Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cercetaşii României sărbătoresc 100 de ani de Educaţie pentru Viaţă

0

În perioada 1 – 7 august la Palatul Voievodal Mogoşoaia peste 700 de cercetaşi, mici şi mari, din ţară și din străinatate (Argentina, Bulgaria, Franța, Spania, Slovenia) vor sărbători  Centenarul Cercetăşiei în România.

998614_10151534702334081_1480236539_n

Acest eveniment rar este  susținut în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Ministerul Tineretului și Sportului și parteneri publici și privați care susțin  educația nonformală în România.

Evenimentele care vor marca cei  “100 de ani de Educaţie pentru Viaţă”  aduc în prim plan rolul cercetășiei în formarea de lideri și cetățeni activi.  Tocmai de aceea, timp de două zile, pe 3 şi 4 august deschidem pentru toți românii, care doresc să experimenteze educația altfel, Târgul celor 100 de Metode de Educaţie Non-Formală.

În cele două zile, tinerii  vor avea oportunitatea unică de a alege dintr-o varietate imensă de metode, puse în practică de către diverşi specialişti sau lideri cercetaşi: Teatru playback, Drumming,Teatru invizibil, Teatru de imagine, Storytelling, Scenete, Fun Science, Ecologizare,Olarit, Bricolaj,Confectionare jucarii, City quest, TEDx, Quilling, Board games, Prim-ajutor, Bans-uri, , Parcour, Clovnerie,Magie , Stencils, Graffiti, AEROgrafie, Psihodrama,Acrobatie ,Sociodrama, Facilitare grafica, Dans (contemporan), Pantomima, Drama terapie, Teatru de improvizatie, Juggling cu poi, diblo, flower stick , Public speaking, Stop motion, Living statues/expozitie vie, Photovoice, Mentoring, Biblioteca Vie, Cafenea Publica,  – Ei vor învaţa astfel să înveţe altfel.

De asemenea, tinerii cercetaşi vor prezenta rezultatele celor 100 de proiecte pentru România – ansamblu de iniţiative lansat la începutul anului 2013, cu scopul de a îmbunătăţi  viaţa şi mediul înconjurător al diverselor comunităţi din ţara noastră.

Bianca Neșiu- Bedreag, Președintele Organizației Naționale ” Cercetașii României ”:

După 100 de ani de experiență în domeniul educației nonformale ne dorim să lărgim gama de programe educative pentru tinerii români, iar primul pas este Târgul celor 100 de metode de educație nonformală, un cadou pe care îl oferim cu ocazia Centenarului Cercetășiei.

 557837_10151223465609659_922238153_n-4

Cine suntem ?

Cercetaşii sunt 4.42% din populața Globului

Organizația Națională „Cercetaşii României”(www.scout.ro), prescurtat ONCR, reînființată în 1990, este cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, cu circa 2500 de membri în 61 de centre locale (filiale) răspândite în toată țara. Fiecare dintre aceste centre îşi planifică propria activitate în funcție de specificul local şi de interesele şi aptitudinile membrilor ei, se integrează în comunitatea locală şi încearcă  să-i ajute pe membrii acesteia să devină cetățeni responsabili ai comunităților în care trăiesc. Organizația națională este, de asemenea, integrată în cercetăşia mondială prin apartenența ei ca membră cu drepturi depline a Organizației Mondiale a Mişcării Scout (www.scout.org) şi este singura din țară recunoscută ca atare. Organizația mondială numără în prezent peste 31.000.000 de membri activi în 216 țări şi teritorii, existând doar 3 țări în lume care nu au organizații de cercetaşi.

 

Curiozități ale cercetășiei:

–  în SUA, au fost cercetași: 65% din congresmenii americani, 85% din agenții FBI și 11 din 12 oameni ce au ajuns pe Lună

– multe personalități din România au fost cercetași: Grigore Antipa, Nicolae Iorga, Alexandru Borza, Tudor Arghezi, Mircea Eliade, George Călinescu, Ecaterina Teodoroiu, Mina şi Nicolae Minovici şi Ion Raţiu și mulți alții.

– La nivel mondial, printre celebrităţile care în adolescenţă au fost cercetaşi (scouts), se numără fostul component al trupei Beatles, Paul McCartney, fotbalistul David Beckham, regizorul Steven Spielberg, regele Suediei Carl Gustaf al-XVI-lea, fostul premier britanic Tony Blair, preşedintele american George W. Bush şi fostul preşedinte francez Jacques Chirac.

– Organizația Mondială a Mișcării Scout este nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace


Ce înveți la cercetași :

spirit de echipă, prin sistemul grupurilor Scout, numite patrule;

adaptabilitate, majoritatea activităților desfășurându-se în natură;

management de proiect: activitățile scout sunt gândite, implementate și evaluate de tineri și de lideri;

responsabilitate prin promisiunea făcută și prin proiectele la care vei lucra;

management organizațional: tinerii peste 16 ani au drept de vot în centrul lor local;

managementul resurselor umane: adulții coordonează tineri, tinerii coordonează echipe;

o bună înțelegere a multiculturalității: implicare în proiecte naționale și internaționale.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.