CEARFIDAKARFI? (un fel de leapsa)

7

Povestim cu multă lume despre tot felul de teme. În ultima vreme am observat că inevitabil ajungem la aceleaşi subiecte. Fie că este vorba de filme, relaţii, muncă sau distracţie vine un moment al conversaţie când cineva spune “da’ la noi e altfel”! Sau celebra vorbă de încurajare “la noi nu se poate!” sau „noii suntem români, la noi merg altfel lucrurile”!

S-au scris cărţi despre acest comportament românesc vreme de câteva sute de păduri tăiate! Oameni de ştiinţă, înţelepţi şi cărturari şi-au tot dat cu scrisul în istorie, doar, doar să avem o soluţie sau măcar o sentinţă! Uneori e bună şi o sentinţă! Măcar avem o idee despre ce nu e bine…

Revenind. Ce-ar fi dacă ar fi?
Este o întrebare-provocare de la noi din minte. Şi o lăsăm să zburde în online. Nimic nou sub soare. Multă lume face asta. Lucruri, fapte, gânduri care ar putea fi sub o anumită formă, diferită de realitate! Dar CEARFIDAKARFI pentru tine acele lucruri, fapte, gânduri aşternute pe o foaie de hârtie? Mă rog, ecran de calculator…

„Wishlist” cu 10 CEARFIDAKARFI! Pentru început!

Poate este vreun Moş Crăciun care aduce cadouri şi vara…

 • Ce-ar fi dacă am face marea curăţenie?
 • Ce-ar fi dacă Bucureştiul ar avea mai mult spaţiu pietonal?
 • Ce-ar fi dacă la Vama Veche nu ar exista beton?
 • Ce-ar fi dacă proclamaţia de la Timişoara ar fi nu numai pe hârtie?
 • Ce-ar fi dacă am avea toţi buletin pentru ţara lui Andrei?
 • Ce-ar fi dacă Cargo ar fi din nou cu Kempes?
 • Ce-ar fi dacă ar fi şi mai multă Lume Bună?
 • Ce-ar fi dacă am avea MaiMultVerde?
 • Ce-ar fi dacă manelele ar fi DOAR o pagină de curiozităţi în cartea de istorie?
 • Ce-ar fi dacă am fi puţin mai educaţi şi mai puţin agresivi? Şi pe stradă!

Tu ce zici? Pentru tine CEARFIDAKARFI?

RomaniaPozitiva, februarie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

7 comentarii

 1. avatar

  Ce-ar fi daca n-am mai promova limbaj de cartier/messenger? Cum este de fapt chiar titlui postului. „CEARFIDAKARFI”
  Stiu, nu mai e cool, si nu mai e interesant si nu mai atrage atentia.
  Ce-ar fi totusi, daca am folosi limba romana corect, fara sa ne intereseze sa parem „cool”?

  In alta ordine de idei, da, ar fi bine sa fie multe lucruri. Intrebarea e ce facem pentru a trece de la „Ce-ar fi daca…” la „Ce bine ca…”

 2. avatar

  Multumim pentru comentariu!

  Asa este! Am folosit un cuvant care nu exista si pentru a atrage atentia si pentru ca este ceva mai interesant in mediul online! Ne asumam acest lucru. Aveti, insa dreptate in legatura cu folosirea corecta a limbii romane. Multumim!

  Revenim si cu alte articole in care o sa formulam corect in limba romana.

 3. Pingback: Ce-ar fi daca am fi putin mai educati?

 4. avatar

  @irina. Titlul postului este asa cum ai spus si tu TITLUL POSTULUI, adica poate fi un nume propriu, o denumire fantezista si deci nu se supune regulilor limbii romane. Nu este un simplu titlu, incearca sa fie un brand de produs, pentru produsul „hai sa ne imaginam cum ar fi sa…” sau mai simplu pentru produsul „dorinta”.
  „Wishlist” cu 10 CEARFIDAKARFI!
  Cata ciocolata ai vinde in ziua de astazi daca ai scrie simplu „ciocolata” pe ambalaj? Deci dorinta ta in cazul de fata s-ar traduce ca „ce-ar fi daca toate margarinele s-ar numi margarina si toate ciocolatile sa se numeasca ciocolata si fiecare produs sa aiba doar denumirea generica de produs”.
  „ţarăţarăvremostaşi”, „leapşa”, „nu te supăra frate” etc sunt denumiri de joculete la fel ca si „CEARFIDAKARFI”.

 5. Pingback: CEARFIDAKARFI? continuarea… | RomaniaPozitiva

 6. avatar
  lucian martinica on

  cum trecem de la „ce-ar fi daca” la ” ce bine ca”? prin noi insine. prea multi isi scuza comportamentul prin ceea ce fac ceilalti ( sau „asa e in Romania”) uitand ca Romania e fiecare dintre noi. ba, as indrazni sa spun, noi suntem romani (sau oameni, in general), cei care facem ce trebuie, nu ceilalti.
  deci ganditi-va la schimbarea voastra personala: ce-ar fi daca ati planta si voi un pom? ce-ar fi daca v-ati matura in fata casei si nu ati mai astepta primaria? ce-ar fi daca la vama veche nu ati cumpara de la cei care ne invadeaza cu beton? ce-ar fi daca ati fi mai iertatori? ce-ar fi sa puneti ghiara pe o carte decat sa pierdeti timpul citindu-mi mie textul?
  daca ma intrebati pe mine, da, eu le fac pe toate. sunt una cu iarba, frate cu codru, cult ca biblioteca nationala, iertator ca un sfant si modest. cum vedeti!

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.