Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

6 organizaţii românești se numără prin câştigătorii Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011! Afla cine!

2

Şase organizaţii din România se numără prin câştigătorii Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011

Fundaţia pentru Asistenţă Socială şi Tineret Săcele, Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale Câmpia Turzii, Organizaţia Umanitară Concordia Ploieşti, Asociatia Pro Democraţia Clubul Timisoara, Asociaţia ACCEPT Bucureşti, Asociaţia Culturală TURN Timişoara au fost premiate la Praga, în cadrul ceremoniei finale a Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011. Cele şase organizaţii vor primi câte un premiu în valoare de 16,000 euro fiecare precum şi numeroase alte beneficii. De asemenea, proiectul “Brutăria Concordia” realizat de Organizaţia Umanitară Concordia, Bucureşti a primit un premiu special din partea angajaţilor Grupului Erste.

Proiectele câştigătoare din România:
Case mai Bune (Better Homes) – Fundaţia pentru Asistenţă Socială şi Tineret (F.A.S.T.), Săcele

Close to School – Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Câmpia Turzii

Brutăria CONCORDIA – Organizaţia Umanitară Concordia, Bucureşti

Democraţia la Pădureni – Asociatia Pro Democraţia Clubul Timisoara

Diversitatea, realitatea din jurul nostru! – Asociaţia ACCEPT, Bucureşti

International Romani Art Festival – Asociaţia Culturală TURN, Timişoara

Pentru două zile, capitala  Republicii Cehe a fost centrul integrării sociale, găzduind organizaţii din 12 ţări ale Europei Centrale şi de Est (Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia). Peste 650 de reprezentanţi ai societăţii civile, mediului de afaceri şi organizaţii media s-au reunit pe 20 iunie la Barrandov Studios pentru a-i aclama pe câştigătorii acestei ediţii.

În afara categoriilor de premii anunţate anterior, au fost acordate de asemenea şase premii speciale: două de către juriu, trei de către toate cele 132 de organizaţii finaliste care au votat cele mai bune proiecte din rândul lor (premiate cu câte 15,000 euro fiecare) şi unul de către angajaţii Grupului Erste care şi-au desemnat de asemenea proiectul favorit.

 

Andreas Treichl, preşedintele board-ului Fundaţiei ERSTE şi CEO al Erste Group, a înmânat premiul cel mare. “Am iniţiat acest Premiu în 2007, întrucât noi credem în existenţa unei societăţi fără prejudecăţi şi cu drepturi egale pentru toţi. Pentru a crea o astfel de societate, trebuie să contribuim cu toţii. Aceste organizaţii câştigătoare îşi dedică întreaga activitate atingerii acestui obiectiv. Ce putem noi să facem este să oferim o recunoaştere publică a dedicării lor şi rezultatelor deosebite pe care le-au obţinut şi să încercăm să le urmăm exemplul”, a spus Treichl.

 

Cei 36 de câştigători vor beneficia de premii totale în valoare de 613,000 EUR, în timp ce toate cele 132 organizaţii finaliste vor primi numeroase beneficii precum: suport de PR asigurat de consultanţi specializaţi în relaţii publice, cu finanţarea Fundaţiei ERSTE pe o perioadă de doi ani; participare la workshop-uri care să le permită dezvoltarea diverselor competenţe (dezvoltarea de afaceri sociale ca alternativă de finanţare, devoltarea de aptitudini de relaţionare cu mass media, dobândirea de aptitudini în zona de social media); promovare în cadrul Reţelei de Integrare Socială a Fundaţiei ERSTE (www.socialintegration.org/network), o bază de date interactivă cu proiecte de bună practică din ţările Europei Centrale şi de Est, al cărui scop este de a atrage atenţia potenţialilor finanţatori, conectând sectorul non-profit şi sectorul comercial.

Juriul Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011 a fost alcătuit din 18 experţi în probleme legate de integrare socială: Haris Pašović (Bosnia şi Herţegovina), Andrea Feldman (Croaţia), Terezie Hradilková (Republica Cehă), Maria Nemenyi (Ungaria), Shkëlzen Maliqi (Kosovo), Vladimir Milčin (Macedonia), Marija Todorovska (La Strada, organizaţie câştigătoare EFASI 2009, Macedonia), Corina Cepoi (Republic Moldova), Mihajlo Jovović (Montenegru), Dana Deac (România), Miljenko Dereta (Serbia), Martin Bútora (Republica Slovacă), Vlasta Jalušič (Slovenia), Franz Salm-Reifferscheidt (membru al Board-ului Fundaţiei ERSTE), Andrew Baker, Francis Davis, Sandra Pralong (expert international), Franz Karl Prüller (expert regional).

Pentru mai multe detalii despre Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială vă rugăm accesaţi: www.integrationaward.org

—–

Fundaţia ERSTE:

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE deţine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea  societăţii civile din Austria şi Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere  informaţii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe : Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

Informaţii despre proiectele câştigătoare:

Premiul cel mare: (€40,000): Centrul de adăpost şi consiliere pentru femei şi copii victime ale violenţei (Croaţia)

Adăpostul pentru Femei din Zagreb (AZKZ) a fost extrem de influent în sprijinirea victimelor violenţei domestice din Croaţia. Femeile şi copiii afectaţi de acest flagel social primesc găzduire şi sprijin din partea experţilor în vederea recuperării şi reluării unui trai normal. Potrivit celor mai înalte standarde internaţionale, „Centrul de adăpost şi consiliere pentru femei şi copii victime ale violenţei” este un proiect de succes. Acesta are o rată de succes de peste 90% în prevenirea recidivelor; femeile adăpostite aici au fost capabile să se autosusţină şi să-şi susţină, de asemenea, copiii în momentul în care au părăsit adăpostul. Începând din anii ’80 când violenţa domestică era un fenomen ignorat din punct de vedere legal şi nu existau prevederi legale care să protejeze victimele, AZKZ a apărat drepturile femeilor la o viaţă fără violenţă.

 

Premiul al doilea (€30,000): Agenţia de Presă pentru Romi (Republica Slovacă)

“Agenţia de Presă pentru romi” contorizează relatările negative – datorate în mare măsură lipsei de informaţii – despre populaţia de etnie romă din Slovacia. Prima etapă în stabilirea acestei agenţii a implicat identificarea unor reprezentanţi ai populaţiei de etnie romă dornici să-şi finalizeze studiile şi să urmeze o carieră în media. Odată cu stabilirea unui birou editorial, noii jurnaliştii, special pregătiţi în acest scop, au putut să  aducă mai multă obiectivitate în relatările despre populaţia de etnie romă. Ei au reprezentat, în acelaşi timp, adevărate modele pentru tinerii de etnie romă, inspirându-i să urmeze aceeaşi cale. Eforturile agenţiei au determinat o creştere semnificativă a utilizării limbii romanes la radio-ul şi televiziunea solvacă. În mod inovator, a reuşit să ducă lupta pentru egalitate a populaţiei de etnie romă în noi sfere ale societăţii, cum ar fi profesiile din clasa de mijloc, contribuind nu doar la integrarea comunităţii dar şi la investirea ei cu mai multă putere în societate.

Premiul al treilea (€20,000): Adăpostul pentru personae fără adăpost “Roses of Saint Francis” din Rijeka (Croaţia)

 

Într-o ţară care ignoră existenţa persoanelor fără adăpost, adăpostul “Roses of Saint Francis” din Rijeka este o resursă vitală. Înfiinţat de Ordinul Franciscan, acesta este deschis 24 de ore pe zi şi oferă un program complet de resocializare. Persoanele fără adăpost (din diverse motive: dependenţă, stare psihologică sau de sănătate precară) sunt ajutate să redevină membri ai societăţii şi să fie respectaţi ca atare. O echipă de experţi şi voluntari rulează acest program care implică activităţi creative şi terapie de grup. Aproximativ 60% dintre cei care au trecut prin adăpost au fost re-socializaţi, mulţi găsindu-şi de lucru şi un cămin unde să stea. Promovarea problematicilor legate de persoanele fără adăpost a fost unul dintre obiectivele cheie ale proiectului, îndeplinite până acum cu success.

Douăzeci şi opt de menţiuni de onoare (în valoare de €16,000 fiecare) au fost acordate următoarelor proiecte (de la locul patru la locul 31, în ordinea alfabetică a ţărilor de origine):

 

Bosnia şi Herţegovina

Delta Project – Centrul pentru Educaţie Dramatică, Mostar

Reabilitarea şi Reintegrarea victimelor minelor antipersonal prin sporturi acvatice – Eco Sports Group, Sarajevo

Integration Socială a tinerilor din Podrinja – IPAK – Tinerii construiesc Viitorul, Tuzla

Festivalul de Cultură pentru tineri 2010 – Bridge of Peace, Prijedor

Croaţia

Scufundări pentru Persoane cu Dizabilităţi – Clubul de Scufundari “GeRonimo”, Zagreb

Kosovo

Integrarea în societate a copiilor cu autism – United for Autism, Pristina

SOS Noua grădiniţă – SOS Satele Copiilor, Pristina

Macedonia

Minţile creative generează oportunităţi de muncă – Biblioteca Publică Municipală Miladinovci Brothers”, Radovis

Parteneriat social pentru o societate responsabilă – Polio Plus, Skopje

 

Moldova

Incluziunea educaţională pentru copiii cu dizabilităţi din Republica Moldova – Centrul HOPE, Chisinau

Republica Cehă

“Fair School” – Liga pentru Drepturile Omului, Brno

De la o instituţie la o firmă şi un apartament – JURTA, Děčín – Nebočady

Suntem toţi responsabili – Organizaţia “Assistance”, Praga

Republica Slovacă

Teatrul social – un instrument împotriva sărăciei şi excluziunii sociale – The Theatre without Home, Bratislava
România

Case mai Bune (Better Homes) – Fundaţia pentru Asistenţă Socială şi Tineret (F.A.S.T.), Săcele

Close to School – Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Câmpia Turzii

Brutăria CONCORDIA – Organizaţia Umanitară Concordia, Bucureşti

Democraţia la Pădureni – Asociatia Pro Democraţia Clubul Timisoara

Diversitatea, realitatea din jurul nostru! – Asociaţia ACCEPT, Bucureşti

International Romani Art Festival – Asociaţia Culturală TURN, Timişoara

Serbia

Mod de viaţă asistat – Half Way There, Pančevo

Vârsta a treia – Asociaţia pentru dezvoltare locală Kamenica, Nis

Cu sănătate, împotriva sărăciei – Asociaţia persoanelor cu nevoi speciale şi părinţilor copiilor cu nevoi speciale, Kruševac

Ungaria

Bódvalenke Fresco Village – Fundaţia de ajutor a bisericii reformate ungare, Budapesta

Integrare fără frontiere: Baráthegy Farm – Fundaţia Symbiosis, Miskolc

Retextil – Ecological Recycling Program – Fundaţia Retextil, Pécs

Romani program not only for the Romani – Uniunea maghiară pentru libertăţi civile, Budapesta

Ani secreţi – Asociaţia Lucrătorilor Civili, Budapesta

 

Două Premii Special ale Juriului (fiecare în valoare de 15,000 euro) au fost acordate proiectelor: “Hospicrealizat de Hospice Society Slovenia şi “Împreună pentur integrarea persoanelor cu dizabilităţi intelectualel a Women’s Safe House din Montenegru.

Angajaţii Grupului Erste Group din Austria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, România Republica Slovacă, Serbia şi Ucraina au votat de asemenea pentru proiectul favorit.  Câştigătorul primului premiu acordat de angajaţii Grupului Erste este proiectul “Brutăria Concordia” realizat de Organizaţia Umanitară Concordia, Bucureşti. Această iniţiativă va primi beneficii speciale din partea BCR, membră a Grupului Erste şi cea mai mare bancă de retail din România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.