Compania IKEA și UNHCR aduc lumină în taberele de refugiați

0

Compania IKEA lansează o nouă campanie la nivel global, „O viață mai bună pentru refugiați”  (“Brighter Lives for Refugees”), care se desfășoară în perioada 3 februarie – 29 martie 2014.

Mecanismul campaniei este unul simplu: pentru fiecare LEDARE (bec cu tehnologia LED) achiziționat din magazinele IKEA din toată lumea, IKEA Foundation donează 1 euro către Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Brighter Lives for Refugees

Fondurile strânse în campanie vor fi folosite pentru a readuce speranță în rândul celor cărora conflictele armate le-au distrus casele, forțându-i să caute adăpost în taberele de refugiați. Donațiile vor contribui la consolidarea infrastructurii de iluminare stradală pe bază de energie solară, la dotarea refugiaților cu lanterne solare pentru uz domestic și la dezvoltarea de tehnologii care folosesc energie regenerabilă în taberele UNHCR de refugiați din țări ca Etiopia, Ciad, Bangladesh și Iordania.

În prezent, sunt aproximativ 10,5 milioane de refugiați în întreaga lume, iar jumătate dintre aceștia sunt copii. Pentru unii refugiați, singura soluție este să trăiască în tabere special amenajate, unde lipsa unor sisteme de iluminat pe timp de noapte poate avea efecte devastatoare asupra siguranței personale. Activități simple, precum toaleta zilnică sau colectarea apei pot deveni periculoase după lăsarea întunericului, în special pentru femei. Astfel, donațiile care provin din campanie vor transforma fiecare tabără de refugiați într-un loc mai sigur, în care copiii și familiile lor să se simtă acasă, prin îmbunătățirea infrastructurii de iluminare. În plus, se vor aloca fonduri și pentru educația primară a copiilor.

„În 2013, peste 2 milioane de persoane au fost nevoite să se refugieze, departe de casă. Astfel, s-a ajuns la un record alarmant care nu a mai fost atins de aproape 20 de ani. Cu fiecare nouă criză umanitară care pune vieți în pericol, ajutorul companiilor devine din ce în ce mai important. Campania „O viață mai bună pentru refugiați” reprezintă un nou capitol în relația noastră cu IKEA Foundation, cel mai implicat partener UNHCR din sectorul privat. Împreună, ne propunem să îmbunătățim viețile multora dintre refugiaţi.”, a declarat António Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.

IKEA Foundation promovează și susține dreptul fiecărui copil la educație și siguranță. Astfel, IKEA Foundation a semnat în 2010 un parteneriat pe termen lung cu UNHCR. În cadrul acestuia, le asigură tuturor persoanelor aflate în tabere de refugiați adăposturi, siguranță și educația necesară pentru a consolida comunitățile formate.

Viața într-o tabără de refugiați poate fi foarte complicată, în special pentru copii. Absența unui sistem de iluminare corespunzător limitează activitățile zilnice care nouă ni se par firești, cum ar fi cina în familie sau realizarea temelor pentru școală. De asemenea, are un impact foarte puternic asupra siguranței și asupra posibilității familiilor de a-și genera propriile venituri. Prin campania „O viață mai bună pentru refugiați”, ne propunem să asigurăm infrastructura de iluminare necesară și energie regenerabilă pe străzile și în casele din taberele de refugiați, astfel încât UNHCR să contribuie la îmbunătățirea vieții de zi cu zi a copiilor și familiilor refugiate.”, afirmă Per Heggenes, CEO IKEA Foundation.

asa_ethiopia_891

Despre IKEA Foundation

IKEA Foundation îşi propune să îmbunătăţească oportunităţile pentru copiii şi tinerii din ţările în curs de dezvoltare, finanţând programe pe termen lung, care creează o schimbare substanţială şi de durată. IKEA Foundation colaborează cu parteneri strategici cu abordări inovatoare pentru a obţine rezultate pe scară largă în patru domenii fundamentale ale vieţii unui copil: un loc pe care să-l numească acasă, un început sănătos în viaţă, o educaţie de calitate şi un venit constant în familie. Se estimează că 100 de milioane de copii vor beneficia de programele finanţate până în 2015.

Mai multe detalii la: www.IKEAfoundation.org, www.facebook.com/IKEAFoundation.

Despre UNHCR

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite a fost înființat pe data de 14 decembrie 1950, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. În cele peste 6 decenii de activitate, UNHCR a apărat drepturile refugiaților și a ajutat milioane de oameni să își reînceapă viața. UNHCR activează în cele mai importante zone de conflict din lume, printre care se numără Siria, Mali, Afganistan, Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo și multe alte țări.

Mai multe informații sunt disponibile aici: www.unhcr.org  şi www.unhcr.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.