Burse in valoare de 4.000 euro, 3.000 euro si 1.000 euro in cadrul programului Bursa pentru Excelenta in Jurnalism

0

S-a dat startul ediției a șasea a Bursei pentru Excelență în Jurnalism!

Jurnaliștii din Romania au șansa de a câștiga o bursă în valoare de 2000 de euro, de a primi indemnizații de călătorie și cercetare și de a participa la seminarii de dezvoltare profesională în Viena și Skopje.

Jurnaliști cu experiență din România, alături de  jurnaliști  din alte 8 țări din regiune (Albania,
Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia) sunt încurajați să
se înscrie la cea de-a șasea ediție a programului “Bursa pentru Excelență în Jurnalism”, tema de anul
acesta fiind “COMUNITĂȚI”.

În fiecare an, zece jurnaliști sunt selectați prin intermediul unei competiții deschise, pentru a primi
finanțare și sprijin profesional în vederea cercetării și a redactării unui material pe un subiect de
importanță regională și europeană. Participanții sunt încurajați să redacteze articole de investigație
(maximum 2000 de cuvinte) referitoare la un subiect de interes din regiune si totodata neacoperite de
media până acum.

Aplicanții selectați de către un comitet independent vor primi:

–      O bursă în valoare de 2000 de euro, indemnizații de călătorie și cercetare de până la 2000 de euro  și vor participa la seminarii de dezvoltare profesională în Viena și Skopje.

–          Oportunitatea de a avea articolele publicate în limba engleză și în limbile locale în media regională și europeană, atât în mediul online cât și în presa scrisă.

În plus, primele trei articole câștigătoare vor fi premiate cu burse în valoare de 4000, 3000 și respectiv 1000 de euro.

Tema ediției din acest an: Comunități

Aplicanții sunt încurajați să abordeze tema anuală într-un sens cât mai larg și original. Candidații trebuie să analizeze diferite grupări (politice, economice, naționale, care apartin unui anumit gen sau unei anumite generații) și relațiile dintre acestea, influențele externe și dezvoltarea unor noi grupări. Articolul propus trebuie să fie relevant și actual atât în țara ta de origine, dar și în cel puțin o altă țară din regiune și din Uniunea Europeană.

Asemenea multor țări europene, comunitățile din Balcani au fost sub presiune pe măsură ce oamenii se luptau să facă față unor noi realități economice. În timp ce tinerii se îndreaptau către orașe sau către străinatate în căutarea unor oportunități, multe sate au devenit « localități-fantomă ». Rata natalității și numărul populației au înregistrat scăderi în ultimele decade în multe țări.

  • Au dus oare aceste schimbări la apariția unui conflict între generații în ceea ce privește stilul de viață, alegerile, datoria, moralitatea și libertatea?
  • Cât de bine au absorbit orașele acest aflux de tineri dornici să își îmbunătățească viitorul?
  • Cum s-au descurcat comunitățile rurale cu un număr mai mic de tineri?

Naționalismul a fost cea mai puternică, unii ar putea spune și cea mai distructivă forță din Balcani timp de mulți ani.

  • Ce a însemnat acest lucru pentru accesul la reprezentare politică astazi?
  • Există persoane în situația de a nu aparține nici unei comunități deoarece nu pot obține încă cetățenie?
  • Există persoane care se luptă pentru a-și acoperi nevoi de bază, cum ar fi aducația, sănătatea, locuința și munca?

Aceste întrebări pot fi doar câteva repere pentru startul unei cercetări relevante care urmează tematica dată.

« Programul oferă o oportunitate unică pentru realizarea unei anchete detaliate în țara de origine, dar și dincolo de granițele ei. În același timp, oferă participanților șansa de a întâlni colegi și profesioniști din breaslă din întreaga Europă. Publicarea articolelor câștigătoare în cele mai importante publicații  regionale și internaționale este cu siguranță o dovadă clară a faptului că acest proiect este o acțiune care merită toata atenția – o oportunitate care nu trebuie ratată » a declarat Remzi Lani, director al Institului de Media Albanez și membru al comitetului de selecție.

Data limită pentru trimiterea proiectelor este 5 martie 2012.

Mai multe detalii despre program, precum și sfaturi utile puteți afla de la Juliana Koleva, câștigătoarea din 2011 a programului și Nikoleta Popkostadinova – participant la ediția trecută.

Pentru informații detaliate privind formularul de aplicare și  criteriile de eligibilitate pentru programul ”Bursa pentru Excelență în Jurnalism”, vă rugăm să consultați site-ul organizației fellowship.birn.eu.com.

Programul “Bursa pentru Excelenţă în Jurnalism” a fost lansat în 2007 de Robert Bosch Stiftung şi Fundaţia ERSTE, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și îşi propune să ofere sprijin financiar şi profesional pentru a încuraja astfel jurnalismul de calitate, dar şi să contribuie la crearea de reţele de colaborare profesională şi la creşterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanică şi Uniunea Europeană.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează