7 ganduri despre Romania privita din afara

0

Ganduri semifilosofice de la un nefilosof, Duminica dupa masa in Praga.

1. Ce invatam din povestea Japoniei? La ei jeleste demnitatea, calmul si puterea de a rezista dezastrului. La noi musteste dichisul politicului si ranjeste irelevantul si columbitele. Parca dorim sa nu vedem esentialul…Dar vedem mult show. “Tocsou”.

2. Central Estearn Europe nu pare sa aiba o legatura prea spornica cu Romania. Dupa o vizita in Praga iti dai seama ce cale lunga ai de facut. Vestea buna este ca ai drum lung si potential de construit, ganduri de infaptuit. Numai sa nu aiba soarta autostrazilor…

3. Ne-am mai civilizat / integrat. Hoardele de romani scapatele prin magazinele Vestului de acum 5 ani s-au potolit. Suntem mai integrati in peisaj, mai putin hamesiti, mai asezati, mai putin vizibili (in sens bun). Parca si la aeroport, in drum spre casa nu mai stau lucrurile chiar asa de tragic. E de bine.

4. Te bucuri cand auzi muzica romaneasca in magazinele internationale din afara tarii. Fie ea Akcent sau Inna, muzica. Sentimentul de apartenenta si mandrie se cultiva. Ingredientele de baza trebuie sa le ai, dar nu e suficient. E bine sa ai cadrul necesar, sa “grow in you”. Nu poti brusc sa te trezesti dimineata. Ai nevoie de un cumul de factori si realitati, fara figuratie.

Patriotismul “cool” se construieste treptat, calm si realist. Nu cu accese bolnave de nationalism excesiv, dar nici cu dorinte de a sterge tablita cu “Romania”.

5. Romanul normal se creste, nu devine brusc. Se dospeste, se coace la foc bland. E nevoie de timp sa faci un cozonac bun. Nu poti sa pacalesti reteta. Si nici istoria. Si nici sa ascunzi bubele in spatele unor pretentii conjuncturale.

Dar poti sa-ti picuri constant clincatul unui “wish list”. Si sa si faci ceva in acest sens. Constant, cu timp si cu dorinta de mai bine.

6. Nu prea poti sa schimbi “moda”. Ieri cu rusii, azi cu francezii, maine cu nemtii si tot asa. E bine sa te hotarasti cum esti si care e moda ta.

7. Daca ai chef de pietonal si viata de strada, civilizatie si frumos, comercial, dar si ascuns – o tura de Praga nu strica deloc. Ajuta din plin la sanatatea mentala si la linistea ochiului.

PS: Iti plac tramvaiele?

foto si text Florin Ghinda, 20 martie 2011 (Praga)


Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează