Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

7 ganduri despre INCREDERE, Duminica seara

0

Ganduri semifilosofice de la un nefilosof, Duminica, seara, in Bucuresti.

1. Increderea pare sa fie o oglinda. Sau o proiectie a ceea ce esti sau a ceea ce vrei de la tine. Increderea atunci cand o ai iti place sa o afisezi in lume. Sau macar sa stai cu ea la un pahar de vorba. Uneori doar voi doi. Atunci cand nu o simti intocmai alaturi de tine, o ascunzi. Argumentele sunt un bun paravan, nu? Putem spune ca increderea este un fel de pasare? Autentica si libera, daca o ai cu tine. Si o cioara vopsita pe gard – daca nu o ai.

2. Increderea pare sa fie raportul dintre puterea ta si austeritatea gandurilor despre tine sau a dorintelor despre tine. Cu cat gandurile si dorintele despre tine sunt mai mari in raport cu forta, cu puterea ta – cu atat increderea este mai ….potentiala. Dar nu reala.

Oare cat de multa incredere avem in noi ca romani?

Increderea pare sa fie standardul de putere. Sau de slabiciune. Este printre ultimele foite de ceapa care ne incalzeste sufletul. Alaturi de curaj, increderea joaca un rol determinant in actiune. Daca avem incredere in noi in context romanesc facem lucruri aici …sau schimbam contextul. Il inlocuim cu unul american, francez, german sau de alta natie. Daca nu avem incredere in noi, ignoram, suferim, batjocorim sau …radem artificial. Radem a plans.

3. Increderea sadeste un soi de speranta. Fara mininum de incredere probabil ca e mai greu sa existe speranta. Probabil ca de asta se spune ca atunci cand speranta moare – moare totul – caci increderea este nula. Speranta este forma inconstienta, forma nerostita a increderii? Speranta e un fel de incredere nenascuta?

Ne bucuram puternic la un succes romanesc. La vreo medalie olimpica, la vreun premiu cinematografic sau la vreun talent descoperit de curand la “Romanii au talent”.  Instinctual cautam increderea in elementul romanesc. Atunci cand apare la orizont, insa, o privim cu suspiciune, o intrebam de sanatate si o verificam sa vedem daca nu a gresit adresa. Si ne asiguram ca nu a trisat pe undeva, pe parcurs. Suna cunoscut?

4. Increderea este o forma de a infrunta frica. Oare? (Multumesc Alexandra pentru convesatie!) Cat de multa frica avem in fata potentialului esec? Cat de mult ne-am obisnuit cu esecul noi, ca romani? Oare increderea slabita si pitita s-a refugiat in stilul nostru umoristic? In bancurile cu Bula? Sau in “caterinca” la joasa speta? Sau in hainele “descurcaretului” pur sange autohton?

5. Lipsa de increderea este un drob de sare. Oare suntem la gradul la care lipsa de incredere in noi ne hraneste sindromul national al drobului de sare care cade neincetat peste noi? (Observatie: in urma cu ceva timp statea sa cada. Acum cade drobul. Mai mult – pare ca este un munte de sare. Ce frumos, macar suntem bogati in sare:.).

6. Increderea vine si din curaj, corect? Mai putin din argumente, dar se hraneste din ele. Evident, increderea se dezvolta si prin exemple, argumente si prin munca. Prin cele 10 000 de ore de experienta pe un subiect, spune Malcolm Gladwell. Dar totusi, sursa incredererii pare sa fie curajul. Daca insasi acest argument este corect, atunci increderea este mai degraba o simtire.

7. Increderea este o simtire si poate sa fie si o proiectie. Un vis. De multe ori – increderea este un vis. De unde poate sa vina increderea in noi – ca romani? Dintr-un vis? Dintr-un standard dorit, dar nesperat de atins? Avem – oare – vreo proiectie la nivel de discurs public in Romania? Avem un „wishlist” cu sanse reale de implementare? Avem vreo viziune spre care sa visam ? Ca mai apoi sa cerem un legamant real cu realitatea? Adica un plan, o actiune. “Pe bune“ de implementat.

Dan Puric vorbeste despre existenta unui Om Frumos, a unui spirit romanesc cu sanse de frumusete. Si vorbeste interesant – e adevarat in context puternic ortodox, daca vrei si poti sa accepti universul propus in aceste coordonate.

Dar cine-l viseaza? Cine-l doreste? Cine-l comunica? Pe el, pe Omul Frumos. Un fel de Fat Frumos al vremurilor noastre, un fel de “Heroes” mioritic.

PS 1: Probabil ca increderea poate sa puna semintele unei povesti pentru acest Om Frumos. Increderea poate sa construiasca oameni in jurul unei idei. Daca ea exista. Daca ea este visata, promovata si dorita cu adevarat.

PS 2: Sa avem saptamana buna!

Florin Ghinda, februarie 2011


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.