportunităţi pentru copiii şi tinerii din cartierul Pantelimon, prin joacă, explorări urbane, ateliere de fotografie şi alte metode de educaţie non-formala şi prin organizarea de evenimente în aer liber. O parte din aceste activităţi s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Mă numesc cartier „, urmand ca celelalte idei să se contureze în proiecte viitoare.

Website: makeapoint.ro

15:00 – 15:30 – discuţii la final de panel II

15:30 – 16:30 – pauză de masă

16:30 – 17:30 – Panel III: Artă, joacă şi natură în oraş

 

 • Noni Mos, street artist, Timişoara

Grota, Muzeul si Strada

Vom prezenta evoluţia şi importanţa desenului/picturii începând din cele mai vechi timpuri şi ajungând la street art, respectiv Joy Art, partea de „copil” a artei, care se ocupa cu dialogul dintre artist şi copilul din interiorul fiecarui om.

website: nonigallery.blogspot.com

 • Raluca Ionescu / artist vizual şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti.

Ipostazele artistice ale relaţiei cu oraşul Bucureşti

Prezentarea abordează manifestările artei publice în Bucureşti, acest tip de artă fiind înţeles nu doar ca obiect artistic inserat în spaţiul public ci şi ca expresie a dialogului necesar între artist, spaţiul urban şi cetăţeni.

 • Dan Dinu, Cristian Glovaschi, Justin Musina – Traceurs-Parcour&Free Running Romania, Bucureşti

Oraşul ca loc de joacă

Parkour şi Freerunning sunt două discipline care au intrat în atenţia publicului foarte des în ultima perioadă. Salturi spectaculoase şi scenele de urmărire din filmele Hollywoodiene au captat atenţia şi imaginaţia multor persoane. Câţiva practicanţi din Bucuresti vin sa ne vorbească despre aceste discipline şi cum ne pot ajuta să privim oraşul ca un loc de joacă.

Website: www.traceurs.ro

 • Florin Mureşanu / Lect.dr.arh., Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Departamentul de Planificare Urbană şi Dezvoltare Teritorială

Mediul urban este un mediu “natural”

În relaţia oraş – natură ne-am obişnuit să privim mediul natural ca fiind cel care nemeritat suportă efectele negative a ceea ce înseamnă viaţă urbană contemporană: consum de resurse, locuire, expansiune, poluare. După câteva milenii rolurile s-au inversat; la fel şi sensul în care trasăm limitele. În această rocadă, ultimele două secole de educaţie urbană empirică ne fac ca din nou să încercăm să ne protejăm de mediul ce ne este “natural”. Aglomerare, zgomot, praf, insecuritate sunt noile elemente ce impun graniţe şi limitează relaţia cu oraşul la acelaşi nivel ca ancestrala relaţie cu natura – folosirea de resurse, fără o preocupare deosebită pentru conservarea lor.

17:30 – 18:00 – discuţii la final de panel III

18:00 – 19:00 – panel IV: Activism în spaţiile publice

 • Adi Dohotaru / activist Grupul pentru Acţiune Socială, Cluj

Reaproprierea spaţiului public: teorie şi praxis

Reaproprierea nu înseamnă întoarcerea la o puritate istorică iniţială ori o recurgere teoretică la ideal-tipuri de reapropriere, transpuse apoi în praxis. Sensul este cu mult mai mundan, acela al unui efort continuu şi repetat, marcat adesea de uzură şi reculuri, de a integra spaţiul urban în circuitul social prin (inter)acţiune şi reflecţie. Speţe: 2 mari parcuri clujene şi un proiect de parking pe cea mai frumoasă stradă a Clujului.

Website: www.gas.org.ro

 • Diana Petruţ –  Street Delivery, Timişoara

Street Delivery Timişoara – experienţă culturală pentru un scop pietonal

O plimbare printre cele cinci ediţii ale festivalului, o poveste despre cum principalele interese şi nevoi ale cetăţenilor au reuşit să capete formă şi să reinventeze un spaţiu, un drum cu prioritate pentru pietoni.

 • Laura Panait, Doctorand în Antropologie Urbană (Universitatea Babes Bolyai Cluj),  activator cultural Fabrica de Pensule/ Asociaţia Colectiv A

De la poster art la flashmobs. De la political art la activism. Re-re-reclaim Cluj?

Cercetările dar şi implicarea mea directă din ultimii ani vizează diferite tipuri şi direcţii de intervenţie în spaţiul urban. După evenimentele din ultimul an, noi traiectorii se conturează. Spaţiul public este resuscitat prin artă şi activism!

Website: www.fabricadepensule.ro; www.colectiva.ro

 • Bogdan Buta/activist campania „Salvaţi Roşia Montană”, Cluj

Ocuparea spaţiului public = drept la exprimare

Exprimarea liberă în spaţiul public nu garantează şi faptul că vom fi auziţi. De aceea, ocuparea lui a devenit o soluţie pentru ca oamenii să asculte. Studiu de caz: Occupy Conti for Roşia Montană şi tot ce a urmat.

19:00 – 20:00 – discuţii la final de panel IV

20: 00 – 20:15 – concluzii şi încheiere

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.