Alba Iulia, capitala

3

A fost capitală. Este și acum capitală. Este capitala simbolică a României mari, a primei Românii de pe teritoriul milenar al Daciei. Alba Iulia sau vechiul nume al cetății “Alba Carolina”. Desigur, numele inițial al cetății a fost Apulum.

img_1725La intrarea în cetate ochiul turistic întâlnește unele din cele mai importante clădiri ale fortificației: biserica catolică, respectiv biserica ortodoxă. Ambele edificii sunt impresionante! Cu pașii petrecuți pe dalele masive de piatră, apoi, nu poți să nu te gândești la esența acestui loc…

În anul 1600, pentru o scurtă perioadă de timp a fost capitala primei uniuni a statelor române, sub sceptrul glorios al marelui voievod Mihai Viteazul. Alba Iulia este o cetate care a cunoscut valuri de istorie. De la daci și romani, austrieci, maghiari și români, cetatea Alba Iulia s-a transformat. Mărturie stau zidurile masive ale fortificației austriece construite, de fapt, pe vechiul castru roman.

Semnătura istorică o poartă mai toate clădirile din citadelă!

Sala Unirii trezește amintirile din gimnaziu despre momentele istorice ale țării noastre. Nu pot, însă, să nu zâmbesc la gândul că sala Unirii, un loc extrem de important pentru România a fost, de fapt, sala de jocuri, cazinoul detașaților imperiului Austro-ungar în Transilvania…

100px-actual_alba_iulia_coaLa Alba Iulia s-a înfăptuit desigur Marea Unire de la 1 Decembrie 1918
Ulterior, în anul 1922 Alba Iulia a găzduit ceremonia oficială de Încoronare a Regilor României Mari, Ferdinand și Maria, fiind astfel oficial recunoscută valoarea istorică a cetății și statutul său de capitală de suflet a românismului.

Acum cetatea este în curs de refacere, ca mai toate edificiile de acest tip din țară. Clădirile prind culoare, oamenii îmbracă portul local, la porțile cetății soldații schimbă garda!

Plăcut surprins de abordarea turistică a locului, vreau să amintesc de traseul celor trei fortificaţii, traseu ce ofera vizitatorilor un fel de călătorie în timp “de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din trei epoci diferite, construite succesiv pe aceeași locație” am citat de pe site-ul primăriei Alba Iulia.

Fiecare nouă cetate o include pe cea veche: Castrul Roman (106 d.Ch.), Cetatea Medievală (sec. XVI-XVII) și Cetatea Alba Carolina, fortificație de tip Vauban (sec.XVIII)” conform aceleași surse.

Prin urmare, când ai drum la Alba, lasă-ți pașii plimbați printre momentele de istorie ale românilor și nu numai! Lasă-te surprins de farmecul unei capitale multiculturale! O capitală ce pare că-și dorește din nou dreptul la istorie!

La bună plimbare!

RomaniaPozitiva, noiembrie 2009

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.