18 octombrie // 4 minute // 20 localităţi naţionale // 5 localităţi internaţionale. Comunitatea ta e pe harta?

1

Comunitatea ta e pe harta?      

18 octombrie// 4 minute//  20 localităţi naţionale//  5 localităţi internaţionale

     autor text Mihaela Bidilică, CRD

În fiecare an milioane de oameni sunt vânduţi sau exploataţi prin muncă. Traficul de persoane este o prioritate pentru clasa politică, o cauza asumată de sectorul neguvernamental, subiectul a numeroase conferințe și articole. Asociat de cele mai multe ori cu expresii precum ”formă modernă de sclavie”, acest fenomen este un flagel care trebuie oprit. Este, de asemenea, ceva ce ne imaginăm că nu ni se poate întâmpla nouă.

Există, ni se pare, un profil de victimă, care nu suntem noi, naivă și credulă, care se lasă prinsă în capcană. Este desigur regretabil, traficul de persoane cu siguranță trebuie oprit. Ce înseamnă totuși acest trebuie care ni se pare că nu ne implică? De fapt pe mine cum mă afectează/ chiar mă afectează traficul de persoane?

Indiferent că este privit ca un risc la adresa individului sau ca activitate criminală, traficul de persoane afectează comunitatea în integralitatea ei. Fie că este țară sursă sau țară destinație, în fiecare dintre locurile unde astfel de activități au loc există persoane cărora li s-au anulat drepturile și libertățile, răpite, abuzate, înșelate. Din suferința lor rezultă profituri semnificative. Traficul de persoane este activitatea criminală cu cea mai rapidă dezvoltare, generând la nivel mondial un profit de peste 25 de miliarde de dolari (32 de miliarde potrivit Națiunilor Unite). Conform Organizației Internaționale a Muncii 5.5 milioane dintre persoanele traficate sunt copii. Deși nu ni s-a întâmplat nouă, se întâmplă cu siguranță în preajma noastră. Ne putem permite să nu ne pese?

În 2007 Comisia Europeană a decis ca data de 18 Octombrie să fie numită Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, admițând astfel că traficul de persoane este un fenomen global și susținând creșterea nivelului de conștientizare prin evenimente în spațiul public. Începând cu 2008, Centrul Rațiu pentru Democrație a inițiat mișcarea internațională împotriva traficului de persoane, o acțiune coordonată în spațiu public prin care ne propunem creșterea nivelului de conștientizare în ceea ce privește amploarea acestui fenomen și efectele sale. Din acest an mișcarea are o platformă proprie, folosim Ushahidi ca participanții din întreaga lume să poată adăuga informații din comunitatea lor în timp real.

Ce au în comun Turda, Düsseldorf, București, New Jersey, Bacău, Deva, Budapesta, Madrid, Cluj-Napoca, Petroșani, Lisabona, Ploiești, Întorsura Buzăului, Tîrgu –Mureș, Iaşi, Craiova, Zalău, Calafat, Hunedoara, Reșița, Gherla, Sf.Gheorghe, Câmpia Turzii, Baia Mare și Drobeta Turnu Severin? Sunt comunități care au ales ca în 18 octombrie să-și ia 4 minute pentru a începe lupta împotriva traficului de persoane. Locuiești într-unul din aceste orașe? Alătură-te! Comunitatea din care faci parte nu este pe hartă? Inițiază tu acțiunea!

În fiecare an milioane de oameni sunt vânduţi sau exploataţi prin muncă. O dată pe an, în 18 octombrie, protestăm paşnic pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor şi pentru a dovedi că împreună putem combate traficul de persoane şi efectele sale asupra familiilor şi comunităţilor. Ia atitudine, oamenii nu sunt de vânzare!

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Un comentariu

  1. avatar

    Ne preocupam de traficul de persoane luate individual si de exploatarea lor dar eu va propun sa ne preocupam si de exploatarea unor populatii a unei intregi regiuni a Europei (ma refer la Europa de Est) unde sunt mentinute salarii mult sub minimul salariilor Europei de Vest, unde marile companii industriale si-au transferat productia mentiand o manopera in jur la 15-30% din manopera practicata in tarile de origine ale acestor produse industriale. Ma refer aici la marile firme constructoare de masini sau la marile firme de confectii textile si nu numai. Toate sectoarele industriale multinationale mentin populatiile tarilor noi intrate in CU intr-o saracie lucie. Inclusiv marile companii Americane. Exploatri prin munca a unor intregi populatii de pe Terra: Europa de Est, Africa, America de Sud…si lista poate continua. Asta ar trebui sa denuntam in 18 Octombrie: TRAFICUL DE PERSOANE SI EXPLOATAREA PRIN MUNCA A POPULATIILO TARILOR DIN ESTUL EUROPEI, DIN AFRICA, ASIA SI AMERICA DE SUD DE CATRE MARILE COMPANII MULTINATIONALE

Comentează