Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Closer to Oxford. Spațiu de dialog și dezbateri în București, Cluj, Craiova, Iași și Timișoara

0

Closer to Oxford te invita la dezbateri cu premii in toamna asta!

Esti student sau masterand in unul din orasele Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi sau Timisoara?

Daca vrei sa iti probezi capacitatea de argumentare, de sustinere a unei pledoarii sau de reconstructie a unei idei atacate de oponent, te invitam in programul Closer2Oxford. Ti-am pregatit un tutorial de argumentare pentru a te sustine in scrierea unui caz de debate convingator. Motiunea rundei e un bun prilej de antrenament daca te intereseaza o cariera in avocatura, jurnalism, diplomatie, consultanta sau comunicare, dar si daca vrei sa intelegi mai bine o tema „clasica”, intens dezbatuta de-a lungul timpului:

E timpul sa afirmam ca nesupunerea civica este legitima intr-o democratie?

Poti castiga un seminar de lectura critica (10 ore), daca te vei situa in primii 16 debateri/oras, abonamente pe trei luni la British Council Library (in Bucuresti, Iasi si Cluj). Toti participantii beneficiaza de o oferta speciala din partea Foreign Policy Romania. In finalul seriei, in luna decembrie, motiunea va fi expusa audientei intr-o dezbatere publica – model Oxford – in universitatea ta, iar cei 8 studenti care fac echipe cu invitatii vor primi vouchere pentru carti pe gustul lor.

Pasii sunt acestia:

A. Inregistreaza-te pe site-ul www.closer2oxford.ro (sectiunea register). Cei care au jucat in rundele anterioare nu au nevoie sa-si faca alt cont, dar e necesar sa isi reinregistreze echipa in aceasta runda (cu acelasi coechipier sau cu altul) pentru a putea intra in competitie. Deadline de inregistrare echipa: joi, 3 noiembrie 2011.

B. Daca nu ai mai jucat in alte runde, invita un coleg/ o colega pentru a face o echipa de doi membri. Daca nu ai echipa, poti gasi un coechipier pe site, printr-o procedura simpla.

C. Dupa ce colegul/colega confirma, veti afla daca sunteti afirmatori sau negatori.

Gata! In acest moment te poti apuca de pregatire; toate discursurile vor fi postate pe pagina de profil, odata ce incepe competitia. Nota: Dezbaterile sunt in limba romana.

Pentru orice nelamurire referitoare la inregistrare, scrie-ne la office@closer2oxford.ro. Pe platforma www.closer2oxford.ro gasesti kit-ul de argumentare, regulamentele de debate si de arbitraj, materiale de research despre motiune, un demo-debate si toate debate-urile online din rundele anterioare.

E timpul pentru argumente. Argumentele tale!

Proiect finantat de Open Society Institute si Ratiu Family Foundation. Parteneri: Policy Center for Roma and Minorities, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse si Participare Publica, Foreign Policy Romania, British Council Romania, Hotnews.ro, Europuls.ro, Cogitus.ro, ELSA, PRIME, LEAP, VIP, Lume Buna, Romania Pozitiva, ASJC, Young Initiative, OSUT, TRUST, Carevasazica, Radio Transilvania, TVR Cluj, Ziarul de Iasi. Proiect sustinut de facultati si universitati din cele cinci centre universitare.
————————————————————————————————————————————————–

CONCEPT

”Closer to Oxford” este un proiect al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) care își propune să promoveze instrumentele de dezbatere, argumentare şi lectură critică în rândul studenţilor din România. Modelul “Oxford” presupune crearea unei comunităţi în care studenţi, jurnalişti şi lideri de opinie din societatea civilă construiesc un spaţiu de dialog veritabil în marginea unor teme de mare actualitate.

Concret, fiecare rundă de dezbateri începe cu votarea unei moțiuni de către studenți care este apoi dezbătută în echipe de câte doi, online, în fiecare centru. Arbitrii ARDOR decid cele mai bine articulate discursuri și dau verdictul fiecărei dezbateri, pentru ca la final, cei mai buni candidați să participe la seminarul de lectură critică și argumentare. Dintre aceștia, doi finaliști sunt selectați pentru a susține sau contrazice aceeași moțiune în dezbaterea finală, într-o echipă mixtă, alături de o personalitate din fiecare centru.

“Closer to Oxford” este un proiect original şi important pentru că pune la dispoziţia studenţilor instrumentele concrete pentru lectură critică pe articole din reviste internaţionale de top (The Economist, Foreign Policy şi Newsweek), le oferă arbitraj de primă mână cu feedback pe runde de dezbateri, posibilitatea de a alege moţiunile care vor fi dezbătute, şansa de a dezbate în plen alături de personalităţi reprezentative pentru spaţiul cultural românesc, precum şi cea de a alege prin aparat de vot electronic individual cei mai buni oratori.

CE ÎNSEAMNĂ ”DEBATE”?

Debate-ul este o formă structurată de dezbatere, compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceştia sunt puşi în situaţia de a valoriza argumente pro/contra pentru ambele faţete ale unor moţiuni asupra cărora participanţii sunt în dezacord. Reprezintă un exerciţiu complex educaţional care, în „acţiune”, întăreşte abilităţile de argumentare convingătoare, de documentare riguroasă şi de identificare a surselor credibile de informaţii, dar şi de a asculta atent „adversarul”. Gândirea critică, umorul, capacitatea de a lucra în echipă, creativitatea, toleranţa şi fair play-ul sunt, de asemenea, atuuri importante pe care practicanţii de dezbateri le dobândesc şi le utilizează în propria lor formare profesională şi umană.

Un tutorial prietenos despre structurarea unui discurs, argumentare, contra-argumentare și fair-play poate fi descărcat de pe site-ul closer2oxford.ro.

DESPRE ARDOR

ARDOR s-a înfiinţat ca organizaţie non-guvernamentală şi non-partizană din 1998 (având activităţi curente încă din 1994) şi are ca misiune susţinerea educaţiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică în zeci de cluburi de dezbateri în licee şi universităţi din România.

Cluburile ARDOR sunt organizate la nivel liceal şi universitar şi funcţionează ca activitate educaţională extra-curriculară avizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. ARDOR este membră a Asociaţiei Internaţionale Educaţionale de Debate IDEA (www.idebate.org) şi în 2010 a ajuns la a 16-a participare la Youth Forum-ul IDEA şi la a 16-a ediţie a Forumului Naţional pentru elevi, competiţii de dezbateri care propun în fiecare an subiecte de interes pentru societatea şi educaţia din România şi din lume.

În ultimii ani, ARDOR a dezvoltat programe pentru sute de elevi şi studenți, într-o serie de parteneriate educaţionale de impact, alături de instituţii guvernamentale şi de organizaţii non-guvernamentale cu expertiză în domenii precum educaţia pentru cetăţenie democratică, pentru toleranţă şi libertate de expresie, anti-rasism sau anti-corupţie. Câteva programe precum Conferinţele Civice (www.conferintelecivice.ro), YouSpeak (www.youspeak.ro) şi Academia de Dezbateri (www.academiadedezbateri.ro) dau măsura standardelor educaţionale pe care asociaţia le promovează. Complementar cu activităţile curente din cluburile de elevi și studenţi, ARDOR organizează  sesiuni de argumentare, public speaking, dezbateri pentru organizaţii de tineri, studenţi, asociații nonguvernamentale sau politice, insistând asupra calităţii dialogului structurat şi argumentat şi a importanţei eticii în discursul public.

Și anul acesta ARDOR a fost selectată pentru a doua oară printre finaliștii Galei Premiilor în Educație organizată de Fundația Dinu Patriciu, care se va desfășura pe 2 noiembrie 2011.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.