Au început înscrierile la competiţia internaţională Şcoli europene pentru o planetă vie

0

WWF anunţă lansarea celei de-a patra ediţii a concursului Şcoli europene pentru o planetă vie, organizat împreună cu Fundaţia ERSTE. Peste 2000 de elevi şi 90 de profesori din 11 ţări au răspuns, până acum, iniţiativei WWF de a proteja natura şi viitorul Europei.

Proiectul Şcoli europene pentru o planetă vie are la bază ideea că școala trebuie să fie un loc în care toată lumea se gândește la binele celorlalți și la un viitor cât mai bun și mai curat, pe o planetă în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În afară de tainele cifrelor și ale literelor, școala trebuie să le ofere copiilor bazele unui simț civic dezvoltat, ale unei responsabilități față de mediul și comunitatea în care trăiesc.

 

Susținut de Fundația ERSTE, proiectul reuneşte elevi de 12-16 ani şi profesori din 11 ţări din regiune: Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina.

Anul acesta, printre cei patru câştigători ai competiţiei s-a numărat Şcoala Europeană Bucureşti, care a impresionat juriul prin proiectul GRRREEN (Go, Reduce, Reuse, Recycle, Everything, Everywhere, Now). Elevii Şcolii Europene, în vârstă de 12 ani, au ales să se concentreze, aşa cum sugerează şi numele proiectului, pe tema reciclării. Ei au organizat evenimente de promovare şi  informare în grădiniţe, au iniţiat evenimente publice, s-au întâlnit cu politicieni şi au oferit interviuri în presa locală, prin care au transmis mesajul GRRREEN.

Şcolile şi liceele din România sunt invitate să se înscrie în competiţia 2011-2012, prin trimiterea, până pe 15 septembrie, a unei scrisori de motivaţie şi a unui formular ce poate fi descărcat de pe blogul proiectului: http://schools.foralivingplanet.eu. Aplicaţiile sunt aşteptate la adresa dcaratas@wwfdcp.ro.

Pănă la sfârşitul anului şcolar viitor, elevii vor implementa proiecte dedicate conservării naturii, abordând una din temele propuse de organizatori: „Amprenta ecologică” (consumul şi efectele globale ale consumului), „Dunărea” (linia vieţii Europei) şi „Cetăţenie activă“ (Fii activ şi motivează-i pe ceilalţi), urmând ca cele mai bune proiecte să fie premiate cu o tabără.

În luna octombrie a acestui an, profesorii şi elevii selectaţi pentru competiţie vor participa la Academia WWF & Fundatia ERSTE, ce va avea loc în Austria, în cadrul căreia un profesor şi un elev din fiecare echipă vor beneficia de o instruire care le va fi de folos în implementarea proiectului. În iunie 2012, câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul evenimentului final, la Bucureşti, iar tabăra pentru câştigatori va fi organizată într-un Parc Național din România, în septembrie 2012.

 

Despre WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE deţine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea  societăţii civile din Austria şi Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere  informaţii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.