7 ganduri despre SCHIMBARE

0

7 ganduri despre schimbare

Ganduri semifilozofice de la un nefilozof, Duminica dupa masa in drum de la Constanta la Bucuresti.

1. Schimbarea in general este o sora mai mare a schimbarii hainelor.

Cu cat iti place mai mult o haina cu atat iti este mai greu sa o schimbi cu alta. La un moment dat, uzata fiind, haina da semne de oboseala. Dar tu – increzator in puterea tricoului tau de a se reinventa refuzi sa-l inlocuiesti cu o ruda mai proaspata. Apoi, dupa o vreme, parasind zona de confort, cauti cu disperare o alta haina, dar care sa semene leit cu vechiul tau tricou.

2. Schimbare pare ca este un fel de echilibru dinamic intre ceea ce iti este comod si ceea ce este dorit mai mult decat comod. Daca te fortezi prea devreme nu esti pregatit, iar daca amani prea mult timp schimbarea, comoditatea zonei tale de siguranta nu mai e de ajuns…

3. Schimbarea este un cal de curse dornic de relaxare. Sau un melc in casa lui. Schimbarea pare sa fie ceva dorit si stiut inainte de avut. Daca ignoram putin reperul timp, schimbarea nu este altceva decat propria realitate transformata. In Siddhartha lui Hesse fluviul curge, lasandu-te sa intelegi ca totul este acum si aici. Si schimbarea si inainte si dupa. De fapt, paradoxul este ca in schimbare nu prea mai exista “inainte” si “dupa”…

4. Pe de alta parte, schimbarea pare sa fie si ea o forma de rezistenta. La neschimbare.  Schimbarea poate sa fie sabia din fata ta sau din mana ta. Cu schimbarea ai de-a face in aproape fiecare clipa. Si cand te opui schimbarii – de fapt esti parte din schimbare prin simpla modificare a reperelor ei.

5. Schimbarea este un fapt pe la noi prin romanika. Orasele se schimba, oamenii totusi se schimba. Timisoara este diferita, Sibiul este o altfel de Capitala, Bucurestiul se schimba. Depinde de care parte a schimbarii te gasesti – abia atunci poti sa spui in ce sens este schimbarea, buna sau rea. Un tanar poate sa se bucure de teraseele din Centrul Istoric Bucuresti, in vreme ce un mestesugar batran deplange pierderea meseriei lui pe strazile vechi ale capitalei.

6. Schimbarea este rezultatul unui neajuns sau a unei frustrari canalizate in ceva constructiv. Sau macar activ, daca nu constructiv.

7. Schimbarea pare-se ca se intampla si fara stirea ta. Atunci cand schimbarea devine un status constant, ramane o singura intrebare: Ce este schimbarea?

PS: para este un super fruct, stiati? 🙂

text si foto Florin Ghinda

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează