CEARFIDAKARFI? (un fel de leapsa)

7

Povestim cu multă lume despre tot felul de teme. În ultima vreme am observat că inevitabil ajungem la aceleaşi subiecte. Fie că este vorba de filme, relaţii, muncă sau distracţie vine un moment al conversaţie când cineva spune “da’ la noi e altfel”! Sau celebra vorbă de încurajare “la noi nu se poate!” sau „noii suntem români, la noi merg altfel lucrurile”!

S-au scris cărţi despre acest comportament românesc vreme de câteva sute de păduri tăiate! Oameni de ştiinţă, înţelepţi şi cărturari şi-au tot dat cu scrisul în istorie, doar, doar să avem o soluţie sau măcar o sentinţă! Uneori e bună şi o sentinţă! Măcar avem o idee despre ce nu e bine…

Revenind. Ce-ar fi dacă ar fi?
Este o întrebare-provocare de la noi din minte. Şi o lăsăm să zburde în online. Nimic nou sub soare. Multă lume face asta. Lucruri, fapte, gânduri care ar putea fi sub o anumită formă, diferită de realitate! Dar CEARFIDAKARFI pentru tine acele lucruri, fapte, gânduri aşternute pe o foaie de hârtie? Mă rog, ecran de calculator…

„Wishlist” cu 10 CEARFIDAKARFI! Pentru început!

Poate este vreun Moş Crăciun care aduce cadouri şi vara…

 • Ce-ar fi dacă am face marea curăţenie?
 • Ce-ar fi dacă Bucureştiul ar avea mai mult spaţiu pietonal?
 • Ce-ar fi dacă la Vama Veche nu ar exista beton?
 • Ce-ar fi dacă proclamaţia de la Timişoara ar fi nu numai pe hârtie?
 • Ce-ar fi dacă am avea toţi buletin pentru ţara lui Andrei?
 • Ce-ar fi dacă Cargo ar fi din nou cu Kempes?
 • Ce-ar fi dacă ar fi şi mai multă Lume Bună?
 • Ce-ar fi dacă am avea MaiMultVerde?
 • Ce-ar fi dacă manelele ar fi DOAR o pagină de curiozităţi în cartea de istorie?
 • Ce-ar fi dacă am fi puţin mai educaţi şi mai puţin agresivi? Şi pe stradă!

Tu ce zici? Pentru tine CEARFIDAKARFI?

RomaniaPozitiva, februarie 2010

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

7 comentarii

 1. avatar

  Ce-ar fi daca n-am mai promova limbaj de cartier/messenger? Cum este de fapt chiar titlui postului. „CEARFIDAKARFI”
  Stiu, nu mai e cool, si nu mai e interesant si nu mai atrage atentia.
  Ce-ar fi totusi, daca am folosi limba romana corect, fara sa ne intereseze sa parem „cool”?

  In alta ordine de idei, da, ar fi bine sa fie multe lucruri. Intrebarea e ce facem pentru a trece de la „Ce-ar fi daca…” la „Ce bine ca…”

 2. avatar

  Multumim pentru comentariu!

  Asa este! Am folosit un cuvant care nu exista si pentru a atrage atentia si pentru ca este ceva mai interesant in mediul online! Ne asumam acest lucru. Aveti, insa dreptate in legatura cu folosirea corecta a limbii romane. Multumim!

  Revenim si cu alte articole in care o sa formulam corect in limba romana.

 3. Pingback: Ce-ar fi daca am fi putin mai educati?

 4. avatar

  @irina. Titlul postului este asa cum ai spus si tu TITLUL POSTULUI, adica poate fi un nume propriu, o denumire fantezista si deci nu se supune regulilor limbii romane. Nu este un simplu titlu, incearca sa fie un brand de produs, pentru produsul „hai sa ne imaginam cum ar fi sa…” sau mai simplu pentru produsul „dorinta”.
  „Wishlist” cu 10 CEARFIDAKARFI!
  Cata ciocolata ai vinde in ziua de astazi daca ai scrie simplu „ciocolata” pe ambalaj? Deci dorinta ta in cazul de fata s-ar traduce ca „ce-ar fi daca toate margarinele s-ar numi margarina si toate ciocolatile sa se numeasca ciocolata si fiecare produs sa aiba doar denumirea generica de produs”.
  „ţarăţarăvremostaşi”, „leapşa”, „nu te supăra frate” etc sunt denumiri de joculete la fel ca si „CEARFIDAKARFI”.

 5. Pingback: CEARFIDAKARFI? continuarea… | RomaniaPozitiva

 6. avatar
  lucian martinica on

  cum trecem de la „ce-ar fi daca” la ” ce bine ca”? prin noi insine. prea multi isi scuza comportamentul prin ceea ce fac ceilalti ( sau „asa e in Romania”) uitand ca Romania e fiecare dintre noi. ba, as indrazni sa spun, noi suntem romani (sau oameni, in general), cei care facem ce trebuie, nu ceilalti.
  deci ganditi-va la schimbarea voastra personala: ce-ar fi daca ati planta si voi un pom? ce-ar fi daca v-ati matura in fata casei si nu ati mai astepta primaria? ce-ar fi daca la vama veche nu ati cumpara de la cei care ne invadeaza cu beton? ce-ar fi daca ati fi mai iertatori? ce-ar fi sa puneti ghiara pe o carte decat sa pierdeti timpul citindu-mi mie textul?
  daca ma intrebati pe mine, da, eu le fac pe toate. sunt una cu iarba, frate cu codru, cult ca biblioteca nationala, iertator ca un sfant si modest. cum vedeti!

Comentează