Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Află cum vor elevii să schimbe școala. Votează ideea preferată!

0

Dacă de mâine şcoala ar spune Da diversității, cum ar fi? Peste 200 de elevi de liceu şi gimnaziu, peste 60 de profesori şi tot atâtea instituții de învăţământ și-au exprimat opiniile cu privire la această întrebare în cadrul concursului creativ “Şi pe noi nu ne întrebaţi?”, ideile acestora putând fi votate online până la data de 1 septembrie pe site-ul proiectului. sipenoinuneintrebati.romanobutiq.ro/voteaza-echipa-favorita

Dreptul la educaţie pentru copiii cu dizabilităţi, ore de educaţie sexuală în programa şcolară, soluţii pentru probleme precum subfinanţarea unităţilor de învăţământ, marginalizarea tinerilor de etnie romă în şcoală, impactul divorţului şi al mediului familial asupra dezvoltării adolescentului, discriminare în școală pe criterii fizice, etnice, religioase sau materiale, lipsa de creativitate în rândul tinerilor ca efect al sistemului de învăţământ românesc sau obligativitatea unor materii de care elevii nu sunt interesaţi sunt doar câteva dintre temele abordate. Opiniile au fost exprimate într-un mod original, elevii realizând produse creative diverse: filmulețe, eseuri, fotografii, desene care pot fi vizualizate pe site-ul competiției. Concursul “Si pe noi nu ne întrebați?” este organizat de Asociația Romano ButiQ, în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică.

 

“Prin acest proiect dorim să vedem cum percep elevii diferenţele din şcoală şi societate şi care sunt soluţiile propuse de aceştia, mai ales atunci când diferenţele nasc controverse şi probleme.  Ne bucură foarte mult faptul că am reuşit să stimulăm participarea şi solidaritatea civică a elevilor şi să strângem în jurul acestei inițiative peste 200 de elevi care au arătat că le pasă de ceea ce se întâmplă în jurul lor și care sunt dispuși să spună DA diversităţii. Spaţiul de exprimare a fost concursul “Şi pe noi nu ne întrebaţi?” unde, vorbind despre prejudecăți, participanții au încercat, la rândul lor, să combată o prejudecată, aceea prin care tinerii  sunt percepuţi drept factori pasivi, lipsiţi de opinii relevante, atunci când vine vorba de soarta lor.” Andreea Pătru, manager de proiect.

Timp de o lună, ideile înscrise în concurs vor putea fi votate online pe site-ul proiectului sipenoinuneintrebati.romanobutiq.ro.

La sfârşitul paginii de profil a fiecărei echipe se află butonul “like” prin intermediul căruia ideile pot fi votate de utilizatorii rețelei sociale Facebook. Voturile exprimate online reprezintă 50% din punctajul final al fiecărei echipe, 50% urmând să reprezinte votul juriului. Premiile puse în joc sunt două camere video și zece locuri pe scena unei conferințe naționale, unde câștigătorii au șansa să-și spună punctul de vedere în fața factorilor de decizie și a actorilor relevanți din domeniul educației.

Membrii echipelor câştigătoare vor construi împreună o Cartă Albă care să reprezinte generaţia actuală, iar mandatarii acestora vor fi invitați să participe la o conferință națională programată să aibă loc în toamna acestui an, alături de reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, cadre didactice, reprezentanți ai societății civile şi oameni de afaceri.

Proiectul “Și pe noi nu ne întrebați?” este implementat de Asociația Romano ButiQ și CeRe, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică,  program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank și administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul este susținut de Ministerul Educației Naționale și Școala de Valori.

si pe noi nu ne intrebati

Romano ButiQ

Asociaţia ,,Romano ButiQ”  a fost înfiinţată în data de 18 aprilie 2011 cu scopul promovării nondiscriminării prin desfăşurarea unor activităţi culturale şi educative. Obiectivul principal al Asociației Romano ButiQ este de a dezvoltă şi promova, în ţară şi în străinătate, moştenirea culturală şi artistică a comunităţilor vulnerabile, multiculturale şi etnice/interetnice, în special a comunităţii romilor din România şi a persoanelor aflate în situaţii de risc de discriminare sau excludere socială, precum şi sprijinirea comunităţilor vulnerabile pentru dezvoltarea capacităţii membrilor lor de a realiza activităţi care să contribuie la bunăstarea acestora.

CeRe

CeRe actionează pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor şi dorinţelor actorilor sociali. În viziunea noastră, organizaţiile neguvernamentale, cetăţenii şi instituţiile publice îşi asumă responsabilitatea participării publice şi îşi exercită drepturile asociate acesteia. Considerăm că participarea publică este un principiu esenţial al bunei guvernări.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.