Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Alba-Iulia ca model de dezvoltare turistică şi alte idei de succes

0

InauguRO: Episodul 6

In ultimii ani, am fost placut surprinsi de dezvoltarea exemplara a orasului Alba-Iulia. Daca, pana nu demult, era numai “orasul unirii” in care oamenii mergeau odata pe an la marea sarbatoare, acum a devenit un pol turistic important al regiunii. In fiecare an se inaugureaza noi parti din proiectul impresionant al renovarii cetatii de tip Vauban. Anul acesta s-au alocat chiar fonduri pentru dezvoltarea integrala a orasului: strazi noi, parcuri, hoteluri etc.

Alba Iulia: Poarta a V-a si parcul din santurile Cetatii

Procesul de restaurare a Porţii a V-a a început în anul 2010, fiind implementat de către Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein în cadrul parteneriatului „Spaţiul Economic European“.

Până în luna aprilie 2010 Poarta a V-a s-a aflat în curtea Grădiniţei 8, fiind închisă accesului printr-un zid de cărămidă. De altfel, interiorul porţii, care se prezintă sub forma unui gang boltit semicircular, a fost umplut cu pământ şi impracticabil încă din anii 60’.

Sursa: Adevarul

Cel mai mare parc din România amenajat în interiorul unei cetăţi de tip Vauban a fost deschis circuitului turistic la Alba Iulia. Peste 500 de albaiulieni şi turişti au luat parte la inaugurare. Parcul se întinde pe o suprafaţă de cinci kilometri sub forma unei grădini dendrologice cu peste 70 de specii de arbori şi arbuşti şi peste 25 de specii de flori.

Parcul are o suprafaţă totală de peste 93.500 metri pătraţi, din care peste 45 la sută reprezintă zone verzi.

Parcul a fost cuprins în proiectul „Reabilitarea centrului istoric, traseul estic, traseul sudic, traseul nordic“,  proiect cu o valoare de 47,5 milioane de lei, finanţat din fonduri europene.

Sursa: Adevarul

 

Potentialul economic al unor invetitii merita luat in considerare de asemenea. Unele din produsele inaugurate reprezinta nu numai o resursa de dezvoltare pentru zona in care afacerile respective “au inflorit” ci pot avea o rezonanta internationala pozitiva (branding economic).

Arad: un nou model de tramvai

Reprezentanţii SC Astra Vagoane Călători au prezentat primul tramvai, care va fi produs la Arad. Printre cei care l-au studiat s-a aflat şi Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Este vorba despre tramvaiul „Imperio”, care este unul mult mai performant.

Garniturile vor dispune de un grad mult mai ridicat de confort, aer condiţionat, scaune comode şi afişarea electronică a traseului. În funcţie de solicitările beneficiarilor, aceste tramvaie pot fi cu ecartament larg sau îngust şi cu o capacitate de la 55 la 200 de pasageri. Controlul biletelor se va face electronic, iar securitatea pasagerilor va fi monitorizată video.

Sursa: Adevarul

Iasi: Centrul Expozitional Moldova

Considerat cel mai modern si mai mare din tara, dupa Romexpo, Centrul Expozitional Moldova Iasi ofera sali de conferinte de 640 metri patrati si un spatiu expozitional de 5.380 metri patrati. „Speram ca oameni din toata Moldova sa vina aici, sa vada si sa cumpere, astfel incat acest centru sa devina un cazanel in care sa fermenteze afacerile de succes. Programul anual include un minimum de 15 evenimente, dar, pe masura ce lumea il va cunoaste, centrul va depasi cu mult acest numar minim. Pentru ca este al doilea ca marime din tara, dupa cel de la Bucuresti de la Romexpo, centrul expozitional este capabil sa gazduiasca expozitii de anvergura si chiar vanghelioane, daca va fi cazul”, a adaugat Constantin Simirad.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Vinul de Recas recunoscut international

După medalia de aur obţinută luna trecută la Paris (la cel mai important concurs mondial de vinuri, Les Vinailes Internationales – unde a obţinut Marele Trofeu la categoria vinuri albe seci cu „Solo Quinta” 2010), vinul de Recaş a intrat, ieri, în rândul celor mai bune vinuri de pe piaţa americană, cu o „Feteasca Regală” din gama Sole. Acest vin a obţinut 86 de puncte dintr-un clasament de 100, care stabileşte astfel că este „cel mai bine punctat vin din orice participare românească pe teritoriul american”.

Sursa: Evenimentul Zilei

Magiunul de prune Topoloveni:  recunoastere europeana

”Magiunul de prune Topoloveni” se alătură, începând de vineri, celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP). “România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea şi protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Îi felicit pe producători pentru acest succes şi sper că şi alţii le vor urma exemplul”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate.

Sursa: Agerpres

Un numar de alte inaugurari din domeniul infrastructurii medicale se adauga seriei deja initiate in episoadele anterioare:

Bucuresti: cel mai mare spital privat

Familia Andronescu, fondatorii reţelei de clinici private Sanador, a inaugurat astăzi cel mai mare spital privat din Bucureşti, cu o capacitate de 290 de paturi, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. „Spitalul Sanador cuprinde toate specialităţile medicale şi de chirurgie, un caz unic pe piaţa românească de servicii medicale private”, a declarat Doris Andronescu, soţia omului de afaceri Florin Andronescu, potrivit zf.ro.

Sursa: Adevarul

Braila: unicul centru de tratament complet al glaucomului din ţară

Unicul centru de tratament complet al glaucomului din ţară, amenajat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, a fost inaugurat duminică, în prezenţa vicepreşedintelui Societăţii Naţionale de Glaucom, Gabriel Ştefan. Centrul Judeţean de Glaucom este o investiţie în valoare de peste 200 mii de euro, realizată în exclusivitate din bugetul Consiliului Judeţean Brăila, dotările pentru diagnosticarea şi tratarea glaucomului fiind la nivelul anului 2011.

Sursa: Monitorul de Galati

Mangalia: Sanatoriu cu cel mai modern SPA din sudul litoralului

Pana nu demult, se discuta despre desfiintarea Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia si transformarea lui intr-o sectie exterioara a unitatii similare de la Techirghiol. Conducerea unitatii a subliniat, in repetate randuri, ca masura va duce la distrugerea renumelui national si international pe care Sanatoriul Balnear Mangalia si l-a creat in cei 50 de ani de cand functioneaza. Pentru a demonstra ca mai sunt multe de oferit pacientilor, ieri, a fost inaugurat un nou segment de servicii: un Centru de SPA, relaxare si wellnes. „Evenimentele din lunile trecute ne-au dat de gandit si ne-am spus ca nu trebuie sa ne plangem, ci sa reusim sa traim si in urmatorii 50 de ani”, a afirmat dr. Laura Maria Condur, managerul sanatoriului.

Sursa: News Mangalia

Alte inaugurari: o clinica privata la Tulcea, investiţii de două miliarde în secţia de Pediatrie a Spitalului Orăşenesc Sebiş, primul magazin Emporio Armani la Bucuresti si parcare noua la Aeroportul International din Cluj.

 

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.