Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cat de voluntari suntem? Suntem potriviti pentru Let’s Do It Romania?

4

Update 24 septembrie 2010. Citeste si Mesajul echipei Let’s Do It, oamenii care schimba Romania!

Cat de voluntari suntem? Despre voluntariat in Romania.

In 25 septembrie ne dam testul de voluntariat! In 25 septembrie o sa stim daca suntem sau nu cu adevarat dornici de implicare fara sa ne gandim la recompensa financiara.

Deseori i n discutiile despre Let’s Do It Romania am ajuns la dilema despre voluntariat in Romania. Suntem noi capabili si cu adevarat dornici sa participam voluntar la o astfel de actiune? Suntem noi – ca popor – suficient de … voluntari?

Pentru a ne lamuri macar partial despre voluntariatul la romani, am adresat cateva intrebari unor prieteni ai site-ului. Prieteni care, de fapt, reprezinta organizatii si proiecte desfasurate cu sau pentru voluntari.

Mergem la Timisoara pentru a asculta opinia organizatorilor Festivalului Plai, eveniment desfasurat cu voluntari. Andreea Iager ne spune ca romanii sunt oameni darnici si pentru care voluntariatul s-ar potrivi ca o manusa pentru ca dincolo de simtul civic, valoarea adaugata este data de pasiune si suflet. Noi le avem pe ambele. Este drept ca nu le directionam si nu le folosim mereu, insa avem toate premisele sa o facem, completeaza Andreea.

„Trebuie sa educam in noi responsabilitatea de a genera schimbare in aspectele care consideram ca au nevoie de imbunatatiri si sa nu mai asteptam ca altcineva sau altceva sa faca ceva, ci sa actionam”. (Andreea Iager, Festivalul Plai)

Cand vine vorba despre voluntariat, un cuvant justificat vine din partea Pro Vobis. Organizatia actioneaza ca un centru de resurse in domeniul voluntariatului, deservind diferitii actori implicati in miscarea de voluntariat din Romania,  desfasurand in principal activitati de instruire si consultanta, informare si promovare, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati, ne spune Ramona Dragomir, Coordonatorul de Programe al organizatiei. Potrivit Barometrului de Opinie Publica din 2007 (realizat de Fundatia pentru o Societate Descisa) 14.4 % din populatie sau aproximativ 2,7 milioane de persoane au declarat ca au participat, in ultimul an, la o activitate de voluntariat. Cifra nu este in totalitate acurata, avand in vedere ca cercetarea a luat in calcul populatia adulta peste 18 ani, iar realitatea domeniului ne arata ca foarte multi dintre cei care aleg sa isi dedice din timpul si abilitatile lor in folosul altora au varsta sub 18 ani, completeaza Ramona.

„Dincolo de cifre, este clar insa ca voluntariatul in Romania se afla pe o panta ascendenta.” (Ramona Dragomir, Pro Vobis)

Am discutat despre voluntariat si cu AIESEC, cea mai mare organizatie studenteasca din lume. Cred ca urmarind treptat marele eveniment care « zguduie » Romania, Let’s do it Romania, si fiind implicata destul de mult in coordonarea unei echipe in cadrul lui, pot sa spun ca romanii (de absolut toate varstele) inca plac ideea de voluntariat, ba chiar se implica cum pot ei mai bine (desigur unii mai mult altii mai putin) in realizarea lucrului propus, ne scrie Oana Petrescu de la AIESEC.

„Ce e deosebit aici e ca oamenii din intreaga tara sunt mobilizati in aceeasi zi, sa realizeze impreuna un bine pentru o mare comunitate, numita Romania.” (Oana Petrescu de la AIESEC)

De la Timisoara mergem la Bucuresti la ViitorPlus. Voluntarii organizatiei sunt interesati sa se implice in general in proiecte care vizeaza aspecte de mediu, si in special pe cele sociale. Initiativele ViitorPlus vizeaza actiuni de impaduriri („Adopta un copac!”), reciclare – prin proiectele ‘Recicleaza pentru copaci” si „Recicleta” sau productie si consum durabil prin proiectul „Sacosa de panza”.

Perceptia mea ca responsabil de resurse umane este ca interesul pentru acest tip de activitate neremunerata creste de aproximativ doi ani de zile, cu o intensitate mai mare in ultimul an, ne spune Gabriela Iordan, Responsabilul de Resurse Umane de la ViitorPlus.

„In proportie de 90% aplica candidati cu studii universitare in derulare. Restul de 10% sunt liceeni, angajati care sunt in cautarea unui job si foarte putini cei care au deja un loc de munca cu norma intreaga”, completeaza Gabriela.

Voluntarii sunt interesati sa capete experienta si in ariile functionale, precum: comunicare, fundrasing, contabilitate si resurse umane. (Gabriela Iordan, ViitorPlus)

Asociatia Little People lucreaza cu voluntari de peste 15 ani in Cluj-Napoca, de 2 ani in Bucuresti si mai recent si in Timisoara, potrivit articolului scris de Kertesz Orsolya. Am observat ca membrii comunitatii sunt foarte implicati in activitatile de voluntariat si doresc sa produca o schimbare in comunitatea lor, fie daca sunt adolescenti, tineri sau mai in varsta, confirma Coordonatorul Asociatiei Little People.

„Credem ca entuziasmul, ambitia si creativitatea romanilor este extraordinara! De aceea este important sa le oferim oportunitati de voluntariat semnificative, profesionaliste. Voluntariatul este o forta foarte importanta in comunitatea tarii noastre.” (Kertesz Orsolya, Asociatia Little People)

Un alt exemplu la care am asistat direct si care merge pe o cu totul alta arie decat cea de ecologizare este festivalul multicultural PLAI din Timisoara, unde scria mare langa scena ca este realizat de VOLUNTARI, afirma Oana Petrescu.

Pai sa nu creasca inima in tine cand te gandesti ca trei maini de oameni au reusit sa faca atatea, sa aduca muzicieni internationali, sa pregateasca activitatile culturale, sa gaseasca sponsorizari si multe multe altele?

Partea frumoasa la PLAI este si reteaua de organizatii dezvoltata care ofera multe ocazii de voluntariat pentru cei din PLAI si ne responsabilizeaza, ne spune chiar coordonatorul festivalului Plai, Andreea Iager. In octombrie plecam un weekend pentru a planifica PLAI 2011 si vom discuta despre toate aspectele incluse, de la buget, la artisti, parteneri culturali, amenajare, PR, promovare, parteneriate. O plaja larga de activitati si responsabilitati importante pentru fiecare editie. (Andreea Iager, Festivalul Plai)

Tot despre activitati si arii functionale este vorba si in AIESEC. Comunicare, resurse umane, proiecte, finante, vanzari, sunt domeniile de interes si pentru voluntarii organizatiei studentesti. In felul acesta voluntarii din organizatie aleg sa inceapa activitati in cadrul ei tocmai pentru ca au de unde alege, si pot lucra practic ce au invatat la facultate, exact pe domeniul lor de educatie / interes, cofirma Oana Petrescu pentru RomaniaPozitiva.

Membrii departamentelor formeaza impreuna un intreg care incearca sa aduca un plus de dezvoltare mediului studentesc timisorean, dar mai mult decat atat, fiecare membru in parte lucreaza si actioneaza in organizatie din dorinta de a-si dezvolta anumite capacitati: de leadership, de automotivare, de management al timpului personal si altele, spune Oana.

Voluntariatul are insa multe domenii. Daca o parte din voluntari sunt interesati de ecologie, cultura sau dezvoltare profesionala, un alt segment reprezentativ pentru voluntariat este reprezentat de serviciile sociale.

Voluntarii interesati sa participe in activitatile Asociatiei Little People beneficiaza in primul rand de instruire, pregatire si coordonare continua, sunt in contact direct cu copii, adolescenti si tineri adulti afectati de cancer, persoane cu dizabilitati, copii orfani, participa in campanii de constientizare, si au ocazia deosebita de a castiga experienta nepretuita.

Cei peste 700 voluntari ai Asociatiei au castigat numeroase premii la nivel national si international, fiind votati de 4 ori cei mai buni voluntari in cadrul competitiei RITTO, cel mai mare eveniment sportiv paralimpic, organizat anual de Asociatia Little People. Totodata, membrii clubului Temerarii, adolescenti invingatori de cancer, care au devenit voluntarii Asociatiei, dorind sa sprijine tineri care trec prin aceeasi experienta, au fost aclamati la nivel international pentru actiunile lor.” Kertesz Orsolya, Asociatia Little People

Revenind la intrebarea propusa de noi „Cat de voluntari suntem?”, Ramona de la Pro Vobis ne spune: „As spune ca romanii acum incep sa fie voluntari, sa recunoasca beneficiile activitatii si sa se implice mai responsabil si pornind si de la constientizarea utilitatii voluntariatului pentru propria lor dezvoltare! Asteptam cu nerabdare anul 2011, care a fost declarat Anul European al Voluntariatului, creandu-se astfel un context favorabil pentru a pune intr-adevar pe agenda publica subiectul voluntariatului, si mai ales pentru a deschide un dialog eficient cu autoritatile publice centrale, in vederea obtinerii recunoasterii la nivel extins a valorii voluntariatului, ca parte integranta a societatii romanesti.”

Si totusi… de ce voluntariat?

„Ma bucur enorm cand vad ca oamenii nu sunt atat de ahtiati dupa bani, dupa avuturi materiale, si ca totusi mai intreprind actiuni spre binele lor si al comunitatii, fara sa astepte vreo recompensa baneasca pentru asta. Se bucura pentru un mare MULTUMESC si BRAVO la finalul nebuniei” (Oana Petrescu, AIESEC in Timisoara).

In 25 septembrie speram sa spunem si noi un mare MULTUMESC si BRAVO la toti voluntarii celui mai mare proiect social din Romania. In 25 septembrie vom afla cat de implicati suntem cu adevarat. Pana atunci reflectam la intrebarea noastra, dar si la raspunsurile optimiste ale invitatilor nostri din acest interviu.

Cat de voluntari suntem?
Interviurile RomaniaPozitiva, septembrie 2010

PS: Multumim Oana Petrescu (AIESEC), Gabriela Iordan (ViitorPlus), Andreea Iager (Festivalul Plai), Kertesz Orsolya (Asociatia Little People), Ramona Dragomir (Pro Vobis)!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

4 comentarii

 1. Pingback: Romania Pozitiva intreaba: Cat de voluntari suntem? | Lume Buna

 2. avatar

  si eu sustin voluntariatul!

  e o experienta ce nu o poti acumula din alta parte !

  Am incredere ca Romania e pe drumul cel bun in privinta acestui domeniu !

  Succes!

 3. avatar

  De fapt, VOLUNTARIATUL nu este decat o metoda a ONG-urilor de a-i pune la treba pe oamenii de bine, asta in timp ce STATUL NU isi face treaba pentru care e platit din taxe si impozite ! Plus ca VOLUNTARIATUL in cadrul corporatiilor (ascuns sub denumirea de STAGIATURA) nu este decat o forma de SCLAVIE (in care doar candidatul care a tras pe branci ramane, iar restul sunt aruncati afara ! ! ! – si mai vorbim de ETICA si MORALITATE in societate… 🙁

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.