Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bibliotecile publice din România își rescriu povestea. Vezi cine sunt CĂUTĂTORII de povești!

1

Peste 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă. Aproximativ 33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publica doar, sau in primul rând, pentru calculatoare si internet.

Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu devin Căutătorii de Povești în primul demers de promovare al bibliotecilor publice din România.

 

Ce au în comun oamenii care urmează cursuri de perfecționare profesională, bunicii cu blog și cont de Facebook sau care au nevoie de informații medicale rapide, copiii care vin să vorbească cu părinții plecați la muncă în străinătate  și fermierii care accesează fonduri și subvenții agricole APIA? “Accesul la informație poate schimba viețile oamenilor iar poveștile celor care accesează noile servicii ale bibliotecilor publice din România modernizate prin programul Biblionet începând cu 2009 din sunt cele mai bune dovezi. Pe măsură ce accesul la tehnologiile online se extinde în mediul rural datorită bibliotecilor, exemplele din țară ne arată că românii știu ce să facă cu oportunitățile o dată ce li se oferă posibilitatea și totodată că putem recupera decalajul digital între mediul urban și rural” a declarat Paul Andre Baran, Directorul Programului Biblionet în România.

 

Prin programul Biblionet, cea mai mare investiție privată în domeniul bibliotecilor publice din România din partea Fundației Bill & Melinda Gates, numeroase comunități din mediul rural sunt de acum conectate la informații ce țin de sănătate, educație, locuri de muncă, servicii financiare sau comunicații. Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a avea internet acasă sau la serviciu, biblioteca are un rol cheie oferind acces public și gratuit la tehnologie și know-how prin bibliotecarii formați în alfabetizare digitală.

Căutătorii de povești redescoperă biblioteca de azi a României

Într-un demers ce devine prima campanie națională de promovare a bibliotecilor publice din România, mai mulți scriitori și personalități publice din România vor pleca într-un tur al bibliotecilor din țară în căutare de istorii autentice.

Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu își pun timpul și talentul la dispoziție cauzei bibliotecilor. Pe măsură ce vor descoperi și consemna schimbarea din comunități atunci când accesul la informație le permite oamenilor să-și îmbunătățească viața, publicul va putea asista pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro la procesul lor de creație.

Dincolo de cifre, programul Biblionet redă bibliotecilor publice locul vital în inima comunităților. Bibliotecile publice de la sat sau de la oraș redevin adevărate centre sociale, spații în care oamenii vin să caute informații pe internet, de la știri la locuri de muncă sau la soldul de pe cardul bancar, informații medicale sau să vorbească cu familia aflată la distanță.

La sfârșitul marii călătorii și al proiectului, poveștile celor trei se vor întâlni într-un ebook și într-o carte printată, un adevărat manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice din România. Cartea se va regăsi în peste 2000 de biblioteci publice din România.

Campania națională de promovare a bibliotecilor publice din România este o inițiativă Biblionet în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Bibliotecile și accesul la internet la scară națională

Cele 2933 de biblioteci publice din România pot oferi cetățenilor acces la informația la scară națională. Până astăzi, prin intermediul programullui Biblionet peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare și echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare.

Bibliotecarii sunt formați prin cursuri de IT și de management al noilor sevicii de bibliotecă să gestioneze, de acum, un spațiu adus la zi și contemporan cu societatea informației. Totodată, bibliotecarii îi pot instrui mai departe gratuit pe localnici și îi pot asista în demersurilor lor.

Peste jumătate (54%) din populația țării nu a folosit niciodată un calculator, conform unui studio Eurostat din 2011.

”Mulți dintre bibliotecari au făcut parte din această categorie dar programul Biblionet i-a motivat să recupereze rapid și să devină ei promotori ai accesului digital în comunitățile lor. Procentul este în continuare foarte mare, România și Bulgaria ocupând ultimele locuri în Uniunea Europeană privind accesul la internet la nivel național. Este însă în scădere față de anul trecut  când se situa la 65% iar bibliotecile moderne prezente în tot mai multe comunități și în fiecare județ al României dețin un rol considerabil în reducerea decalajului digital.” a mai spus Paul-Andre Baran.

 

Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet include până în acest moment peste 1500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare și echipamente aferente și peste 2.175 de bibliotecari formați și își propune să atingă peste 2000 de biblioteci la finalul programului.

 

www.cautatoriidepovesti.ro

Studiu național privind utilizarea bibliotecilor publice din România și a percepțiilor românilor privind mersul la bibliotecă

Conform unui studiu național efectuat în cadrul programului Biblionet în bibliotecile publice din România:

A. Accesul la internet si bibliotecile

 • 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă
 • 7.000.000 de vizite au fost înregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor și a internetului
 • Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare spre deosebire de non-utilizatori unde principalul canal este TV. Aproape 28% dintre respondenții care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste 3 ore în fața TV.
 • Nefolosirea internetului în general se asociază statistic cu venituri dintre cele mai mici în cadrul populației României.
 • În ceea ce privește segmentul de utilizatori ai serviciilor bibliotecilor publice se constată o creștere a duratei folosirii internetului. Profilul conturat este pentru consumatorul cotidian de internet: cu precădere tânăr, între 15 – 34 de ani, absolvent de universitate, locuitor în urbanul de peste 200.000 de locuitori. Cei care afirmă că nu au accesat niciodată internetul sunt majoritar persoanele de peste 55 de ani, fără școală sau cu studii elementare, rezidenți în mediul rural.

B. UTILIZATORI AI BIBLIOTECII

 • Numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% în comunitățile mici (sub 15.000 de locuitori).
 • Cetățenii români care utilizează calculatoarele și internetul de la biblioteca publică caută pe internet informații legate de: educație, piața muncii, comunicare cu prietenii sau rudele din țară sau din străinătate, rezolvarea unei probleme medicale.
 • peste 10% au declarat că o dată ce trec pragul bibliotecii, folosesc și alte servicii (cărți, ziare, informații utile)
 • 33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publică doar, sau în primul rând, pentru calculatoare și internet

C. Non utilizatori ai bibliotecii

 • Peste 50% dintre respondenții non-utilizatori nu știu ce schimbări au avut loc în cadrul bibliotecilor publice (acces la internet, fond de carte)
 • Peste 30% spun însă că s-ar duce la bibliotecă pentru o problemă specifică.
 • Aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, pe locul doi situându-se lipsa de interes sau de plăcere privind cititul.
 • Totodată, respondenții care nu folosesc serviciile bibliotecii au indicat o medie de 80 de cărți în gospodărie în afară de ziare și reviste. Cu toate acestea, frecvența de lectură este scăzută, 42% dintre respondenți indicând că citesc o dată pe an sau chiar niciodată.
 • Peste 35% dintre respondenți au declarat că ar reveni la bibliotecă dacă se dezvoltă serviciul de acces la calculatoare și dacă se îmbunătățesc condițiile spațiilor destinate utilizatorilor
 • Din perspectiva informațiilor pe care și-ar dori să le regăsească în bibliotecă, respondenții au indicat atât în mediul urban cât și rural în primul rând creșterea numărului de cărți în cadrul bibliotecii, în mod specific cărți mai noi, cărți de specialitate, creșterea numărului de calculatoare pus la dispoziție.

(Studiile Biblionet au fost efectuate în 2009, 2011, 2012 – februarie pe sondaje reprezentative naționale)

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.