20 de familii de albine produc miere pentru 80 de elevi: Zum, Zum, Zumzărel!

0

Ne face plăcere să îți aducem vestea că pentru următoarele săptămâni RomaniaPozitiva devine România Optimistă. Împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei o să îți oferim motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom.

Motive de optimism despre România. 

Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor. Astăzi îți prezentăm povestea celor 20 de familii de albine care produc miere pentru 80 de elevi,  povestea Zum, Zum, Zumzărel!

Elevii școlii din Măgirești au grijă de 20 de familii de albine, care le oferă în schimb necesarul zilnic de miere.

”Vom produce miere polifloră, dar și de salcâm și tei. Am vorbit cu domnul Petrică Diaconu din Măgirești, cu care am dori să încheiem un parteneriat prin care să ne pună la dispoziție tractorul și un pavilion pentru pastorală”, dezvăluie Ecaterina Stamate planurile de viitor pentru stupina Zumzărel.

51_file1Pe lângă aspectele practice, stupina are și un pronunțat caracter educațional. Astfel, elevii vor fi implicați și ei în procesul de producție, nu înainte însă de a învăța de la specialiști cum trebuie să se comporte în preajma albinelor. ”Am mers cu ei la Asociația Crescătorilor de Albine din Bacău și acolo au aflat mai multe”, spune Ecaterina Stamate.

”Vom produce miere polifloră, dar și de salcâm și tei.”

Elevii participă la activitatea obișnuită pentru o stupină și se ocupă de tratamentele albinelor, de întreținerea stupilor – confecționează rame, lipesc fagurii –, colectează și îmbuteliază mierea, sunt implicați în extracția mierii (descăpăcire,centrifugare), fac curat după extracție și pregătesc stupii pentru iernat. Astfel, copiii vor învăța să lucreze în echipă și vor fi inițiați în apicultură.

53_file1”Lunar, ne propunem ca fiecare elev din clasele V-VIII să primească un borcănel cu miere”

”Cei care nu vor acum să frecventeze școala vor avea un motiv în plus să vină, pentru că vor primi o cantitate de miere”, crede Ecaterina Stamate.

Stupina Zumzărel a folosit finanţarea oferită de Petrom pentru achiziționarea albinelor, stupilor și echipamentelor (pompă apicolă, faguri din ceară, spirală cu termostat, cuțit pentru descăpăcit, afumător, bluze cu pălărie și fermoar, centrifugă, mănuși și multe altele).

“Cei care nu vor acum să frecventeze școala vor avea un motiv în plus să vină […]”

43_file1

44_file1

Proiectul ”Stupina Zumzărel” s-a numărat printre cei 10 câștigători ai ediției mai-iunie a competiţiei ”Școala lui Andrei”, prin care a primit o finanțare de 5.000 de euro pentru implementare. ”Școala lui Andrei” este o competiţie de proiecte eco-civice adresată şcolilor generale din comunităţile în care Petrom desfăşoară activităţi de business. Câştigătorii locului I au fost premiaţi, pe lângă finanţarea Petrom, cu locuri în ”Tabăra din Ţara lui Andrei”. ”În căutarea lui Andrei” este a doua ediţie a concursului, care s-a adresat elevilor din toată ţara şi a constat în realizarea de materiale video, de maximum 3 minute, în care să fie prezentate soluţii la diferitele probleme identificate în comunităţi.

 

Povestea în cifre

315.000 euro valoarea totală a premiilor din cadrul competiţiilor Şcoala lui Andrei, În căutarea lui Andrei și pentru participarea a 500 de copii în Tabăra din Țara lui Andrei.

151 de echipe, din 21 de județe, au depus proiectele în concursul Școala lui Andrei.

4040 de elevi implicaţi în scrierea proiectelor alături de cei 238 de profesori coordonatori.

10 proiecte comunitare finanțate cu câte 5.000 de euro pentru a fi implementate.

10 laptopuri, 10 kit-uri multimedia și 151 de materiale educaționale oferite ca premii.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează