Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

2,5 milioane de euro pentru economia sociala in Romania!

1

PNUD lansează proiectul Modelul Economiei Sociale în România

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România (PNUD), în parteneriat cu Asociația Alternative Sociale, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Academia de Studii Economice din București implementează, începând cu martie 2011, proiectul “Modelul Economiei Sociale în România”. Proiectul este cofinanțat prin Fondul Social European – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Axa prioritară 6: Promovarea incluziunii sociale și este parte a Programului Național al PNUD România  2010 – 2012.

Cu un buget de aproximativ 2,5 milioane de euro pentru perioada 2011 – 2014, proiectul va dezvolta capacitatea strategică a sectorului economiei sociale din România. Astfel, va sprijini creşterea economică şi incluziunea socială a grupurilor dezavantajate care întâmpină cele mai mari dificultăți în ceea ce privește adaptarea la piaţa forţei de muncă. În aceste grupuri dezavantajate sunt incluse persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, tineri postinstituţionalizaţi şi persoane cu venit mediu garantat.

Proiectul “Modelul Economiei Sociale în România” va oferi recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, instituţional, social şi financiar, recomandări necesare dezvoltării continue a sectorului economiei sociale în România. De asemenea, proiectul presupune și oferirea de expertiză menită să îmbunătăţească competenţele specialiștilor implicaţi în economia socială (inclusiv angajaţii din sectorul ne-guvernamental şi personalul cheie din instituţiile din administrația publică).

În ultimii ani, în România, au fost derulate mai multe proiecte care vizează încurajarea și dezvoltarea economiei sociale, iar Modelul Economiei Sociale în România” este ultimul proiect strategic pe această linie de finanțare. De aceea, își propune să continue eforturile de dezvoltare a acestui domeniu, beneficiind și de experiența semnificativă pe care o are PNUD la nivel internațional în implementarea de programe similare în țări precum Polonia și Lituania. În cadrul altor proiecte au fost dezvoltate cursuri universitare în domeniul economiei sociale care s-au bucurat de succes. Bazându-ne pe experiența lor, în cadrul acestui proiect vom dezvolta un curs postuniversitar care se adresează persoanelor care lucrează deja în acest domeniu cu scopul de a le îmbunătăți competențele, a declarat Cătălin Luca, Manager Proiect “Modelul Economiei Sociale în România”, Asociația Alternative Sociale.

Economia socială va aduce beneficii atât la nivel social, cât și economic prin crearea unor forme inovative şi flexibile de angajare, construirea unor politici puternice de dezvoltare locală, promovarea şi accesul la servicii relevante pentru categoriile vulnerabile.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.