Artele spectacolului sub cerul liber! Circ, arta, dans, teatru in centrul Timisoarei

1

Teatrul Naţional îi invită pe timişoreni să celebreze artele spectacolului sub cerul liber, alături de companii din ţări cu o puternică tradiţie în teatrul de stradă precum Polonia şi Spania. Reunind spectacole multidisciplinare (multimedia, circ, teatru-dans), mustind de îndrăzneală şi deschise spre experimentul teatral, secţiunea OUTDOOR a FEST-FDR2012 va transforma  Piaţa Victoriei şi parcul din centrul oraşului în imense săli de teatru, spaţii de sărbătoare dedicate comunităţii timişorene.

Pentru a doua oară la Timişoara, după spectacolul eveniment al ediţiei trecute de festival,  Time of Mothers”, polonezii de laOsmego Dnia revin în Piaţa Vitoriei cu un nou regal teatral, spectacolul „Arca”. Creaţie colectivă a artiştilor care au scris istoria din perspectiva disidenţei anticomuniste prin teatru în Polonia, „Arca” ne aminteşte că era marilor călătorii nu a apus. Refugiaţi politic, nomazi sau pelerini neobosiţi în căutarea tărâmului făgăduinţei, rătăcitorii acestui nou secol nu încetează niciodată să viseze la căldura unui cămin, real sau spiritual, spaţiu în care amintirile prind viață, templu şi loc al sărbătorii, dansului și bucuriei. Producţia va avea două reprezentaţii consecutive, marţi, 8 mai şi miercuri, 9 mai de la ora 22:00.

Vineri 11 mai 2012 şi sâmbătă, 12 mai 2012 de la ora 22:00 va fi rândul spaniolilor de la Senza Tempo să împărtăşească propria viziune asupra despre nomadismul urban în secolul XXI. Folosind  limbajul contemporan al teatrului-dans, combinând elemente de circ și artă video şi reunind o echipă multidisciplinară, provenind din contexte culturale și lingvistice diferite (artişti din Spania, germania, Brazilia, Franţa), “A+ lucruri pe care nu ţi le-am spus niciodată” vorbeşte despre  libertatea utopică a drumului, despre acel “no man’s land” dintre desprinderea de rădăcini și incertitudinea viitorului.

”Vrem să vorbim despre iluzia libertății, despre cei ce pornesc mereu pe alte cărări în căutarea diversităţii sau doar încercând să fugă de propriul trecut; despre lumile ascunse în interiorul sufletului uman, lucruri despre care fiecare se ferește să vorbească: despre paradisul, purgatoriul și infernul dinăuntru”, dezvăluie regizoarea Inés Boza.

Cu o importantă experienţă în spectacole outdoor pline de culoare şi magie, compania  Theatre FETA (Polonia) îi invită pe timişoreni la un picnic în parc. Spectacolul pe care polonezii îl vor prezenta joi, 10 mai  de la ora 18:00 în Parcul Civic (lângă Sala 2 a Teatrului Naţional), recreează  umanitatea pornind de la metafora gastronomică, asezonată cu imagini ale culturii pop şi metafizică senzuală. Simplu şi extrem de viu, „Bucătarii buclucași. Odiseea Gastronomică” e un spectacol savuros despre viață şi Apocalipsă . Vineri 11 mai, tot de la ora 18:00, compania va prezenta spectacolul “Firul Ariadnei”, având titlul împrumutat de la o pictură semnată de artistul polonez Waldemar Marszałek.  În interpretarea celor de la FETA, firul Ariadnei  devine un simbol al căutării continue a sensului vieții, care permite deţinătorului să hoinărească în siguranță prin timp și spațiu.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.