Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

40.000 USD pentru comunități rurale în programul de finanțare PACT pentru COMUNITATE

1

În contextul în care fondurile existente în acest moment în România, în special cele structurale, lasă prea puțin loc pentru abordarea dezvoltării comunitare cu scopul de a crea și/sau a sprijini dezvoltarea structurilor de societate civilă la nivel local, «PACT pentru COMUNITATE» promovează și susține iniţiativa membrilor comunităţilor rurale şi urbane mici și medii (până în 30.000 de locuitori) din sudul României.

Dacă reprezinți o organizație comunitară, un grup informal de cetățeni cu inițiativă la nivel local sau o organizație locală non-profit din sudul României și vrei să produci schimbare în comunitatea în care trăiești, aplică până pe 5 septembrie la programul de finanțare PACT pentru COMUNITATE, lansat de Fundația PACT.

«PACT pentru COMUNITATE» este o continuare a programului de bază al Fundației PACT, «Învățare, Participare, Încredere», programul de dezvoltare de organizații comunitare în sudul României. Astfel, ca program central extins, «PACT pentru COMUNITATE» se adresează comunităților mici și medii din zone rurale și urbane din sudul țării: atât grupurilor comunitare informale constituite din membri voluntari cu inițiativă ai comunităţilor locale, cât și organizaţiilor comunitare active existente (care fie dețin personalitate juridică, fie sunt încă grupuri comunitare informale), dezvoltate prin programele și proiectele Fundației PACT, precum și organizațiilor locale mici ale societății civile, constituite conform legii asociațiilor și fundațiilor.

Prin aceast apel de proiecte ne adresăm organizaţiilor cu sediul la nivel local, care acționează în județele din sud (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman), sud-est (Buzău, Brăila, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) şi sud-vest (Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt) ale României.

Suma totală a finanțărilor alocate în cadrul acestei prime runde a Programului «PACT pentru COMUNITATE» se ridică la 40.000 USD.

Primul apel de cereri de finanțare din acest fond, are 4 linii de finanțare diferite:

  • Proiecte derulate în parteneriat – în cadrul acestei componente se vor finanța proiecte care vizează dezvoltarea capacității de lucru în parteneriat a organizațiilor comunitare, fie ele

grupuri de inițiativă informale sau ONG constituite formal, prin proiecte de dezvoltare comunitară, antreprenoriat social și cultural sau alte forme ale economiei sociale.

  • Schimburi de experiență și vizite de studiu – în cadrul acestei componente se vor finanța vizite de studiu și/sau schimburi de experiență între comunități locale, la nivel național, în beneficiul organizațiilor comunitare sau locale mici care vizează dezvoltarea comunității de care aparțin.
  • Servicii – în cadrul acestei componente se vor finanța proiecte ce vizează dezvoltarea capacității organizaționale (interne și de lucru participativ cu comunitatea, cu factori relevanți la nivel local/județean și micro-regional) a organizațiilor comunitare active sau a altor organizații locale.
  • Antreprenoriat social și cultural, economie socială – acestă componentă vizează inițiativele de antreprenoriat social, cultural și alte forme ale economiei sociale dezvoltate de organizații comunitare sau de alte ONG locale active în domeniul vizat, precum și de grupuri informale din comunitate.

Cererile de finanțare împreună cu anexele necesare se găsesc pe  http://www.pactpentrucomunitate.ro/aplica/.

Programul de finanțare „PACT pentru COMUNITATE” este dezvoltat de Fundația PACT cu sprijinul Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust – www.ceetrust.org ).

Parteneri și parteneri media: Reper21 (prin proiectul de responsabilitate socială în rândul societății civile „Societal”), Radio France International (RFI), Radio România Actualități, România Pozitivă, Eurodesk, Calendar Evenimente, InspireBusiness, StiriONG, CSRevolution.

Fundația PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și mică finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte comunitare și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Până în prezent, am finanțat 95 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.

www.fundatiapact.ro , www.pactpentrucomunitate.ro .

 

 

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Un comentariu

  1. avatar
    ciutureanu rodica on

    Excelent acest program, mi-as dori foarte mult sa castig un astfel de proiect, pe componenta de antreprenoriat social, deoarece in mediul rural, este nevoie de Intreprinderi Sociale , care sa satisfaca nevoi ale persoanelor cu posibilitati reduse , prin crearea de locuri de munca, dar si satisfacerea unor nevoi ale membrilor comunitatii , care nu beneficiaza de anumite servicii , care nu exista in comunitate, la nivelul diferitelor posibilitati ale celor care ar putea benefiocia de aceste servicii .Am participat in vara aceasta intr-un proiect de antreprenoriat social, sustinut de FDSC -Institutul de Economie Sociala ( IES), proiect sustinut la Predeal, unde au participat peste 120 de persoane, proiect impartit in 4 module , de cursuri de antreprenoriat social , unde am invatat foarte multe lucruri desèpre Economia Sociala .

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.