Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Via Transylvania, turism ecologic sanatos

1

Horă, țuică făcută la cazan, brânză de oaie uscată la soare, tulnicul, opinciile, balmoșul, varza murată. Biserici fortificate, aşezări medievale, stână, case ţărăneşti, drumuri de munte. Natură, mâncare sănătoasă, aer curat, oameni frumoşi la port, la suflet şi la gând. Pe scurt, turism la sat, în natură, ecologic, în Transilvania.

Vă dezvăluim ambițiile, abordarea și cui se adresează proiectul printr-un interviu cu fondatorul său, Daniel Roşca de la true-romania.tours

RomaniaPozitiva: Ce își propune Via Transylvania?

AT: Avem pasiune pentru casele din lemn cu acoperiș tuguiat ale motilor, cele săsești sau făcute din pământ și paie, gospodăriile meșteșugărești, conacurile boierești, grajdurile țărănești și lista poate continua.

Ne dorim ca acestea să dăinuie peste secole și ne propunem să contribuim la conservarea acestui patrimoniu. Includem aici și ia, hora, țuica făcută la cazan, brânza de oaie uscată la soare, tulnicul, opinciile, balmoșul, varza murată și din nou lista poate continua.

Ne propunem și să creăm slujbe și oportunități pentru cei din mediul rural pentru a a contribui la dezvoltarea durabilă a satelor.

Dorim și să oferim orășanului ocazia de a evada din tumultul urban pentru a se relaxa, a face mișcare, a învăța lucruri noi și a se hrăni sănătos.

RomaniaPozitiva: Ce rol are turismul în realizarea acestor ţeluri?

AT: Considerăm că turismul e un imbold pentru conservarea patrimoniului rural. Țăranul dacă știe că turiștii sunt interesați să ii viziteze casa bătrânească din lemn, o va îngriji, îi va primi cu drag și cu naturalețe le va arăta cum lucrează gradina, crește animalele, face brânza. Va fi și o ocazie bună să mai poarte straiul tradițional și să gătească o ciorbă și plăcintă așa cum făcea bunica. Îi va genera și un venit pe lângă cel din agricultura și va fi încurajator și pentru cei tineri să rămână în sat știind că pot avea un trai decent.

Pentru turist o vacanță la sat e mult mai relaxantă decât una la oraș sau într-o stațiune aglomerată. În plus mâncarea e din gospodăria țăranului sau de la vecini, mai naturală și gustoasă. Dacă satul e aproape de munte, poate face zilnic mișcare și drumeții.

Considerăm așadar că turismul rural și ecologic organizat în mod responsabil are beneficii atât pentru patrimoniu, țaran cât și pentru turist.

RomaniaPozitiva: Ce faceţi, de fapt?

AT: Pe de o parte identificăm cele mai interesante zone, sate și initiative din punct de vedere al patrimoniul și analizăm dacă turismul poate contribui în mod pozitiv la conservarea sa. Câteva exemple sunt satele săsești cu biserici fortificate, Rimetea (Alba), Roșia (Bihor), Transylvania Fest, Parcul Național Apuseni și multe altele.

Pe de altă parte oferim celor interesați de Estul Europei, România sau Transilvania ocazia unor experiențe autentice. Organizăm trasee turistice de 1 săptămână sau weekend lung (3-4 nopți) care includ cazare, masă, transport, ghid, activități zilnice în natură, în sat și vizitarea de castele, biserici fortificate, așezări medievale. În sate de exemplu pot să mulgă vaca și să facă brânză, să țese, să facă butoaie sau să meargă la stână.

Putem să îi ajutăm pe turiști și să își organizeze propriile trasee, în funcție de ce îi interesează, urmând ca ei să meargă pe cont propriu, noi rezervându-le cazarea, masa, activități.

Forma juridică este SRL și suntem licențiați ca și agenție de turism tur-operatoare.

(foto by Sorin Onisor)

RomaniaPozitiva: Cum ţi-a venit ideea acestui proiect?

AT: Citeam într-o zi un raport al Băncii Mondiale despre urbanizarea satului, migrația către orașe și pierderea rapidă a patrimoniul rural. M-a pus pe gânduri și simultan mi s-au aprins mai multe beculețe. Copil fiind, am petrecut ani buni la bunici la sat și eram foarte nostalgic după frumusețea acelor locuri și vremuri. În acel moment locuiam în Cairo iar nebunia orașului mă facea să caut locuri în care să evadez și locurile mele preferate deveniseră deșertul, oazele și malul pustiu al mării. În plus atunci lucram pe dezvoltare socio-economică iar turismul era una din pasiunile mele. Mai era și faptul că eram printre străini care mă intrebau cum e România, ce e de văzut și îmi cereau sfaturi pentru a o vizita.

Gândindu-mă la toate deodată, idee mi-a venit în mod natural și m-am hotărât să o pun în aplicare.

RomaniaPozitiva: Cui vă adresaţi?

AT: Ne dorim mult ca în primul rând românii să fie preocupați de conservarea patrimoniul românesc și să practice genul de turism pe care îl promovăm. În plus ne dorim ca românii să fie ambasadori și promotori ai României și ai acestui proiect în rândul prietenilor și colegilor din alte țări.

Foarte probabil, cei mai mulți turiști care o să vină în Transilvania vor fi din țările europene mai dezvoltate și din America de Nord, care locuiesc în mari orașe și care sunt preocupați de mediu, patrimoniu  și de un stil de viață sănătos.

RomaniaPozitiva: Cine este Daniel Roșca?

AT: Sunt bănățean, cu origini oltenești și cu buletin de Crișana. În plus am locuit în Bruxelles, Varșovia, Istambul și Cairo și călătorit în peste 20 alte țări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.

În copilărie am petrecut mulți ani și veri la țară, lucram grădina, prășam porumbul, mergeam cu oile și caprele, făceam la cazan, păzeam via; acum, am o apreciere deosebită pentru frumusețea vieții la țară.

Am facut liceul de informatică, facultatea de management, am activat într-un mare ONG de tineri (AIESEC) iar apoi am lucrat la Microsoft. Între timp am studiat dezvoltare durabilă la o universitate din Suedia și finalizat cursurile de ghid turistic și manager în domeniul turistic.

Vă rog să ne vizitați situl și să ținem legătura.

Pe scurt despre Via Transylvania

Via Transylvania își propune să contribuie la conservarea patrimoniul rural, natural, cultural și istoric al Transilvaniei prin turism responsabil. Facem astfel un apel la români să contribuie și iei, să participe la activitățile propuse și să promoveze Transilvania și acest proiect în rândul cunoscuților români și străini.

Websitul nostru este www.viatransylvania.com de unde vă puteți abona la newsletterul trimestrial. Prin intermediul paginii de Facebook vom fi conectați dacă apăsați pe butonul “Like”.

Mulţumim Daniel Roşca & viatransylvania.com pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, aprilie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.