Ganduri semifilosofice de la un nefilosof. Comunitatea pare un lucru simplu. Dar ce inseamna o comunitate? (text Florin Ghinda, februarie 2011)
1. Comunitate inseamna duminica in piata mare. Si pranzul in familie. Insemna covrigi calzi in vreme de februarie. Si caldura intre oameni. Insemna curatenie. Si bun simt la parcare. Si la vorba. Comunitatea pare ca stie ritualul lucrurilor bine facute la fel de-o vesnicie.
2. Comunitate mai inseamna implicare. Implicare in problemele si bucuriile locului. Mai inseamna drum curat, lumina si curatenie. Mai inseamna si reguli, dar si amenzi. Ciorapi si vise, vorba lui Andrei Plesu.
3. Comunitate mai inseamna dorul oamenilor de comunitate. Citadela este formata din cladiri si strazi, dar si din dorinta oamenilor de a fi parte din ceva, scrie Antoine de Saint -Exupery.
4. Comunitatea pare sa fie un drum, nu neaparat o destinatie. Comunitatea pare sa fie un corp viu, pulsand de energie si schimbare. Dar pare ca stie ce e al ei. Comunitatea pare ca vrea schimbare, dar in contextul ADN-ului neschimbat. Comunitatea pare ca isi schimba hainele uneori, dar calapodul ba. Recunosti relativ usor o comunitate. In privirile oamenilor, in relaxare sau dimpotriva in actiune, in felul in care se raporteaza la acelasi reper.
5. Comunitatea pare sa fie o discutie la cafea despre fotbal, politica si sport. Dar si despre urgentele si oportunitatile cetatii. Si da, comunitatea pare sa fie cetate. Sau oricum un spatiu mai mic. Triburile sunt oare comunitate?
6. Comunitatea inseamna aderenta. Inseamna o forma de conformism la ceea ce majoritatea decide. O forma de respect pentru colectivitate. Dar pare ca nu este obedienta la reguli fara dezbatere. Comunitatea pare sa fie spatiul de discutie de la fieraria lui Iocan. Din Morometii. Totusi nu e simtul comun. Nu e o dezbaterea controlata numai de puterea argumentelor. Comunitatea pare sa aiba un simt etic nescris si de-dezbatut. Caci altfel ar fi un spatiu al dezbaterii schimbator dupa cum e puterea argumentelor. Ca vantul. Ori comunitatea pare ca dainuie mai mult. E peste timp. E mai mult.
“Simtul etic e fata de simtul comun ceea ce e insomnia fata de somnambulism: o ne-adormire contemplativa, opusa adormirii active din jur.” (Andrei Plesu, Minima Moralia)
7. Comunitatea insemna simboluri. Si aderenta la ele. Si mandria de ele. Comunitate are misterul simbolului. Si-l apara. Dar pare ca nu-l explica. Doar il aseaza intr-o penumbra. Suficient cat sa-l vezi si sa-l adulmeci, insuficient pentru a-l intelege total daca nu esti parte din acea comunitate.
Comunitatea mai are si un pic de magie. Si un pic de interzis. Ceva ce poti sa vezi, dar nu poti sa fotografiezi. Poti sa simti, dar nu poti sa iei cu tine.
————————————————————————————————————————————
PS: vinul ajuta la pofta de mancare, nu? 🙂