Anticoronavirus - exemple de implicare social─â ╚Öi solu╚Ťii pentru gestionarea pandemiei

Articol de Bine despre RomaniaPozitiva in Romania Libera!:-)

0

NO COMMENT. Multumim Cristian Ghinea & Romania Libera pentru surpriza frumoasa!

Uau! Supriza de proportii, panica pozitiva, senzational. Un articol de Bine la adresa noastra scris de Cristian Ghinea in ziarul Romania Libera. Suntem mentionati noi, RomaniaPozitiva precum si www.stiridebine.ro si www.lumebuna.ro! Noi suntem tare bucurosi! ­čÖé

—————————————-

România pozitivă

Cinci minute mi-au trebuit la o televiziune de ┼čtiri ├«n a doua zi de Pa┼čte pentru a afla c─â num─ârul celor interna┼úi la urgen┼úe e ├«ngrozitor de mare (de┼či nu e limpede c├ót ar trebui s─â fie un num─âr normal de intern─âri ├«ntr-o perioad─â ├«n care oamenii stau acas─â ┼či se ├«ndoap─â). Apoi am aflat c─â ni┼čte in┼či au mers ├«n p─âdure cu un l─âutar dup─â ei. Acolo s-au distrat ce s-au distrat ┼či au vrut s─â plece. Cu tot cu l─âutar. Dar al┼úi in┼či au s─ârit s─â-i bat─â c─â de ce le pleac─â l─âutarul, c─â ei r─âm├ón f─âr─â muzic─â. ┼×i a┼ča dragostea unanim─â pentru unicul l─âutar scos la iarb─â verde s-a l─âsat cu s├ónge ┼či alte intern─âri la urgen┼ú─â. Schimb canalul ┼či dincolo aflu c─â era ÔÇ×zi neagr─â pe ┼čosele”. Un invitat (serios, ┼či de Pa┼čte!?) spunea ceva despre cum se dau ┼či se iau carnetele de ┼čofer, la care moderatoarea a tras concluzia bun─â de tras ├«n orice ├«mprejurare: ÔÇ×A┼ča e la noi, ├«n Rom├ónia”.

Serios, cum e de fapt la noi ├«n Rom├ónia? Adev─ârul meu era altfel. Era o zi superb─â de prim─âvar─â, ora┼čul era lini┼čtit, oamenii se plimbau pe str─âzi, iar traficul era lejer. De pe ┼čoseaua pe care venisem am v─âzut familii la iarb─â verde, nici una nu p─ârea c─â are l─âutar dup─â ea. Parc─â niciodat─â diferen┼úa ├«ntre Rom├ónia de la televizor ┼či Rom├ónia mea nu e mai mare, mai sinistr─â, mai ├«ngrozitoare dec├ót de s─ârb─âtori. Poate c─â sunt vis─âtor, dar dac─â tot nu se ├«nt├ómpl─â nimic notabil ├«n ┼úar─â, de ce nu ne anun┼ú─â ceva de genul: dragi rom├óni, oric├ót ne-am chinui nu avem ┼čtiri interne vreo dou─â zile, a┼ča c─â dec├ót s─â v├ón─âm ambulan┼úe ┼či s─â invent─âm subiecte morbide de talk-show, mai bine v─â d─âm un documentar bun. Sau poate ┼čtiri mai multe din lumea larg─â, c─â om fi noi pa┼čnici de Pa┼čte, dar uite c─â ├«n Siria dictatorul ─âla mic care p─ârea reformist tocmai a pus tancurile pe popula┼úie. Sau, acum chiar c─â sunt vis─âtor, ├«n loc s─â tragem concluzii t├ómpite cum c─â ÔÇ×a┼ča e ├«n Rom├ónia” din orice banalitate, mai bine ar─ât─âm m─âcar de s─ârb─âtori ┼či chestiile bune care se ├«nt├ómpl─â ├«n Rom├ónia.

Pentru c─â se ├«nt├ómpl─â. Multe ┼či nev─âzute.

Tot ├«n Rom├ónia e ┼či un proiect precum Biblionet, care leag─â bibliotecile publice, multe de prin sate, la internet. Andreea Archip a publicat un articol despre proiect ├«n Evenimentul Zilei, a stat de vorb─â cu bibliotecari care au fost preg─âti┼úi ca s─â le arate oamenilor cum s─â foloseasc─â internetul. S─â vezi ┼ú─ârani b─âtr├óni care nu se mai duc la cr├ó┼čm─â, ci intr─â s─â citeasc─â ziarele pe net sau s─â vorbeasc─â cu copii pleca┼úi ├«n Spania nu e pu┼úin lucru. Proiectul e sus┼úinut de funda┼úiile IREX ┼či ÔÇ×Bill ┼či Melinda Gates” ┼či aplic─â o idee care a func┼úionat ├«n alte ┼ú─âri, revitaliz├ónd bibliotecile ca centre comunitaare. Pe site-ul proiectului – www.biblionet.ro -, bibliotecile ┼či autorit─â┼úile locale pot afla cum se intr─â ├«n programul de finan┼úare.

├Än general, dac─â nu mai pute┼úi suporta figurile acre de la televizor, care ne ├«ndoap─â cu cinism, da┼úi o rait─â pe www.romaniapozitiva.ro. E un site f─âcut de oameni inimo┼či, care ┼či ei cred c─â se ├«nt├ómpl─â lucruri bune ├«n Rom├ónia, insuficient cunoscute. ┼×i nu e singurul, sunt chiar mai multe, www.lumebuna.ro sau www.stiridebine.ro par a fi pornite din aceea┼či exasperare c─â suntem invada┼úi permanent, mai ales prin televizore, de mesaje catastrofale ┼či cinice. Motiva┼úia e mereu aceea┼či: asta vinde, asta urm─âresc oamenii. Nu sunt convins c─â e a┼ča. Adic─â mi-e greu s─â cred c─â rom├ónii stau de Pa┼čte acas─â ┼či se holbeaz─â la TV cum sunt c─âra┼úi oameni ├«n ambulan┼ú─â sau cum se taie unii prin p─âdure pentru un l─âutar. E mai degrab─â un cerc vicios creat de ziari┼čti: ei cred c─â asta a┼čteapt─â publicul de la ei ┼či doar asta livreaz─â, iar publicul nu are de fapt alternative la TV. ┼×i migreaz─â spre media de ni┼č─â.

Cele trei site-uri descrise mai sus sunt un fel de gheril─â online a bunului sim┼ú, f─âcut─â voluntar de oameni care ├«ncearc─â s─â-┼či protejeze psihicul de atacul jurnali┼čtilor profesioni┼čti.

Articolul complet este pe România Liberă (autor Cristian Ghinea, Director al Centrului Român de Politici Europene)

Update 1: un articol publicat si de Catalin Tolontan

Despre autor

avatar

Fondator Rom├óniaPozitiv─â.ro, Florin este facilitator & educator de emo╚Ťie ╚Öi g├ónd pozitiv. Florin sus╚Ťine acest demers prin programele sale de training & facilitare ╚Öi prin platforma de informa╚Ťie ╚Öi educa╚Ťie pozitiv─â, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori ╚Öi peste 40 000 de articole de Bine despre Rom├ónia publicate ├«nc─â din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experien╚Ť─â ca trainer pentru circa 10 000 de participan╚Ťi, iar domeniile de expertiz─â includ: facilitare de procese de ├«nv─â╚Ťare, orientarea spre solu╚Ťie, antreprenoriat social, ÔÇŁtrain the trainers & facilitatorsÔÇŁ, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare ┼či selec┼úie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani ├«n industria FMCG al─âturi de InBev av├ónd atribu╚Ťii de training pentru mai multe procese de v├ónz─âri ╚Öi de business pentru o re╚Ťea cu peste 40 de firme de distribu╚Ťie de bunuri de larg consum pe ├«ntreg teritoriul ╚Ť─ârii. Florin ╚Öi-a ├«nceput cariera profesional─â al─âturi de echipa AIMS Timi╚Öoara - 4 ani de experien╚Ť─â ├«n recrutare ╚Öi selec╚Ťie de personal ╚Öi training. Florin are experien╚Ť─â ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri ╚Öi conferin╚Ťe: TEDx Bucure╚Öti, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferin╚Ťa de Voluntariat, The Conference about Happiness, ÔÇťFabricat ├«n ╚Üara lui AndreiÔÇŁcu NESsT & Petrom, WWF ╚ścoli Verzi ├«n Europa, Criminalitate Forestier─â WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Gala╚Ťi, TEDx Constan╚Ťa. Majoritatea clien┼úilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activ├ónd ├«n domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultan┼ú─â) pe ├«ntreg teritoriul ┼ú─ârii. Florin este implicat ┼či ├«n proiecte de training ╚Öi facilitare pentru organiza┼úii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast ├«n organiza╚Ťiile AIESEC Timi╚Öoara ╚Öi ARDOR Banat. Florin desf─â┼čoar─â ┼či proiecte de training ╚Öi facilitare ├«n sistem deschis (ÔÇ×open trainingÔÇŁ), un exemplu de astfel de program fiind cursul ÔÇ×Train the Trainers & FacilitatorsÔÇŁ cu Institutul Rom├ón de Training ╚Öi Training Cafe. Motiva┼úia principal─â este dorin┼úa de a schimba lucrurile ├«n Bine ├«n Rom├ónia. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mi╚Öcare ├«n aer liber, muzic─â uneori chiar clasic─â ╚Öi indian─â.

Comenteaz─â

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.