Cetate cu suflet. Sighisoara.

2

Aerul catolic de cetate înmărmurită în vreme se simte la fiecare pas. La fiecare colţ de stradă. La fiecare felinar. Un abur de vreme îmi şopteşte câte ceva despre istoria locului. Desenele din cartea de istorie au prins viaţă pe străzile din faţa ochilor mei. Călătorii veacurilor parcă îmi transmit câte ceva despre farmecul locului, văzut poate la miez de noapte, la vreun pahar de vin. Iarna cu troienile sale are un întreg capitol numai pentru acestă cetate. Istoria însăşi pare că s-a oprit pentru o clipă aici pentru a-şi odihni bătrâneţile. Pe lângă Turnul cu Ceas.

sighisoara-1Clopoţeii magazinelor artizanale îmi lasă gândurile pentru o clipă agăţate de zâmbetul turistic al celui ce tocmai părăseşte fericit odaia cu nestemate. Nehotărât, mă las purtat cu paşii spre nicăieri. Spre străduţa ascunsă din spatele caselor colorate, de exemplu.

Văd flori la ferestre. Văd case colorate şi dichisite. Văd mici curţi ascunse în spatele zidurilor. Văd miresme ce nu există. Mă bucur de fiecare pietricică în rând cu celelalte.

Descopăr cu mirarea turistului pierdut că în faţa mea tronează o mulţime de oameni decupaţi parcă din broşurile vremurilor apuse. Bătrâni. Îmbrăcaţi în haine altfel. Altfel nuştiucum. Pesemne că am o figură gânditoare, căci oamenii mă fixează cu privirea câteva secunde. Ne privim curioşi. Ne dăm bineţe de parcă ne-am cunoaşte de-o veşnicie. Ca într-o cetate. Ne părăsim unii pe ceilalţi cu gândul că ne vom vedea mai târziu.

Comunitate. Acesta este gândul ce-mi străbate firul poveştii. Comunitate este ceea ce simţi pe străzile cetăţii. Comunitate şi apartenenţă. La cetate. Un tot unitar neştirbit de dorinţele exagerate ale vreunui vultur local. Paşii prin Sighişoara te obligă să respecţi rânduiala locului. Te obligă să descoperi locul altfel decât în vreme de sărbătoare sau festival. Să-l descoperi pur şi simplu, aşa cum este el, locul, într-o zi fără vreo miză turistică. Fără îndoială că vei înţelege de ce acest loc este fermecător! De ce acest loc a cucerit călătorii, încă de pe vremea cavalerilor, prinţeselor şi-a precupeţilor.

Mă surprind pe mine gândindu-mă la comunism… Comunismul pare că nu a fost pe aici!

Gândurile îmi sunt rupte de-un „clincăt” vesel. O poartă. Şi-un grup de copii. Înalţi numai de-o şchioapă, şcolarii vorbesc frenetic, ca un cântat. În germană. Realizez că acest loc este extrem de viu. Realizez că acest loc are un viitor. Un viitor frumos. Ca de basm contemporan.

sighisoara-2Un basm care-şi ţese din nou personajele. La Sighişoara cetatea prinde suflet. Se lucrează. Pietrele vechi încep să-şi depene amintirile, străzile şi casele au câte ceva de povestit despre vremuri trecute, iar oamenii sunt primitori. Cafenelele sunt atent aranjate, liceul, biserica, până şi cimitirul au toate câte ceva de arătat turistului fugar. Piaţa centrală este în lucru, la fel şi străzile principale, dar dincolo de şantier poţi să descoperi cum Sighişoara se pregăteşte. Se pregăteşte de normalitate.

Pe curând!

RomaniaPozitiva, octombrie 2009
(foto Florin Ghindă, Sighişoara, octombrie 2009)

PS: citeşte în plus încă 3 articole publicate pe RomaniaPozitiva:  proiectul de restaurare al cetăţii Sighişoara, premiul bijuteria medievală a Europei şi un articol ceva mai „tehnic” despre restaurarea cetăţii.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.