400.000 de dolari, Fondul pentru Inovare Civică, o nouă linie de finanțare pentru organizațiile neguvernamentale

1

Fondul pentru Inovare Civică, o nouă linie de finanțare pentru organizațiile neguvernamentale

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), unul dintre cei mai importanți administratori de granturi din România, lansează Fondul pentru Inovare Civică, o nouă linie de finanțare, menită să sprijine inițiativele de ordin civic ale sectorului neguvernamental din întreaga țară. În următoarea perioadă, sectorul neguvernamental va putea accesa suma de 400.000 de dolari. Prin intermediul proiectelor finanțate, Fondul pentru Inovare Civică, își propune să crească implicarea filantropilor și a companiilor responsabile social în activitățile societății civile. Fondul pentru Inovare Civică este sprijinit financiar de Trust for Civil Society în Central and Eastern Europe (CEE Trust) şi de mediul business din România. Primele companii care susţin demersul FDSC sunt OMV Petrom şi Raiffeisen Bank. Programul demarat de FDSC va continua timp de 5 ani, timp în care se doreşte investirea în comunitate a 2 milioane de dolari. În cadrul proiectului este prevăzut un  Fond de Acţiune Rapidă, destinat nevoilor urgente care pot apărea în societate.

 

Fondul pentru Inovare Civică a apărut ca un răspuns firesc la nevoia organizaţiilor neguvernamentale de a dezvolta proiecte cu impact direct în comunitate. Programul de finanţare are ca obiectiv sprijinirea iniţiativelor şi acţiunilor civice, responsabilizarea şi creşterea participării active a cetăţenilor, pentru a contribui la dezvoltarea comunităţii. Acest fond a aparut  în contextul dificultăţilor de finanţare pe care organizațiile neguvernamentalele întâmpină. Fondurile structurale  reprezintă o resursă mai greu de accesat pentru anumite categorii de organizaţii . Astfel, conform Barometrului liderilor ONG 2011, sondaj naţional online în rândul reprezentanţilor ONG din România, 11% dintre organizațiile respondente susţin că sursa principală de finanţare este reprezentată de granturile oferite de fundaţii şi organizaţii.

Iniţiatorii Fondului îşi propun ca în următorii 5 ani să direcţioneze 2 milioane de dolari pentru dezvoltarea  proiectelor organizaţiilor societăţii civile. Activitatea de strângere de fonduri  reprezintă o prioritate pentru FDSC, în scopul susținerii financiare a iniţiativelor civice. Proiectul reprezintă o alternativă la programele clasice de tip CSR pentru mediul business din România.

 

Suntem o companie care prin dimensiunea business-ului este activă pe întreg teritoriul României. De aceea, prin programele noastre de implicare în comunitate ne dorim să găsim soluţii de dezvoltare pe termen lung. De aici şi decizia noastră de a susţine financiar acest demers care ne-a atras, în primul rând, prin abordarea sustenabilă şi beneficiile pe care le generează – întărirea capacităţii ONG-urilor de a-şi atrage finanţare, rezolvarea unor probleme locale prin implementarea proiectelor propuse de societatea civilă şi, nu în ultimul rând, stimularea spiritului civic al comunităţilor impactate prin participare activă în cadrul proiectelor.” a declarat Mona Nicolici, Manager Relaţii Comunitare Petrom.

Fondul pentru Inovare Civică va sprijini organizaţiile neguvernamentale prin două tipuri de scheme de grant:

–          Cererea de propuneri de proiecte, care va fi lansată anual şi este structurată în două componente: “Inovare civică” şi  ”Facilitare şi dezvoltare comunitară”.

–          Fondul de Acţiune Rapidă, care va sprijini: proiecte care creează cadrul prielnic sau care pun în dezbatere participarea cetăţenilor la elaborarea şi adoptarea deciziilor publice; participarea organizaţiilor neguvernamentale la procesul de elaborare a politicilor publice; încurajarea şi utilizarea mecanismelor de consultare şi participare publică la nivel central şi local.

Raiffeisen Bank susţine dezvoltarea sectorului guvernamental şi proiectele comunitare, prin investiţii anuale de peste 5 milioane de RON (detalii privind impactul în comunitate pot fi găsite în raportul de CSR pe 2010, disponibil pe www.raiffeisen.ro). Pentru programul nostru de granturi Raiffeisen Comunităţi au aplicat anul trecut aproape 400 de ONG-uri din toată ţara, ceea ce dovedeşte că nevoia de finanţare a proiectelor comunitare este foarte mare. Programul propus de FDSC răspunde din acest punct de vedere unei nevoi clare a societăţii. De asemenea, este nevoie de mai multă implicare a oamenilor şi instituţiilor în îmbunătăţirea politicilor publice. Avem nevoie de un mediu social şi economic care să readucă încrederea în viitor şi acesta este unul dintre motivele pentru care participăm la constituirea Fondului pentru Inovare Civică. Speram că şi alte companii să ni se alăture”, a declarat Corina Vasile, Director de Comunicare şi Relaţii Publice la Raiffeisen Bank.

 

În cadrul proiectului, vor avea loc sesiuni de informare în întreaga țară. Prima sesiune va avea loc în București, urmând ca detaliile despre eveniment să fie comunicate ulterior.

 

Prin intermediul Fondului pentru Inovare Civică lansat anual, vor fi finanţate proiecte ce vizează educaţia civică şi implicarea copiilor şi tinerilor în viaţa comunităţii, mobilizarea şi responsabilizarea cetăţenilor sau acţiuni de advocacy şi monitorizare a instituţiilor/autorităţilor publice. Valoarea estimativă a finanţărilor acordate va fi de 15 000 USD/proiect. Solicitanţii eligibili sunt organizaţiile neguvernamentale fără scop lucrativ.

Fondul de Acţiune Rapidă va fi lansat de mai multe ori în decursul unui an şi urmăreşte să sprijine proiecte care creează cadrul prielnic sau care pun în dezbatere participarea cetăţenilor la elaborarea şi adoptarea deciziilor publice care îi privesc, participarea organizaţiilor neguvernamentale la procesul de elaborare a politicilor publice, încurajarea şi utilizarea mecanismelor de consultare şi participare publică la nivel central şi local. Solicitanţi eligibili sunt organizaţiile neguvernamentale fără scop lucrativ.

Valoarea estimativă a finanţărilor acordate va fi de 5.000 USD / proiect.

Detalii despre Fondul pentru Inovare Civică precum şi documentaţia necesară, sunt disponibile pe site-ul FDSC.

Fondul pentru Inovare Civică este sprijinit financiar de Trust for Civil Society în Central and Eastern Europe, OMV Petrom şi Raiffeisen Bank, parteneri ai proiectului din partea mediului de afaceri din România şi alţi donatori privaţi din România.

 


Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

FDSC este o organizaţie neguvernamentală, independenta, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei iniţiative a Comisiei Europene. În cei peste 15 ani de activitate, FDSC a acumulat o vastă experienţă în gestionarea şi alocarea fondurilor către organizaţii neguvernamentale – peste 1700 de proiecte finanţate, cu un buget total de peste 70 de milioane de euro. Uniunea Europeană (programele Phare adresate societăţii civile),  Banca Mondială, Charity Know How, USAID, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (Fondul ONG 2004 – 2009) sunt câţiva dintre donatorii pentru care FDSC a realizat managementul programelor de finanţare derulate în România. www.fdsc.ro

Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust)

Trust for Civil Society  în Europa Centrală şi de Est (CEE Trust) este o organizaţie neguvernamentală de interes public, independenta, înregistrată în Statele Unite ale Americii, care promovează dezvoltarea societăţii civile din Bulgăria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.  CEE Trust a fost conceput ca un mecanism de facilitare a tranziţiei către reţele de organizaţii şi de cetăţeni, independente, active şi viabile care acţionează pentru binele public. În vederea atingerii acestui scop, CEE Trust vine în întâmpinarea nevoii de finanţare a organizaţiilor neguvernamentale şi a altor entităţi active în societatea civilă pentru consolidarea încrederii în forţele proprii şi dezvoltarea capacităţii. www.ceetrust.org

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Strategia Petrom de implicare in comunitate iniţiată la începutul anului 2007 răspunde nevoilor societăţii românesti şi a comunităţilor în care compania îşi desfaşoară activitatea prin iniţiative care vizeaza angajamentul pe termen lung faţă de dezvoltarea economică durabiăa a comunităţilor, stimularea spiritului civic şi antreprenorial şi identificarea soluţiilor care să genereze efecte pe termen lung. Credem că nevoile prezentului pot fi satisfăcute cu respect pentru generaţiile viitoare şi pentru aceasta tratăm aspectele legate de mediu şi cele sociale ca parte integrantă a conduitei noastre de business. www.petrom.com

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească, membră a Raiffeisen Bank Internaţional, una dintre cele mai mari reţele bancare din Europa Centrală şi de Est şi cel mai mare grup bancar de origine austriacă. Raiffeisen Bank are 542 de agenţii în 210  localităţi, sediul sau central fiind în Bucureşti. În prezent are aproape 6.000 de angajaţi.

Politica de implicare în comunitate a Raiffeisen Bank presupune atât proiecte cu un format propriu, cât şi parteneriate cu ONG-uri care derulează proiecte în concordanţă cu valorile băncii. Raiffeisen Bank susţine proiecte din domenii precum: arta şi cultura româneşti, educaţia (financiară sau non-financiară), ecologie urbană, promovarea sportului ca stil de viaţă sănătos, susţinerea categoriilor defavorizate. Potrivit raportului de CSR din 2010, bancă a investit 5,1 milioane RON în programe comunitare (conform metodologiei de raportare London Benchmarking Group), suma total investită de bancă împreună cu angajaţii, clienţii şi partenerii depăşind 6,2 milioane RON. Numărul beneficiarilor programelor comunitare proprii ale Raiffeisen Bank şi a celor susţinute de bancă a depăşit 286.000 de persoane. www.raiffeisen.ro

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.