2000 zece si “de ce”-urile

2

De Florin Ghinda

La inceput de saptamana, dar inca cu gandul la dezmierdul de week-end, ma gandesc la vremurile noastre. Ma gandesc ca ne apropiem de finalul de an cu pasi alerti si imi dau seama ca planurile, gandurile, sperantele si-au facut toate loc intr-un an plin de forfota si energie. Din discutiile cu persoanele din jur – si nu numai – realizez ca se intampla lucruri. Se intampla lucruri de bine, lucruri pozitive in jurul nostru, poate contrar aparentelor.

Cand vremurile sunt bune probabil ca oamenii sunt cu gandurile si intentiile spre acumulare si constructie. Cand vremurile tulburi isi fac loc in gandurile si in conturile oamenilor, probabil ca apare teama de actiune si depresia, normal, poate. Totusi, o criza nu poate continua la nesfarsit.

2009 a trecut, iar 2010 are un alt aer. Un aer al noilor idei. Un aer la initiativelor de reinventare. De putere, de adaptare. Ce aduce 2011?

Intr-o discutie de week-end cu un vechi prieten, am constatat amandoi ca anul acesta probabil ca oamenii s-au gandit mai mult la „de ce” in detrimentul lui „cat” si „cum”. Joburile par ca nu mai sunt simple joburi. Creditele incep sa-si caute raspunsurile la „de ce”-urile care poate nu au fost initial. Oamenii – probabil – cauta ceva mai mult sens in ceea ce fac.

Nu stiu cum se face, dar cred ca 2010 este anul marilor cauze. Si mai cred ca este abia inceputul. Cred ca multe cauze sunt inca in ranita soldatilor. Cum arata bilantul lui 2010 pentru fiecare dintre noi? La cat de multe „de ce”-uri am reusit sa ne raspundem in 2010? Ce semne are 2011?

Inchei gandurile de duminica cu o intrebare pentru mine si nu numai: Ce aduce 2011? Sau ce vrem sa aduca 2011?

Saptamana buna sa avem!

PS: O sa cerem mai multor prieteni gandurile despre 2010, dar si semnele pentru 2011. Sa vedem ce spun si ei. Pana atunci –iti propun un experiment: raspunde la „de ce” –urile tale. Si intreaba-ti prietenii despre „de ce-urile” lor.

(Florin Ghinda, noiembrie 2010)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.