Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

7 ganduri despre COMUNITATE, la pranz, Duminica in Sibiu

0

Ganduri semifilosofice de la un nefilosof. Comunitatea pare un lucru simplu. Dar ce inseamna o comunitate? (text Florin Ghinda, februarie 2011)

1. Comunitate inseamna duminica in piata mare. Si pranzul in familie. Insemna covrigi calzi in vreme de februarie. Si caldura intre oameni. Insemna curatenie. Si bun simt la parcare. Si la vorba. Comunitatea pare ca stie ritualul lucrurilor bine facute la fel de-o vesnicie.

2. Comunitate mai inseamna implicare. Implicare in problemele si bucuriile locului. Mai inseamna drum curat, lumina si curatenie. Mai inseamna si reguli, dar  si amenzi. Ciorapi si vise, vorba lui Andrei Plesu.

3. Comunitate mai inseamna dorul oamenilor de comunitate. Citadela este formata din cladiri si strazi, dar si din dorinta oamenilor de a fi parte din ceva, scrie Antoine de Saint -Exupery.

4. Comunitatea pare sa fie un drum, nu neaparat o destinatie. Comunitatea pare sa fie un corp viu, pulsand de energie si schimbare. Dar pare ca stie ce e al ei. Comunitatea pare ca vrea schimbare, dar in contextul ADN-ului neschimbat. Comunitatea pare ca isi schimba hainele uneori, dar calapodul ba. Recunosti relativ usor o comunitate. In privirile oamenilor, in relaxare sau dimpotriva in actiune, in felul in care se raporteaza la acelasi reper.

5. Comunitatea pare sa fie o discutie la cafea despre fotbal, politica si sport. Dar si despre urgentele si oportunitatile cetatii. Si da, comunitatea pare sa fie cetate. Sau oricum un spatiu mai mic. Triburile sunt oare comunitate?

6. Comunitatea inseamna aderenta. Inseamna o forma de conformism la ceea ce majoritatea decide. O forma de respect pentru colectivitate. Dar pare ca nu este obedienta la reguli fara dezbatere. Comunitatea pare sa fie spatiul de discutie de la fieraria lui Iocan. Din Morometii. Totusi nu e simtul comun. Nu e o dezbaterea controlata numai de puterea argumentelor. Comunitatea pare sa aiba un simt etic nescris si de-dezbatut. Caci altfel ar fi un spatiu al dezbaterii schimbator dupa cum e puterea argumentelor. Ca vantul. Ori comunitatea pare ca dainuie mai mult. E peste timp. E mai mult.

“Simtul etic e fata de simtul comun ceea ce e insomnia fata de somnambulism: o ne-adormire contemplativa, opusa adormirii active din jur.” (Andrei Plesu, Minima Moralia)

7. Comunitatea insemna simboluri. Si aderenta la ele. Si mandria de ele. Comunitate are misterul simbolului. Si-l apara. Dar pare ca nu-l explica. Doar il aseaza intr-o penumbra. Suficient cat sa-l vezi si sa-l adulmeci, insuficient pentru a-l intelege total daca nu esti parte din acea comunitate.

Comunitatea mai are si un pic de magie. Si un pic de interzis. Ceva ce poti sa vezi, dar nu poti sa fotografiezi. Poti sa simti, dar nu poti sa iei cu tine.

————————————————————————————————————————————

PS: vinul ajuta la pofta de mancare, nu? 🙂


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.