Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bicicliștii din București ies în stradă pe 27 octombrie 2012 pentru a-și face auzite nemulțumirile

0

Marș revendicativ “Existăm și-o să avem bandă!”

 

Bicicliștii din București ies în stradă pe 27 octombrie 2012 pentru a-și face auzite nemulțumirile. Marșul revendicativ“Existăm și-o să avem bandă!” este soluția la care Comunitatea Bicicliștilor din București recurge pentru a-și cere dreptul la o infrastructură coerentă pentru mersul pe bicicletă, atât de necesară într-o capitală europeană campioană la poluarea cauzată de traficul auto.

Timp de 3 ore bicicliștii vor pedala și vor protesta împotriva infrastructurii velo defectuoase.

———————–

Bicicliștii ies în stradă pentru că nu mai vor să facă trotuarul

Bicicliștii din București ies în stradă pe 27 octombrie 2012 pentru a-și face auzite nemulțumirile.Marșul revendicativ “Existăm și-o să avem bandă!” este soluția la care Comunitatea Bicicliștilor din București recurge pentru a-și cere dreptul la o infrastructură coerentă pentru mersul pe bicicletă, atât de necesară într-o capitală europeană campioană la poluarea cauzată de traficul auto. Timp de 3 ore bicicliștii vor pedala și vor protesta împotriva infrastructurii velo defectuoase care în acest moment nu permite ca mersul pe bicicletă să devină o alternativă viabilă și durabilă la transportul cu autoturismul.

Cei 100 km de piste declarate ilegale de către Poliția Rutieră a Capitalei, amenajate aberant pe trotuarele din București pe banii cetățenilor, absența unor benzi dedicate pentru biciclete și transport în comun sunt doar câteva dintre motivele pentru care bicicliștii ies în stradă, pe carosabil, pentru a-și face cunoscută indignarea.

Pe un traseu care va include câteva artere importante ce conectează Piața Constituției (punctul de plecare al marșului) de Piața Unirii – Piața Alba Iulia – Piața Muncii – Piața Victoriei – Parcul Izvor (finish), participanții își propun să arate că locul bicicletei este pe banda special dedicată ei, separată de trotuar și de benzile destinate traficului auto, și că bicicliștii bucureșteni merită un sistem de căi de acces gândit după standarde europene.

Aceste standarde nu sunt deloc străine autorităților locale, câteva dintre organizațiile promotoare ale marșului – ATU, BateȘaua, Ecopolis, Optar.ro – aducându-le constant în discuție în cadrul întâlnirilor Grupului de Lucru pe Mobilitate de la Primăria Municipiului București (PMB). Obiectivul esențial al acestui grup de lucru este elaborarea unui plan integrat de mobilitate care să permită transportului public, autoturismelor, pietonilor și bicicliștilor să conviețuiască armonios într-o capitală dotată cu o strategie durabilă de transport urban.

Numărul bicicliștilor din București nu poate crește în absența unei infrastructuri adecvate care ar putea contribui la ameliorarea unor probleme precum traficul supra-aglomerat și poluarea atmosferică. Bucureștiul este a doua cea mai poluată capitală europeană, cu un aer periculos pentru sănătatea locuitorilor săi, iar principalul generator de poluare atmosferică este traficul auto. Conform studiului Ecopolis din 2011 „Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii”, limitele pulberilor în suspensie (PM), a căror principală sursă este traficul rutier, sunt depășite constant în toate zonele capitalei. În același timp, studiul comparativ Ecopolis despre calitatea vieții în capitalele UE arată că Bucureștiul este codaș în privința utilizării bicicletei ca alternativă la transportul cu mașina, cu doar 0.7% transport uzual cu bicicleta[1]  față de 59.6% in Copenhaga.

La marșul “Existăm și-o să avem bandă!” din 27 octombrie 2012 au confirmat deja participarea organizațiile și grupurile informale menționate mai jos. Marșul bicicliștilor va reuni reciclete, biciclete Cicloteque, biciclete de curierat, biciclete utilitare și de agrement în prima “plimbare” revendicativă velo din București. Lista susținătorilor rămâne deschisă pe pagina Facebook a evenimentului. Inițiatorii au în vedere organizarea periodică de marșuri revendicative pe bicicletă în funcție de modul în care decurge rezolvarea problemelor de pe agenda bicicliștilor.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.