Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A fost demarat programul „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”

0

Habitat for Humanity România a demarat programul „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”

 –

 Habitat for Humanity România a demarat programul Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”, prin care îşi propune identificarea, analiza si eliminarea riscurilor la care sunt expuse comunităţi din 7 judeţe cu cel mai ridicat grad de risc la dezastre, prin implicarea directă a familiilor, a autorităţilor locale şi a companiilor din mediul privat pentru a genera împreună soluţii capabile să reducă riscul. În baza unui program de evaluare vor fi implementate acţiuni specifice de sprijin al celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social şi economic, prin activitati de pregatire impotriva riscurilor, consolidare si protejare a locuintelor şi educaţie de constientizare si prevenire a calamităţilor.

 

Conform European EM-Dat*, 2.899.421 de români pot fi afectaţi direct, oricând, de dezastre. Tipurile de risc la care sunt expuşi românii sunt: inundanţiile (potrivit Institutul Naţional de Hidrologie şi Administrare a Apelor anual există cel puţin 3 luni în care se înregistrează treceri ale debitelor peste cotele de atenţie sau chiar de apărare în principalele bazine hidrografice din ţară) şi cutremure de magnitudine mare (zonele seismice includ peste 60 % din populaţia României). Preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcăru, avertizează că probabilitatea ca un seism cu magnitudinea de aproximativ 7 sa loveasca ţara noastră până la finele anului 2013 este foarte mare.

 

Printre cele mai importante cauze care duc la creşterea gradului de vulnerabilitate şi expunerea comunităţilor la situaţii de risc ridicat se numără: nivelul de vulnerabilitate socială şi economică ridicată: 7,5% – peste 2 milioane de români trăiesc cu venituri sub pragul de sărăcie; sisteme de prevenire şi reducere a riscurilor deficitare; creşterea demografică în mediul urban şi scăderea investiţiilor în infrastructura rurală; menţinerea managementului dezastrelor la nivelul autorităţilor şi neimplicarea comunităţilor; necunoaşterea tipurilor de riscuri şi a efectelor acestora; necunoaşterea prevederilor legale referitoare la asigurările obligatorii împotriva dezastrelor; lipsa investiţiilor structurale în reducerea dezastrelor (ex. îndiguiri, perdele verzi de protecţie); necunoaşterea de către proprietarii de locuinte a soluţiilor tehnice care pot fi încorporate în construcţia sau consolidarea locuinţelor pentru a le face mai rezistente şi lipsa totală a unei culturi a riscului.

 

Habitat for Humanity România îşi propune să participe activ la dezvoltarea unei culturi a riscului în România, care să promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor şi combaterea factorilor care generează aceste riscuri, prevenirea şi pregătirea populaţiei prin implicarea activă a comunităţilor.

 

Din punct de vedere economic, prevenirea şi pregătirea comunităţilor să facă faţă dezastrelor este mai eficientă, mai ieftină şi mai durabilă în comparaţie cu eforturile şi costurile de reconstrucţie. Fiecare 1 euro investit în prevenire salvează 7 euro investiţi în răspunsul la dezastre.

 

Soluţia propusă de Habitat for Humanity România este acest program pe care organizatia îl va derula în perioada aprilie-septembrie 2012. Beneficiari direcţi vor fi 2.250 de familii asistate şi 70 de angajaţi din primării, iar beneficiari indirecţi vor fi 25.000 de oameni din comunităţile în care Habitat for Humanity România va interveni.
Partener principal în acest program va fi şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), iar partener consultativ va fi Institutul Naţional de Hidrologie şi Administrare a Apelor.

„Acest proiect este o premieră în ţara noastră şi dorim să invităm companiile si mediul privat să ne susţină în iniţiativa de a  dezvolta o cultură a riscului în România. Metodologia Habitat for Humanity presupune responsabilizarea beneficiarilor, implicarea comunităţii şi a voluntarilor într-un proces incremental, care să ducă nu doar la rezolvarea punctuală a unei probleme, ci la transformarea beneficiarului, a comunităţii în ansamblu”, a declarat Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse şi Comunicare.

 

Obiectivele acestui program sunt:

  • Evaluarea gradului de vulnerabilitate a locuinţelor şi stabilirea profilului de risc a 70 de comunităţi din 7 judeţe.
  • Organizarea unei campanii de prevenire şi reducere a riscului la dezastre prin furnizarea de asistenţă tehnică autorităţilor relevante din 5 judeţe,  informarea şi educarea populaţiei din cele mai expuse comunităţi.
  • Asistarea unui număr de cel putin 200 de familii în pregătirea planurilor preventive şi încorporarea măsurilor de reducere a riscului de dezastre în locuinţele lor prin sprijin în efectuarea consolidărilor/reabilitărilor locuinţelor.
  • Campanie de comunicare pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la măsurile pe care să le adopte pentru a reduce riscul şi efectele dezastrelor (inundaţii, cutremure, accidente tehnologice).

Mai multe informații despre program pe www.habitat.ro

Habitat for Humanity România, prin „Statutul de Utilitate Publică” obtinut in 2008, speră că în baza principiului subsidiarităţii, va putea prelua parte din responsabilităţile autorităţilor publice în probleme de răspuns la dezastru legate de prevenţie şi reconstrucţie.

 

Este singura organizaţie internaţională prezentă în România care desfăşoară activităţi în domeniul locuirii în mod integrat, adresează serviciile sale tuturor grupurilor vulnerabile (familii monoparentale, persoane cu dizabilităţi, grupuri marginalizate, persoane vârstnice, şomeri şi familii cu venituri sub salariul minim pe economie). În 2011 a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care îi conferă sprijinul necesar în sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre şi al intervenţiilor de urgenţă, precum şi accesul la resurse şi informaţii oficiale (hărţi, date statistice, resurse umane).

În 2010 Habitat for Humanity România a încheiat cu succes un proiect integrat “multi location” de răspuns la dezastre, care a primit recunoaştere internaţională din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR şi a fost inclus în catalogul celor mai bune 17 proiecte de răspuns la dezastru din lume în 2010, publicat pe siteul oficial sheltercasestudies.org/shelterprojects2010.html.

Prin programul de Răspuns la Dezastre, Habitat for Humanity România a asistat din 2005 până în prezent 1.271 de familii din judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Dolj, Galaţi, Neamţ şi Vrancea.

Ca parteneri media, s-au alăturat programului „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”: CSRmedia, LumeBună, Acționăm Responsabil, RomâniaPozitivă, Open Times, Monopoly Media și Spectacular.

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg Globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 2.300 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava.

*Sursa: http://www.preventionweb.net/english/countries/statistics/risk.php?cid=141

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.