Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Articol de Bine despre RomaniaPozitiva in Romania Libera!:-)

0

NO COMMENT. Multumim Cristian Ghinea & Romania Libera pentru surpriza frumoasa!

Uau! Supriza de proportii, panica pozitiva, senzational. Un articol de Bine la adresa noastra scris de Cristian Ghinea in ziarul Romania Libera. Suntem mentionati noi, RomaniaPozitiva precum si www.stiridebine.ro si www.lumebuna.ro! Noi suntem tare bucurosi! 🙂

—————————————-

România pozitivă

Cinci minute mi-au trebuit la o televiziune de ştiri în a doua zi de Paşte pentru a afla că numărul celor internaţi la urgenţe e îngrozitor de mare (deşi nu e limpede cât ar trebui să fie un număr normal de internări într-o perioadă în care oamenii stau acasă şi se îndoapă). Apoi am aflat că nişte inşi au mers în pădure cu un lăutar după ei. Acolo s-au distrat ce s-au distrat şi au vrut să plece. Cu tot cu lăutar. Dar alţi inşi au sărit să-i bată că de ce le pleacă lăutarul, că ei rămân fără muzică. Şi aşa dragostea unanimă pentru unicul lăutar scos la iarbă verde s-a lăsat cu sânge şi alte internări la urgenţă. Schimb canalul şi dincolo aflu că era „zi neagră pe şosele”. Un invitat (serios, şi de Paşte!?) spunea ceva despre cum se dau şi se iau carnetele de şofer, la care moderatoarea a tras concluzia bună de tras în orice împrejurare: „Aşa e la noi, în România”.

Serios, cum e de fapt la noi în România? Adevărul meu era altfel. Era o zi superbă de primăvară, oraşul era liniştit, oamenii se plimbau pe străzi, iar traficul era lejer. De pe şoseaua pe care venisem am văzut familii la iarbă verde, nici una nu părea că are lăutar după ea. Parcă niciodată diferenţa între România de la televizor şi România mea nu e mai mare, mai sinistră, mai îngrozitoare decât de sărbători. Poate că sunt visător, dar dacă tot nu se întâmplă nimic notabil în ţară, de ce nu ne anunţă ceva de genul: dragi români, oricât ne-am chinui nu avem ştiri interne vreo două zile, aşa că decât să vânăm ambulanţe şi să inventăm subiecte morbide de talk-show, mai bine vă dăm un documentar bun. Sau poate ştiri mai multe din lumea largă, că om fi noi paşnici de Paşte, dar uite că în Siria dictatorul ăla mic care părea reformist tocmai a pus tancurile pe populaţie. Sau, acum chiar că sunt visător, în loc să tragem concluzii tâmpite cum că „aşa e în România” din orice banalitate, mai bine arătăm măcar de sărbători şi chestiile bune care se întâmplă în România.

Pentru că se întâmplă. Multe şi nevăzute.

Tot în România e şi un proiect precum Biblionet, care leagă bibliotecile publice, multe de prin sate, la internet. Andreea Archip a publicat un articol despre proiect în Evenimentul Zilei, a stat de vorbă cu bibliotecari care au fost pregătiţi ca să le arate oamenilor cum să folosească internetul. Să vezi ţărani bătrâni care nu se mai duc la crâşmă, ci intră să citească ziarele pe net sau să vorbească cu copii plecaţi în Spania nu e puţin lucru. Proiectul e susţinut de fundaţiile IREX şi „Bill şi Melinda Gates” şi aplică o idee care a funcţionat în alte ţări, revitalizând bibliotecile ca centre comunitaare. Pe site-ul proiectului – www.biblionet.ro -, bibliotecile şi autorităţile locale pot afla cum se intră în programul de finanţare.

În general, dacă nu mai puteţi suporta figurile acre de la televizor, care ne îndoapă cu cinism, daţi o raită pe www.romaniapozitiva.ro. E un site făcut de oameni inimoşi, care şi ei cred că se întâmplă lucruri bune în România, insuficient cunoscute. Şi nu e singurul, sunt chiar mai multe, www.lumebuna.ro sau www.stiridebine.ro par a fi pornite din aceeaşi exasperare că suntem invadaţi permanent, mai ales prin televizore, de mesaje catastrofale şi cinice. Motivaţia e mereu aceeaşi: asta vinde, asta urmăresc oamenii. Nu sunt convins că e aşa. Adică mi-e greu să cred că românii stau de Paşte acasă şi se holbează la TV cum sunt căraţi oameni în ambulanţă sau cum se taie unii prin pădure pentru un lăutar. E mai degrabă un cerc vicios creat de ziarişti: ei cred că asta aşteaptă publicul de la ei şi doar asta livrează, iar publicul nu are de fapt alternative la TV. Şi migrează spre media de nişă.

Cele trei site-uri descrise mai sus sunt un fel de gherilă online a bunului simţ, făcută voluntar de oameni care încearcă să-şi protejeze psihicul de atacul jurnaliştilor profesionişti.

Articolul complet este pe România Liberă (autor Cristian Ghinea, Director al Centrului Român de Politici Europene)

Update 1: un articol publicat si de Catalin Tolontan

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.