Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Capitala Earth Hour în România eeeesteee….!

0

Timișoara a câştigat Competiţia pentru Capitala Earth Hour 

 

Timișorenii au colectat ieri, în Piața Operei, 3,58 tone de PET-uri, dând dovadă de cea mai bună mobilizare, în finala Competiţiei pentru Capitala Earth Hour, organizată de WWF România. Botoșani s-a situat pe poziţia a doua, cu 2,9 tone care au ocupat parcarea magazinului Botoșani, iar la Ploiești, în zona primăriei, oameni de toate vârstele au adus 2,71 tone de PET-uri. În total, la sfârşitul zilei, peste 9 tone de pet-uri au ajuns la centrele de reciclare în cele 3 orașe, în urma competiției.

”Evenimentul din acest an a încercat să ridice și mai mult nivelul concursului dintre orașe, concentrându-ne pe calitate și rezultate concrete pentru cetățeni. Pentru orașe a fost puțin mai greu să întocmească dosarele, procedurile au devenit mai complexe, ca să avem o monitorizare mai eficientă a orașelor și evaluări mai exacte ale politicilor în domeniu. Pentru prima dată în această competiție, același oraș a câștigat ambele etape, arătând nu numai că Timișoara este cel mai prietenos oraș din România, cu cetățenii și mediul, dar și că timișorenii sunt extrem de activi și au un simț civic dezvoltat. In acest an Timișoara este atât „creierul”, cât și sufletul României în competiția pentru Capitala Earth Hour România 2013, așa că ne așteptam la un eveniment memorabil pe 23 martie”, a declarat Magor Csibi, directorul WWF România.

Finala Competitiei pentru Capitala Earth Hour 2013O mare contribuție la desfășurarea finalei au avut-o elevii și copiii, care au venit cu sutele la cele 3 evenimente simultane. La Timișoara, organizatorii le-au pregătit și o surpriză celor mici, amplasând, în Piața Operei, mai multe aparate numite „ecotrit”, care compactează pe loc deșeurile reciclabile (PET-uri, sticlă, doze din aluminiu, hârtie), reducându-le considerabil dimensiunile- în cazul PET-urilor cu 80%. Introducând câte un ambalaj PET în aparate, fiecare mic ecologist a primit un bon, pe baza căruia a primit dulciuri din partea organizatorilor, asistând, în același timp, la o scurtă lecție despre reciclare și „viața” unui PET.

Timișoara a câştigat, astfel, titlul Capitala Earth Hour şi privilegiul de a găzdui evenimentul oficial Earth Hour, de pe 23 martie, împreună cu WWF România. Planurile orașului pentru marcarea Earth Hour vor fi comunicate foarte curând.

Botoșănenii s-au mobilizat, cu mic, cu mare, de la startul oficial, la ora 10.00.țPrimii sositi au fost elevii, alături de profesori, părinți sau bunici. Au urmat grupuri care au adus sticle de plastic fie cu bicicleta, într-o simplă plimbare și foarte hotărâți ca orașul lor să câștige. Toți cei implicați, de la reprezentanții primăriei, cei ai unor ONG-uri locale, școli și simpli cetățeni, au dovedit extrem de mult entuziasm și dedicare și pot fi mândri de reușita lor.

Finala la Ploiesti copyright Doru OprisanȘi la Ploiești, tineri din 23 de institutii de invatamant au sosit primii la locul intalnirii, incarcati cu saci plini cu PET-uri. Au fost numeroase persoane care au venit cu un singur ambalaj, altii care au venit cu sacose pline si altii cu saci plini. Au venit familii tinere frumoase, cu copii, au venit seniori care, in drum spre biserica, au dorit sa lase cate un PET-doua, pentru ca oarsul lor e in concurs si pentru ca e important sa fim responsabili fata de mediu. Ni s-a alăturat chiar și Corina Ungureanu, campioană la gimnastică.

 

Cum au ajuns Botoșani, Ploiești și Timișoara în finală

Pe grila de evaluare a Competiției, cel mai mare punctaj l-a obținut orașul Timișoara – 81.3 puncte din 100, care participă pentru a doua oară la Competiție și, respectiv, la finală. Primăria Timișoarei a adunat cele mai multe puncte la categoriile eficiență energetică, educație și comunicare și conservarea biodiversității, pentru proiectele desfășurate în trecut; în ce privește proiectele pentru viitor, eficiența energetică și educația au fost, din nou, punctele forte din dosarul de participare. Pe lângă acestea, juriul a fost plăcut surprins și de planul municipalității pentru marcarea Earth Hour din 23 martie, plan care a primit 18 puncte din 20.

Următorul oraș clasat a fost Botoșani, cu 75.6 puncte, care participă pentru a doua oară la Competiție, dar are prima dată șansa de a-și implica cetățenii în etapa finală. Categoriile pe care municipalitatea a avut cea mai bună performanță au fost spațiile verzi (cu 27.34 mp2 pe cap de locuitor – peste media europeană) și educația, pentru proiectele din trecut și transportul, pentru proiectele planificate pentru viitor. De asemenea, orașul Botoșani a obținut punctajul maxim (10) pentru modul în care primăria și instituții publice din subordine au utilizat platforma electronică pentru raportarea deșeurilor colectate selectiv pusă la dispoziție de Asociația Ecoteca. Platforma este utilă pentru eficientizarea mecanismului de trimitere și preluare a deșeurilor, în vederea reciclării, dar și pentru îmbunătățirea comunicării și colaborării între instituții publice și companiile de salubritate locale.

Locul trei în clasament a fost ocupat de Ploiești, cu 59.6 puncte, un oraș nou și bine-venit în Competiție. Categoriile la care a adunat cele mai multe puncte, din punct de vedere al proiectelor derulate în trecut, au fost educația, transportul, conservarea biodiversității și aplicarea bunelor practici la sediul primăriei. De altfel, transportul și biordiversitatea s-au dovedit a fi priorități și pentru viitor.

O provocare pentru fiecare dintre noi

De Earth Hour, WWF își propune să activeze spiritul civic şi atitudinea ecologistă, astfel încât oamenii să câştige nu numai satisfacţia că au participat la o acţiune de mediu de anvergură internaţională, dar şi mândria că locuiesc într-un oraş curat, exemplar.

De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi inducând totodată sentimentul de apartenenţă la o comunitate. Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare a peste 6500 de oraşe din 153 de ţări, a demonstrat că aproape 2 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător.

În România, mișcarea se bucură de sprijinul lui Zoli Toth, desemnat Ambasador Earth Hour încă de la prima ediție, din 2009, dar și de susținerea ambasadorilor WWF Ada Condeescu, Bogdan Dumitrache, Dani Oțil și Șerban Copoț.

Partenerii care s-au alăturat, până acum, campaniei Earth Hour, sunt: ANTENA 3,  Headvertising, Green Cat, Romania Green Building Council, Asociația Greenitiative, Ecoteca, Asociația Municipiilor din România, Revista Zeppelin, România Pozitivă, Blogunteer, Veioza Arte, Ateliere fără frontiere, Sub25.

Mai multe detalii despre campanie puteţi citi pe site-ul oficial Earth Hour România: www.ora-pamantului.ro.

Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi pagina www.earthhour.org.

Earth-Hour-Afis-Web

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

 

Despre Earth Hour

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.

 

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. În 2010, 4500 de orașe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania  devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În 2011, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 1.8 miliarde de oameni, din 5200 de oraşe, din peste 135 de ţări.

Detalii pe www.ora-pamantului.ro.   

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.