Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cât de buni mai sunt românii? Interviu cu ”Amprenta de bunătate”

0

Cât de buni mai sunt românii? Cum stăm la examenul de Bunătate? Care sunt acțiunile pe care le putem face ca să schimbăm în bine starea celor din jurul nostru? 

interviurile-romaniapozitiva

Ne bucurăm să îți aducem în atmosfera de sărbătoare povestea proiectului Amprenta de Bunătate. Răspund întrebărilor RomâniaPozitivă inițiatoarele proiectului, Carmen și Georgiana. 

Cât de buni mai sunt românii?

RomaniaPozitiva: Cine sunteti? Care este ideea centrala a proiectului?

carmen_raduSuntem Georgiana și Carmen, două tinere vesele, optimiste, încrezătoare în oameni și în viitor. Credem în capacitatea fiecăruia de a fi bun și de a-și lăsa ”amprenta de bunătate” în fiecare zi, prin gesturi oricât de mici. Având convingerea că putem schimba ziua cuiva (și chiar atitudinea) surprinzându-l cu un gest frumos, de bunătate, am demarat proiectul ”Amprenta de bunătate”.

georgiana_sfarleaNe dorim, prin intermediul acțiunilor noastre, să îndemnăm oamenii să-și lase amprenta de bunătate cât mai des și să-și dea astfel seama că este foarte ușor să fii bun, că atunci când ești bun cu ceilalți te simți extraordinar de bine și fericit și că, de cele mai multe ori, este nevoie de foarte puțin pentru a face cuiva ziua mai frumoasă prin gesturile tale de bunătate.

Amprenta de bunătate se referă la o mulțime de acțiuni. Îți poți lăsa amprenta de bunătate zâmbind oamenilor pe care îi întâlnești (cunoscuți sau străini), făcând un compliment, mulțumind sincer, ajutând pe cineva, oferind timp și atenție. Nu trebuie să fie neapărat gesturi mari pentru a conta și pentru a crea un efect de domino prin gesturile frumoase pe care le facem, inspirându-i pe ceilalți să fie buni, la rândul lor.

RomaniaPozitiva: Cât de buni mai sunt românii?

Credem că românii sunt mai buni decât își dau voie să fie. Românii sunt însă prea prinși în grijile vieții de zi cu zi și în rutina știrilor negative.

Fără să ne dorim să distragem cuiva atenția de la aspectele serioase și grave care ne caracterizează societatea, vrem să le oferim oamenilor ocazia de a redescoperi, în ei înșiși și în ceilalți, capacitatea, puterea și curajul de a fi buni și de a ne face unii altora viața mai frumoasă, mai umană.

RomaniaPozitiva: Care crezi că este ingredientul cheie de care avem nevoie ca să fim mai buni?

Respectul este un ingredient esențial de care cred că avem nevoie pentru a fi mai buni. Din respect, sau mai degrabă din lipsa de respect, apar multe dintre situațiile problematice cu care ne confruntăm, în calitate de persoane, comunități, societate. Dacă ne-am cultiva cu mai multă atenție și responsabilitate respectul față de noi înșine (în primul rând), vom observa că ne vom respecta mai mult unii pe alții, ne vom respecta natura, istoria și cultura.

RomaniaPozitiva: Care sunt acțiunile voastre? Unde vă găsim?

Vrem să încurajăm lumea să își lase amprenta de bunătate în special prin intermediul acțiunilor ”off-line”. Ieșim periodic în spații publice și încercăm să inspirăm oamenii să facă gesturi de bunătate oferindu-le bilețele cu mesaje pozitive, mulțumiri și îndemnuri la bunătate.

 

amprenta_de_bunatate_logo

Dorim, de asemenea, să facem o colecție de fapte bune și idei de bunătate. În acest sens, adresăm o invitație tuturor de a fi atenți la gesturile și faptele frumoase din jurul lor și de a ni le împărtăși. Urmând îndemnul ”Ține minte binele primit”, îi invităm pe toți să ne povestească despre oamenii buni pe care îi întâlnesc, despre binele care li s-a făcut și despre faptele bune la care asistă. Poveștile de bunătate ne pot fi trimise pe adresa georgiana@startfocus.org. Noi le vom împărtăși pe Amprenta.startfocus.org și pe Facebook.com/Amprentadebunatate.

RomaniaPozitiva: Un vis al vostru despre România.

Visăm la o țară în care bunătatea și respectul să fie valori de bază, după care fiecare să-și conducă viața, să-și pună în practică ideile, să-și apere drepturile și să-și construiască viața frumoasă pe care o merită.

Mulțumim Amprenta de Bunătate! 

Interviurile RomâniaPozitivă, decembrie 2013

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.